Milyen feltételekkel igényelhetsz szabad felhasználású jelzáloghitelt 2024-ben?

Milyen feltételekkel igényelhetsz szabad felhasználású jelzáloghitelt 2024-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-18
 

Nem kell feltétlenül gyorskölcsönt vagy személyi kölcsönt felvenned, ha pár millió forintra lenne szükséged. A jelzáloghitelek között a népszerű lakáshitelek mellett szabadon felhasználható konstrukciók is elérhetőek. Összegyűjtöttük, kik és milyen feltételekkel vehetnek fel 2024-ben szabad felhasználású jelzáloghitelt.

Mi a szabad felhasználású jelzáloghitel?

A szabad célú jelzáloghitel kivételesen rugalmas hiteltípus, hiszen a felhasználásában csak a képzelet szab határt, a bank nem vizsgálja, hogy mire költjük az összeget, és költségei is jóval kedvezőbbek lehetnek, mint például egy személyi kölcsönnek. Az előnyei sora nem áll meg ennyiben, hiszen az igényelhető hitelösszeg maximuma akár 100 millió forint is lehet, a futamidőt és a kamatperiódust pedig magunk választjuk, igényeink szerint.

A kedvező kamatok oka az ingatlanfedezet, így a bank a nagyobb biztosítékért cserébe alacsonyabb kamatokat, hosszú futamidőt és alacsonyabb törlesztőrészleteket kínál. Az ingatlan paraméterei mellett a hitelképesség is sorsdöntő az igénylésnél, így az alábbiakban megvizsgáljuk, mik az alapvető elvárások a szabad célú jelzáloghitel iránt érdeklődőkkel szemben.

Jó tudni
Ha a jelzáloghitel segítségével lakáscélt szeretnél megvalósítani, akkor a lakáshitelek között érdemes szétnézned. A lakáscélú kölcsönök ugyanis jellemzően kedvezőbb kamattal érhetőek el. Ha a jelzáloghitelből korábbi tartozásaidat szeretnéd rendezni, akkor pedig a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátora lehet a segítségedre.

Hirdetés

Hirdetés

Kik és milyen feltételekkel vehetnek fel szabad felhasználású jelzáloghitelt?

A sikeres igényléshez néhány személyi és ingatlanhoz kapcsolódó feltételt is teljesíteni kell. Mutatjuk, hogy milyen minimális követelményekkel találkozhatunk a hitelintézeteknél.

Alapvető személyi feltételek

  • az igénylőnek cselekvőképes, legalább 18 éves személynek kell lennie, a felső korhatárt pedig a hitel lejártakor veszik figyelembe, ekkor nem lehetünk idősebbek 70 vagy 75 évesnél
  • az elvárt jövedelem összege legalább a mindenkori minimálbérrel megegyező, amely bankszámlára érkezik
  • a szükséges munkaviszony legalább 3 hónap, az igénylő nem lehet próbaidő vagy felmondás alatt
  • az igénylő nem lehet negatív adósként feltüntetve a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer, régi nevén BAR).

Fontos, hogy a minimális személyi feltételek teljesítése nem biztosíték a pozitív elbírálásra, a bankok a leendő ügyfelek hitelképességét saját hatáskörben vizsgálják. Így az alapvető feltételeknél sok esetben szigorúbb szabályokkal is találkozhatunk, például van olyan pénzintézet, ahol az igénylőnek legalább 21 vagy 23 évesnek kell lennie.

A jövedelem vizsgálatánál szintén jelentős eltérések lehetnek, és az sem mindegy, hogy mekkora összeget szeretnénk felvenni, hiszen minimálbérrel aligha kaphatnánk több tízmillió forintot, még akkor sem, ha a fedezeti ingatlan értéke magas. 

A bankoknak a JTM szabályban foglalt feltételeket is figyelembe kell venniük, miszerint az adós jövedelmének legfeljebb 50 vagy 60 százaléka fordítható törlesztőrészletek fizetésére. Ebbe pedig beleszámítanak a már meglévő tartozások utáni fizetési kötelezettségek is. Mindemellett nagyon fontos, hogy hogyan fizettük korábbi adósságainkat, ezt is minden esetben figyelembe veszik a döntés során.

A fedezeti ingatlanhoz kapcsolódó feltételek

  • a fedezeti ingatlan értékének el kell érni egy meghatározott szintet, ettől is függ az igényelhető összeg nagysága
  • a lakásnak vagy háznak forgalomképesnek, vagyis eladhatónak kell lennie, emellett önálló lakhatásra alkalmas ingatlan szükséges (kivétel, ha építési telekről, garázsról, nyaralóról beszélünk, amelyeket szintén elfogadhat bizonyos értéken a bank ingatlanfedezetként)
  • Magyarország területén kell lennie
  •  Per-, igény- és tehermentesnek kell lennie, vagyis ha például korábban már lakáshitelt vettünk fel az épületre, az bonyolíthatja a dolgot.

A fenti személyi és ingatlanfeltételeket teljesítve már érdemes lehet elindulnunk az igénylés következő lépésére, hogy kiderítsük, a bankoknál is zöld utat kaphatunk-e az egyéni paraméterek alapján. Ebben a Bankmonitor szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora segíthet, ahol van lehetőség az elérhető ajánlatok összehasonlítására, az informálódásra és a díjmentes szakértői segítség kérésére.

Ötlet
Egy független pénzügyi szakértővel karöltve nem szükséges minden bankhoz önállóan bekopogtatnunk, elég lehet csak egyszer, a szerződéskötéskor meglátogatni a választott pénzintézetet. Ezzel a lépéssel ráadásul nem csak időt, de a Bankmonitor közreműködésével összességében akár milliókat is spórolhatunk.

Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés