Mikor fogy ki az otthonfelújítási támogatás keretösszege?

Mikor fogy ki az otthonfelújítási támogatás keretösszege?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-01 Frissítve: 2024-07-02
 

Július elsejével indul az új Otthonfelújítási Program, a 108,24 milliárd Ft keretösszegből legfeljebb 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható meg. De mikor fogy el a keret, egyáltalán mi alapján mérik a keret fogyását? A pályázati kiírásból ez is kiderült.

Az új otthonfelújítási támogatásra július elsejétől lehet pályázni. A legfeljebb 6 millió forint összegű kedvezmény – egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kamatmentes kölcsön – felhasználásával családi házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani. Pályázni 2024. július 1. és 2025. december 31. között lehet.

A támogatásra összességében 108,24 milliárd forint keretösszeg lett elkülönítve, ebből legfeljebb 20 ezer ház modernizálása finanszírozható meg. Nagyjából 2,2 millió 1990 december 31. előtt épült családi ház van hazánkban, vagyis a feltételeknek megfelelő állomány kevesebb, mint 1 százaléka újulhat meg. Ezek alapján a meghirdetett keretösszeg jóval a pályázati határidő lejárata előtt kimerülhet, vagyis az érdeklődők egy része lemaradhat a támogatásról.

Fontos
De mi alapján derül ki, hogy ki marad le a támogatásról? Hogyan mérik a keretösszeg fogyását? Ebből a szempontból a befogadás dátuma a legfontosabb.

A kérelmet személyesen az MFB Pont Plusz fiókokban lehet benyújtani. Ha minden dokumentum rendben van és a rendszerbe berögzítették az igénylést, akkor kiállítanak egy befogadás igazolást. Az igazoláson szereplő dátum alapján sorbarendezik az igényléseket és ez alapján le is foglalják a keretösszeget. Vagyis nem a bírálati idő, vagy a szerződéskötés dátuma alapján mérik a keret kimerülését, az igénylés dátuma a kulcskérdés.

De mi lesz azokkal, akik akkor nyújtanak be kérelmet, amikor már a teljes keretösszeget lefoglalták? Ezen igényléseket is elbírálják – ennek 70 naptári napon belül meg kell történnie -, ha megfelel az előírásoknak a kérelem, akkor várólistára kerül az igénylés.

Ha a befogadási dátum alapján egy korábbi ügyletet elutasítanak, vagy a szerződéskötés valami miatt meghiúsul, akkor a várólistán soron következő ügyletet veszik elő, sor kerülhet a kérdéses igénylésnél a szerződéskötésre.

Itt is fontosak a határidők:

  • Ha a várólistára kerülést követő 90 napon belül szabadul fel a keretből, vagy megemelik a keretösszeget, akkor az igénylést jóváhagyják és a várólistára kerüléstől számított 120 napon belül megköthető a szerződés.
  • Ha a várólistára kerülést követő 90. nap után szabadul fel keretből, akkor az igénylést újrabírálják. (A feltételeket újra ellenőrzik, de új kérelem benyújtására nincs szükség.) A döntést 30 napon belül meg kell hozni, a jóváhagyást követően 120 napon belül lehet megkötni a szerződést.

Az érdeklődőknek tehát nagyon fontos, hogy minél előbb benyújtsák a teljes igénylési dokumentációt, ezen múlhat ugyanis, hogy a keretösszegből jut-e az adott ingatlan korszerűsítésére, vagy sem.

Otthonfelújítási támogatás

Felújítási támogatás 2024


Jogosult vagy 6 millió Ft-ra?

Bankmonitor
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt
A megadott adatok alapján nem vagy jogosult az otthonfelújítási támogatásra

A részleteket elküldjük e-mailben:

Megtudhatod a részletes leírásból, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni a támogatáshoz.
Elküldtük neked a támogatás részletes leírását
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nem vagy jogosult a támogatásra?
  • Nem kell lemondanod a felújításról.
  • Korszerűsítsd otthonod felújítási hitelből.
Hirdetés
Hirdetés