Mikor kötelező adóstársként beszállni a hitelbe?

Mikor kötelező adóstársként beszállni a hitelbe?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-07 Frissítve: 2021-08-06
 

 „Érdeklődni szeretnék, mivel CSOK-ot tervezünk felvenni használt lakás vásárlás céljából. Én jelenleg próbaidős vagyok a munkahelyemen. Van-e lehetőség arra, hogy adóstárs nélkül a férjem vegyen fel lakáshitelt? Esetleg, hogy mint adóstárs próbaidősként szerepeljek a hitelben, vagy az előzetes hitelbírálatot úgy készítse el a bank, hogy még próbaidő alatt állok? A lényeg, hogy szeretném megtudni biztosan, hogy legkésőbb a próbaidő lejártakor kaphatunk-e lakáshitelt.” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a választ is megadjuk rá!

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

A kérdés alapján arra lehet következtetni, hogy egy fiatal házaspárról van szó, akik éppen a gyermekvállalás előtt állnak, vagy már meglévő gyermekük után vennék igénybe a CSOK-ot. Azt elöljáróban is érdemes tudni, hogy használt lakás esetén 600 ezer – 2,75 millió forint közötti támogatási összegre számíthatnak, attól függően, hogy hány gyermek után szeretnék igényelni a támogatást.

Persze a CSOK feltételeit mindenképp szükséges teljesíteni az igényléshez. Ugyanakkor itt például a próbaidőt nem nézik (a KHR listán való szerepelést sem vizsgálják), az a fontos, hogy az elvárt TB jogviszonyt az igénylő házaspár közül valamelyik fél tudja igazolni.

Ellenőrizd kalkulátorunkkal, hogy megfelelsz-e a CSOK igénylési feltételeinek!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Ugyanakkor a lakáshitel esetében már más lesz a helyzet, itt ugyanis kizáró tényező, ha valaki próbaidő, vagy felmondási idő alatt áll (munkaviszony tekintetében legalább 3-9 hónapot várnak el). Ráadásul, amennyiben házaspárról van szó, attól függetlenül, hogy az egyik fél veszi fel a hitelt, a másiknak még adóstársként kötelezően szerepelnie kell az ügyletben (kivéve, ha vagyonközösségi megállapodás született a házastársak között).

Azonban a feleség szerepelhet ún. technikai adóstársként a hitelben, és ilyenkor az ő jövedelme nem számít, tehát nem is kell megfelelnie a hitelbírálat feltételeinek sem. Persze azt ne feledjük, hogy a hitel visszafizetéséért ugyanúgy felelős, mint az adós. De a hitelfelvételnek gyakorlatilag ekkor sincs akadálya.

Viszont ebben az esetben a hitelbírálat során az fog számítani, hogy a férj mekkora jövedelmet tud majd a bank felé igazolni (a másik oldalról persze az ingatlan paraméterei is fontosak). Az előzetes hitelbírálatot is ennek megfelelően tudja a bank elkészíteni a részükre. Azt sajnos előre nem tudja megmondani a pénzintézet, hogy mi lenne, ha lejárna a próbaidő, hiszen csak az aktuális állapotból tud kiindulni. Ugyanakkor az előzetes hitelbírálat ekkor is támpontot adhat, hogy elegendő lehet-e a férj jövedelme és az egyéb paraméterek alapján várható hitelösszeg a lakásvásárláshoz. (Ráadásul nem kis előny, hogy az előbírálati ajánlat a lakáskeresést is megkönnyíti.)

A másik lehetőség valóban az, hogy megvárják a próbaidő leteltét, hiszen ekkor már a bank is konkrétumokat tud mondani. Természetesen ilyenkor a kettőjük jövedelme már együttesen kerülhet figyelembe vételre a hitelfelvételkor, így a feleség a hitelképességet is javítja. Ez alapján nagyobb hitelösszegre is számíthatnának, ráadásul kedvezőbb kondíciókat is kaphatnak.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés