Mikor lehet ingyenes egy bankszámla?

Mikor lehet ingyenes egy bankszámla?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-30
 

Mindenki olcsó, vagy akár ingyenes bankszámlát szeretne magának, ám ennek megtalálása nem is annyira egyszerű, mint ahogy gondolná az ember. Hiába kínálnak ugyanis 0 forintos számlavezetési díjjal egy bankszámlát, attól még könnyen előfordulhat, hogy végül havi szinten mégis több ezer forintot fizetünk. Ráadásul a dologban nincs semmi átverés, egyszerűen csak a havi számlavezetésen kívül számos egyéb költségtétel is lehet még.

A 12 magyarországi bank lakossági bankszámláit összehasonlító Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint például akár jövedelemérkeztetés vállalása nélkül is több mint egy tucat havidíjmentes számlát találhatunk, miközben egyetlen olyan sincs közöttük, amelyik átlagos használat mellett teljesen ingyenes volna. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne pusztán a számlavezetési díj alapján válasszunk! A kalkulátor által vizsgált számlák esetében ráadásul óriási a szórás a díjakat illetően, hiszen miközben az első év teljes átlagos költsége 35 ezer forint, addig a legolcsóbb számla 1 600 Ft-ba, míg a legdrágább 140 ezer forintba kerül jövedelemérkeztetés nélkül, SMS-értesítések és postán érkező számlakivonat kérésével.

Hirdetés

Hirdetés

De hogyan lehet teljesen ingyenes bankszámlánk?

Jövedelemérkeztetés vállalásával?

A jövedelemérkeztetés az egyik megoldás, ugyanis a bankok kifejezetten jutalmazzák, ha az ügyfél vállalja, rendszeresen pénzt visz hozzájuk. Ez azonban önmagában nem jelent igazi áttörést, hiszen ha például a 2020-ban érvényes 107 ezer Ft-os nettó minimálbér érkeztetését vállaljuk – vagy ekkora összeget teszünk a számlára minden hónapban külső forrásból –, akkor ezzel a kalkulátorban szereplő számlák átlagos éves költségét mindössze 2 ezer Ft-tal sikerül lefaragni, miközben a legolcsóbb és a legdrágább számla díja ugyanaz marad. Akkor sem találunk teljesen ingyenes számlát, ha havonta nagyobb összegeket tennénk a számlára, ám közben ragaszkodunk az SMS-értesítésekhez és a papír számlakivonathoz.

Ha lemondunk az SMS-értesítésekről és a papír számlakivonatról?

Amennyiben nem akarunk vagy tudunk jövedelemérkeztetést vállalni, ám az SMS értesítésekről és a postán érkező számlakivonatról lemondunk, akkor ez is jelent némi pénzügyi előnyt. (Például akkor nem járható út a jövedelemérkeztetés, ha ezt a feltételt vállaltuk például egy hitelünk kamatkedvezményéért cserébe, aminek az elvesztése jelentős veszteséget jelentene.)

Ebben az esetben az átlagos éves számlaköltség 23 ezer Ft lesz, míg a legolcsóbb számláért 1600 Ft-ot, a legdrágábbért pedig 133 ezer Ft-ot kell fizetni összességében. Látható, hogy ez sem jelent komoly megtakarítást!

Ha vállaljuk a jövedelemérkeztetést, plusz lemondunk az SMS-értesítésekről és a papír számlakivonatról?

Amennyiben legalább minimálbért tudunk érkeztetni a számlára, vagy ennek megfelelő összeget (107 ezer Ft-ot) tudunk a számlára utalni minden hónapban, akkor már elérhetővé válik a Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén teljesen ingyenes CIB ECO bankszámla. Ennek nagy előnye, hogy itt nem csak havi díj nincs az első két évben, hanem a bankkártya, az utalás, a csoportos beszedési és az állandó utalási megbízás, valamint a netbank is ingyenes.

A CIB ECO esetében feltétel azonban, hogy lemondjunk a számlamozgásról, a netbankba történő belépésről és a kártyahasználatról tájékoztató SMS értesítésekről, valamint a postán érkező számlakivonatról. Ezek nem jelentenek különösebb nehézséget, ugyanis az SMS üzeneteket remekül pótolják a mobilalkalmazásba érkező push üzenetek, a számlakivonat pedig a mobil- és netbank felületén bármikor megnézhető. Ehhez persze szükség van okostelefonra és mobilnetre, hiszen csak így lesz állandó online kapcsolat.

Tudni kell azonban, hogy az ingyenesség feltétele az, hogy az adott hónapban érkezzen a számlára legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg, máskülönben a CIB ECO számla normál, kedvezmény nélküli díjait számlázzák ki arra a hónapra.

Magasabb – 400 ezer Ft feletti – számlára érkező összeggel a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számla is ingyenes. Ez a feltétel egyébiránt kiváltható azzal, ha az ügyfél legalább 8 millió Ft megtakarítással rendelkezik a banknál, ami a Raiffeisen bankszámlák egyenlege, a lekötött betétek összege, valamint a Raiffeisen Banknál vezetett értékpapírszámlák ellenőrzés napján rendelkezésre álló összesített záró állománya kell, hogy legyen.

Bankmonitor tipp: Látható, hogy van több ingyenes bankszámla is Magyarországon, ám azt, hogy melyik számla a legkedvezőbb számunkra, alapvetően meghatározzák a bankolási szokásaink. A legolcsóbb számla megkeresésében segíthet a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora, ami forintra pontosan megmutatja, hogy az egyes bankoknál milyen költségekre számíthatunk. 

 

 

Hirdetés
Hirdetés