Mikor jár le egy bankkártya, hogyan kaphatsz újat és mennyibe kerül ez neked?

Mikor jár le egy bankkártya, hogyan kaphatsz újat és mennyibe kerül ez neked?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-05 Frissítve: 2024-06-07
 

A bankkártyák rendszerint 3-4 évente lejárnak, ezt követően nem lehet velük fizetni, készpénzt felvenni. De mi történik lejáratkor, hogyan kaphatsz új kártyát, és ha megérkezett, mit kell tenned ahhoz, hogy használhasd azt? Utánajártunk mindennek.

A bankkártyádnak minden esetben van lejárati dátuma, ami az előlapon rendszerint a „valid thru” felirat mellett hónap/év formátumban szerepel. Ha például 06/24 a dátum, akkor az azt jelenti, hogy a kártyáddal legkésőbb 2024. június 30-án éjfélig tudsz majd fizetni. A dolog azért veszélyes, mert a kártyákat jellemzően 3-4 évre adják ki a bankok, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni a lejárati időről. Külföldön, például nyaraláskor okozhatja ez talán a legnagyobb galibát, ha lejár ugyanis a kártyád, akkor pillanatok alatt pénz nélkül maradhatsz. Ezért azt javasoljuk, hogy az útiokmányaid érvényessége mellett ezt is ellenőrizd indulás előtt. Ha egy számlához több kártya is van – hiszen társkártyák is igényelhetők – akkor ezek lejárati ideje nem feltétlenül lesz azonos a főkártyán lévővel. Erre is érdemes figyelned!

Jó tudni
Sajnos a tapasztalatunk az, hogy a bankok nem küldenek figyelmeztető értesítéseket a lejárat közeledtéről, pedig ez valószínűleg hasznos volna.

Hirdetés

Hirdetés

Nem maradsz kártya nélkül!

Amennyiben nem nyilatkoztál úgy, hogy nem kérsz új kártyát, akkor bankod automatikusan legyártja az új lapot, és legkésőbb a lejárati hónapban ki is postázza azt. Jó hír azonban, hogy ebben az esetben is csak a kártya éves díjának időarányos részét kell kifizetned, pontosabban a nem kihasznált időszakra eső összeget utólag jóváírják. Erre azonban célszerű külön is rákérdezni a kártya lemondásakor, nehogy véletlenül elfelejtődjön,

bankkártya lejárati dátum

Elméletileg tehát nem fordulhat elő, hogy ne férj hozzá a pénzedhez. Mivel azonban mindig előfordulhatnak hibák, érdemes neked is résen lenned, és ha az adott hónap 20. napjáig nem érkezik meg az új kártyád, felhívni a bankot, hogy megtudd, minden rendben van-e.

A lejárat miatt megújított bankkártyád adatai – név, kártyaszám – jó esetben megegyeznek a régi kártyáéval, ebben az esetben marad a régi PIN kódod is, így fizetni és készpénzt felvenni ugyanúgy tudsz vele, mint a régivel. Az online és mobilos fizetéseknél azonban figyelj arra, hogy az új kártya lejárati dátuma és CVC kódja más lesz, ezért az elmentett – Google Chrome, Barion, Google Pay, Apple Pay stb. – kártya a lejáratot követően nem fog működni. Itt mindössze annyi a dolgod, hogy az új kártyát is elmented, és a továbbiakban azt használod.

Jó tudnod azt is, hogy a régi kártya a lejárati hónap utolsó órájáig, vagy addig működik, ameddig az újat nem aktiválod. Aktiválást követően ugyanis a régi kártya automatikusan használhatatlanná válik. Ez akkor lehet például kellemetlen, ha bár aktiváltad az új lapot, a telefonodba azonban még nem regisztráltad be, így nem tudsz majd mobillal fizetni.

Aktiválnod kell az új kártyádat

Az új kártyád nem lesz automatikusan működőképes, azt előbb aktiválnod kell. A kártyádat – ha máshogy nem rendelkeztél – postai úton kapod majd meg. Amennyiben a kártya adatai nem módosultak, akkor az aktiválás lehet akár egy PIN kód megadásos tranzakció – fizetés üzletben, készpénzfelvétel ATM-ből -, de előfordulhat, hogy net- vagy mobilbankos, esetleg telefonbankos vagy személyes ügyintézésre lesz szükséged. A lehetőségeidről a kártya mellett található tájékoztató levél minden szükséges információt tartalmaz, így azt mindenképpen gondosan tanulmányozd át.

Mennyibe kerül a kártyacsere?

A bankkártya lejárat miatti cseréje ingyenes, ezt a kártya éves díja minden esetben tartalmazza. A bankkártyáknak egyébként lehet úgynevezett kibocsátási díja, amit egyszer kell csak megfizetni, valamint éves díja, ami a nevéből adódóan évente kerül felszámításra. A bankok többségénél jelenleg nincs kibocsátási díj, az éves díjat illetően azonban nagy a szórás: van, ahol ez az első és a második évben egyaránt ingyenes, míg máshol akár évi 10 ezer Ft feletti kiadással járhat csak az, hogy van kártyád.

Fontos
A Bankmonitor bankszámla kalkulátorral megkeresheted a számodra legolcsóbb, akár teljesen ingyenes bankszámlát. Tudtad, hogy a bankok egy része ingyenesen adja a bankkártyát, míg másoknál évi 10 000 Ft-ot is kell ezért fizetned?

Hirdetés
Hirdetés