loading

Egy sor dolog miatt elbukhatjuk a gyermekek után járó hitelelengedés ajándék millióit

2021-től több különböző lakáscélú jelzáloghitelünket is csökkenthetjük a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel. Sőt, a február 1-jétől igényelhető támogatott lakásfelújítási hitelből is lefaraghatunk vele. Összegyűjtöttük a fontos újdonságokat és a leggyakoribb hibákat, amelyek miatt sokan elbukják az ajándék milliókat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentés (337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről) remek lehetőség a lakáshitellel rendelkező családoknak, hiszen a második gyermek érkezésekor 1 millió Ft-tal, míg a harmadiknál további 4 millió Ft-tal csökkenhet a fennálló hiteltartozásuk. Viszont van pár olyan feltétel, amit sokan nem vagy rosszul ismernek, ezeket gyűjtötték össze a Bankmonitor.hu szakértői.

1. Csak már folyósított hitelre érvényesíthető

Nagyon fontos, hogy a tartozáscsökkentés csak abban az esetben érvényesíthető, ha az igényléssel érintett gyermek megszületésekor már folyósították a hitelt. (Sok helyen hibásan az igénylés benyújtási idejét írják.) Vagyis nem elegendő az, ha a család a gyermek születésekor már benyújtotta a hiteligénylését, még akkor sem, ha a bank pozitívan bírálta azt el.

Bankmonitor tipp: a mind több elérhető támogatás miatt egyre fontosabb a családalapítás és a pénzügyi tervezés összehangolása, nehogy pusztán a rossz időzítés miatt maradjunk le egy jó pénzügyi lehetőségről.

2. Mi történik akkor, ha már van gyermekünk, amikor felvesszük a lakáshitelt?

Gyakori, hogy egy családnak van már gyermeke, mire saját ingatlant tudnak vásárolni. Ha egy gyermek van, az egyáltalán nem jelent hátrányt, hiszen a tartozáscsökkentés legkorábban a második gyermek 12 hetes magzati korát követően igényelhető, így ebben az esetben 1 millió forinttal csökken majd az adósságuk. Amennyiben egy kétgyermekes család vásárol ingatlant hitellel, majd megszületik a harmadik babájuk, akkor ők 4 millió forintot „nyerhetnek” ezzel, ám a második gyermekük után járó 1 millió forintot már nem kapják meg.

3. A felújítási hitel is csökkenthető!

Ebből a szempontból más szabályozás vonatkozik a 2017. november 14. előtt illetve ezt követően folyósított hitelekre. Az előbbieknél a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is érvényesíthető a tartozáscsökkentés, míg a 2017. november 14. után folyósított kölcsönök esetében kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre használható fel. Fontos ugyanakkor, hogy a lakáscél nem kizárólag használt vagy újépítésű ingatlan vásárlása, építése lehet, hanem lakáscélnak minősül a bővítés, a korszerűsítés és a felújítás is. Vagyis a február 1-jétől elérhető támogatott otthonfelújítási hitel és egy piaci felújítási célú jelzáloghitel tőketartozása egyaránt lefaragható újabb gyermek, vagy gyermekek érkezésekor.

Szintén kérhető az elengedés az állami kamattámogatással igényelhető lakáshitelekből is – ilyen többek között a csok és a falusi csok mellé igényelhető kölcsön. Szintén megfelel a feltételeknek a lakástakarék mellé felvett lakáshitel is, ám például egy Babaváró hitel vagy egy személyi kölcsön akkor sem, ha a pénzt lakáscélra költöttük.

4. Újdonság: több különböző hitelt is csökkenthetünk

2021-től lehetőség van több lakáscélú jelzáloghitel-szerződésre megigényelni a támogatást, a sorrendet pedig mi magunk határozhatjuk meg, így jobban kihasználható a lehetőség. Ha például egy családnak van 3 millió forint jelzáloghite-tartozása, valamint emellé felvettek később támogatott lakásfelújítási hitelt, akkor a harmadik gyermek születésekor járó 4 millió forintból a lakáshitelt megszüntethetik, míg a felújítási kölcsönt 1 millióval faraghatják le.

5. Nem kell félni a hitelkiváltástól, de van benne egy buktató!

Sok család váltotta ki – vagy fogja kiváltani – a lakáshitelét például azért, hogy hosszabb kamatperiódussal csökkentse vagy szüntesse meg a kamatkockázatát. (Ez utóbbi egy végig fix kamatú kölcsönnel érhető el.) Jó hír, hogy a jelzáloghitel-csökkentés a kiváltási célú hitelekre is vonatkozik, amennyiben az eredeti hitel megfelelt a tartozás-csökkentés feltételeinek és az új hitel nem haladta meg a kiváltott hitel összegét. (Vagyis a kiváltáson felül nem vettünk fel plusz hitelt.)

6. Problémát okozhat egy adóstárs

Bármilyen hitelt is szeretnénk csökkenteni a támogatással, ennek jogszabályi feltétele, hogy az adott hitelszerződésben az igénylőn vagy igénylőkön kívül más adós (vagy adóstárs) nem szerepelhet. Adóstárs például akkor kerülhet egy hitelbe, ha az igénylő (vagy igénylők) jövedelme nem elegendő a felvenni kívánt hitelösszeghez, de az adott ingatlanon haszonélvezeti joggal rendelkezőket is adóstársként vonják be általában a bankok.

Ha a plusz jövedelem miatt lett valaki adóstárs, akkor ő abban az esetben kerülhet csak ki a szerződésből, ha nélküle is elég jövedelmet tudnak majd igazolni a többiek. (A JTM – jödelemarányos törlesztőrészlet-mutató) korlát alapján ugyanis a havi jövedelem legfeljebb 50-60%-a fordítható hiteltörlesztésre.)

A haszonélvezet már nehezebb ügy, mert ez nagyon erős jogosultság akár végrehajtás esetén is. Azért néhány banknál megoldható, hogy a haszonélvezeti joggal rendelkező személy ne legyen adóstárs, ám csak akkor, ha vállalja, végrehajtás esetén feltétel és ellenérték nélkül lemond a haszonélvezeti jogáról. Megoldást jelenthet még az, ha a haszonélvező zálogkötelezettként kerül bevonásra a hitelbe, mert ez nem „adós” státusz, így emiatt nem veszíthető el a hitelelengedés lehetősége. Ez utóbbit azonban nem minden bank támogatja, így hitelfelvételnél érdemes lehet ezt is figyelembe venni a gyermekvállalást tervező pároknak, amikor hitelintézetet választanak.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...