Szabad felhasználású jelzáloghitelt vennél fel úgy, hogy van már lakáshiteled? Több megoldás is szóba jöhet!

Szabad felhasználású jelzáloghitelt vennél fel úgy, hogy van már lakáshiteled? Több megoldás is szóba jöhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-08 Frissítve: 2021-07-09
 

Nagyobb, akár több tízmillió forint szabad felhasználású kölcsönt vennénk fel, ám van már lakáshitelünk? Ebben az esetben két megoldás van: vagy felvesszük az új hitelt a meglévő mellé, vagy lecseréljük a régi hitelünket úgy, hogy azon felül pluszban megmaradjon a szükséges összeg. Megvizsgáltuk, hogy mikor, mire számíthatunk.

Gyakran találkoznak azzal a Bankmonitor hitelszakértői, hogy valakinek nagy összegű, akár több tízmillió forint kölcsönre van szüksége, ám a pénzből nem ingatlant vásárolna, vagyis nem megfelelő a lakáscélú hitel. Számos oka lehet ennek, van aki nyaralót, más autót vásárolna így, de az is előfordul, hogy külföldi ingatlant fizetne ki az ügyfél ily módon.

Kisebb hitelösszeg esetén a személyi kölcsön lehet ilyenkor működő megoldás, amikor a bankok ingatlanfedezet bevonása nélkül, kizárólag az igazolt jövedelem alapján hiteleznek, míg 10 millió forint felett a szabad felhasználású jelzáloghitelek jöhetnek számításba. Ez utóbbihoz szükség van megfelelő ingatlanfedezetre, amire a bank biztosítékként jelzálogjogot jegyez be, az elutalt összeg pedig gyakorlatilag bármire fordítható.

De mi a helyzet akkor, ha van már lakáshitel a fedezetként bevont ingatlanon, kaphatunk ebben az esetben másik olyan hitelt, aminek ugyanez a fedezete? A válasz az, hogy igen, ám fontos feltétel, hogy az ingatlan becsült forgalmi értékének maximum 80%-a lehet a két hitel együttes összege.  Valamint alapesetben csak attól a banktól kaphatunk ilyenkor jelzáloghitelt, ahonnan a meglévőt korábban felvettük. Ennek az az oka, hogy a bankok nem állnak be más hitelintézet mögé jelzálogjoggal egy ingatlannál. Ez alaposan leszűkíti a lehetőségeinket, az pedig egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a pénzintézet kínálja számunkra a legolcsóbb hitelt most, mint amelyiktől korábban kölcsönt vettünk fel.

A Bankmonitor hitelkalkulátora szerint 20 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitel (20 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódussal és 400 ezer Ft nettó igazolt jövedelemmel) havi törlesztője például 128 200 Ft és 149 600 Ft egyaránt lehet attól függően, hogy melyik bankot választjuk. Ez pedig 240 hónap alatt összességében bizony 5 millió Ft feletti különbséget jelenthet!

Hirdetés

Hirdetés

Hitelkiváltás + szabad célú hitel két szerződéssel

Szerencsére van megoldás akkor is, ha nem a meglévő bankunk adná most a számunkra legkedvezőbb ajánlatot, vagyis nem feltétlenül kell bevállalnunk a veszteséget. Ebben az esetben a hitelkiváltás a járható út, amikor is a meglévő jelzáloghitelt úgy cseréljük le, hogy azon felül még legyen „szabad rész”.

Amikor bankot keresünk, akkor azt látjuk majd, hogy többségüknél csak két lépésben oldható meg a projekt, vagyis lesz egy hitelkiváltás, majd ezt követően a banktól felvesszük a pluszban szükséges részt, mint szabad célú kölcsönt. A dupla hitelfelvétel az átfutási időt is megnöveli, hiszen a két procedúra csak egymás után következhet.

Előnyök: 

  • A lakáshitel kiváltására kedvezőbb költséggel kaphatunk jelzáloghitelt. Ez azt jelenti, hogy a kiváltásos részen kamatot spórolhatunk. A plusz szabad rész kamata persze magasabb lesz, ugyanis a szabad felhasználású hitelek költsége nagyobb.
  • A kiváltott hitel továbbra is lakáshitelnek minősül, így később előtörleszthető például LTP-ből, illetve érvényesíthető rá a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés is.

Hátrányok:

  • Két lakáshitel szerződés kell, emiatt az egyszeri költségek (tulajdoni lap, közjegyzői díj stb.) megduplázódnak.
  • Hosszabb átfutási idő, hiszen két egymástól független hiteligénylést kell lebonyolítani.

Hitelkiváltás + szabad rész egy lépésben

A jelzáloghitel bankok között két olyan van jelenleg, ahol egy lépésben levezényelhető egy hitelkiváltás úgy, hogy a lecserélt hitelen kívül szabadon elkölthető összeget is adjon a bank. A megoldással egyetlen hitelszerződés jön létre, így egy alkalommal merülnek fel az induló költségek, viszont az új hitel már teljes egészében szabad felhasználásúnak minősül majd. Ez azon túl, hogy a hitel költsége magasabb lesz, azt is jelenti, hogy LTP-ből később nem előtörleszthető, valamint a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés sem használható majd ki erre. Itt érdemes mérlegelni a magasabb kamat és a kisebb induló díjak mérlegét, hiszen ez alapján lehet eldönteni, hogy pénzügyileg mivel járunk jobban.

Előnyök:

  • Mivel egyetlen hitelszerződés van, egyszer kell csak megfizetni az induló költségeket.
  • Rövidebb átfutási idő, hiszen egyetlen hitelről van szó.

Hátrányok:

  • A teljes hitelösszeg (kiváltott rész+szabad rész) szabad felhasználású jelzáloghitel lesz, ennek kamata pedig jellemzően magasabb, mint egy lakáscélú hitelé. Ez annál fontosabb lehet, minél nagyobb a kiváltott hitel összege.
  • A teljes hitel elveszíti a lakáshitel „jellegét”, így nem érvényesíthető rá a gyermekek után járó hitelelengedés, mint ahogy LTP-ből sem lehet ezt előtörleszteni.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés