Milyen hatása lehet ránk a tartósan magas jegybanki alapkamatnak?

Milyen hatása lehet ránk a tartósan magas jegybanki alapkamatnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-22
 

2022. március 22-én az MNB a jegybanki alapkamat emeléséről döntött. Ezzel a lépéssel az alapkamat 2022-ben elérte a 4,4%-os szinten. Ez a szint a 2021 nyár eleji 0,6 százalékos érték ismeretében tűnik igen magasnak. Ráadásul a jegybank tájékoztatása alapján a magasabb alapkamat akár tartós is lehet. Milyen hatása lehet ránk ennek a lépésnek?

Mi az a jegybanki alapkamat?

A jegybanki alapkamat az MNB-nél a kereskedelmi bankok által elhelyezett kéthetes kötvények után megfizetett kamatszint. Ez alapján akár azt is mondhatnánk az életünkre igen csekély hatása lehet, hiszen mi közvetlenül ezzel a kamatszinttel nem fogunk találkozni. A helyzet azért ennél jóval bonyolultabb.

A jegybanki alapkamat ugyanis a gazdaság, pénzpiac számára irányadó kamatszintnek tekinthető. A pénzpiaci hozamokat, a bankok által meghatározott hitelkamatokat mind az alapkamat ismeretében állapítják meg. A rövid futamidejű pénzpiaci hozamokat igen gyorsan befolyásolja az alapkamat változása, ez érthető is, hiszen az alapkamatnál kedvezőbb feltételekkel miért adna egyik bank kölcsönt a másiknak.

Jelenleg hazánkban az alapkamat mellett az MNB egyhetes betéti kamata tekinthető még irányadónak. Ez a kamatszint az, amelyet a kereskedelmi bankok a jegybanknál elhelyezett betétjeik után kapnak meg. Ennek mértéke jelenleg 5,85%, vagyis meghaladja az alapkamat mértékét.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hatása lehet a jegybanki alapkamat emelésének?

A mostani döntéssel az MNB 3,4%-ról 4,4%-ra emeli az alapkamatot. Ezáltal az irányadó kamatláb nem változik, annak értéke még mindig 5,85%. Ettől függetlenül a döntésnek komoly hatása lehet. Pláne, ha az MNB döntéssel kapcsolatos kommunikációját, tájékoztatóját is figyelembe vesszük:

  • Márciusban az infláció tovább emelkedhet, mértéke elérheti a 8,5-9,0%-ot.
  • Az MNB inflációs várakozásai alapján 2022-ben az áremelkedés mértéke 7,5-9,8% lehet. (A gazdaságban rejlő magas bizonytalanság az inflációs várakozásokban is megjelenik.)
  • A növekvő inflációs kockázatok miatt a kamatemelési-ciklust az MNB nagyobb lépésekben folytatja.
  • Az egyhetes betéti kamat emelkedése is folytatódni fog.
  • Az alapkamat a későbbiek során utol fogja érni az egyhetes betéti kamatok, ezzel a két irányadó kamatszint összezár.
  • A jelenlegi gazdasági környezetben a magasabb kamatszint hosszabb ideig velünk maradhat.

Korábbiak alapján a pénzpiaci eseti hatások kezelésére szolgált az egyhetes betét, míg az alapkamat a tartós, hosszú távú folyamatokra reagált. Az alapkamat érdemi emeléséből az látszik, hogy a hosszú távon is magas az inflációs nyomás.

Emelkedhetnek a betéti kamatok

A betétek eddig érdemben nem követték le a jegybank kamatemelését. Az MNB kimutatása alapján 2022. januárjában a betétek átlagos éves kamata 1,97% volt. Ez azért messze elmarad az irányadó kamatlábtól, sőt az alapkamattól is. A várakozások szerint az infláció magasabb lesz és hosszabb ideig velünk marad. Ez azonban azt is jelenti, hogy a magasabb kamatszinteket is tovább fent kell tartani. Vagyis egy idő után a bankoknak is lépniük kell. Hiszen a januári betéti kamatszint messze elmarad az inflációtól – ami azt is jelenti, hogy a pénz vásárlóereje csökken -, sőt az irányadó kamatoktól is.

Bankmonitor tipp: vannak olyan betétek, amelyek kamata az alapkamat aktuális mértékétől  függ. Jelenleg ezek kamata a többi konstrukcióhoz képest igen kedvező.

Az új lakáshitelek, személyi kölcsönök is drágulhatnak

Az irányadó kamatok 3,8-5,1 százalékkal emelkedtek tavaly nyár eleje óta. Ezzel szemben egy év alatt a lakáshitelek durván 2 százalékponttal, a személyi hitelek pedig 0,5 százalékponttal drágultak. Ebből azért jól látszik, hogy a bankok a kamatváltozásokat hiteloldalon sem adták át teljes mértékben.

Azonban a tartósan magasabb kamatkörnyezet miatt erre a jövőben sor kerülhet. Akár 1,0-1,5 százalékpontos kamatemelés is jöhet az elkövetkező hónapokban, ami bizony komoly hatással lehet a hiteligénylés előtt állókra. Ez 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű kölcsönre visszafizetendő teljes összeg 2,7-4,1 millió forinttal emelkedhet.

Bankmonitor tipp: Aki gyorsan dönt megelőzheti a kamatok emelkedését. Fontos azonban egy komoly pénzügyi döntés – például lakásvásárlás – előtt mérlegelni a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetből eredő kockázatokat is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A meglévő hiteleket a kamatstop meddig védi?

Szerencsére a hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatát csak akkor befolyásolják a jelenlegi pénzpiaci folyamatok, ha a közeljövőben lesz esedékes a kamatforduló. Emiatt kevesebb ilyen kölcsönnel rendelkező családnak kell a törlesztőrészlet emelkedésétől tartania.

Ugyanakkor a meglévő változó lakáshitelek kamata közvetlenül a BUBOR értékétől függ. (Ez az a kamatszint, amelyen a kereskedelmi bankok rövid futamidőre kölcsönt adnak egymásnak.) Az irányadó kamatok emelése gyorsan begyűrűzött a BUBOR értékébe. Ez a változás eddig csak a kamatstop miatt nem meg teljes egészében 470 ezer család törlesztőrészletében. A magasabb hozamok azonban várhatóan hosszabb ideig velünk maradnak: a kamatstop június végi lejártát követően is magas szinten lesz a BUBOR, ami hatással lesz 470 ezer család törlesztőrészletére.

Bankmonitor tipp: Az érintett családoknak érdemes lehet elgondolkodniuk kölcsönök lecserélésén. Egy új hosszú kamatperiódusú kölcsönnél ugyanis nem kell tartani a kamatok gyors emelkedésétől.

Összegzés

Az alapkamat mai 1 százalékpontos emelése önmagában nem növeli az irányadó kamatot, annak mértéke továbbra is 5,85%. Ugyanakkor már jól mutatja, hogy hosszabb távon is magasabb kamatszint várható. Ezt a várakozást pedig az MNB tájékoztatása beigazolta: az infláció rövid távon még tovább emelkedhet, annak mértéke pedig csak lassan, fokozatosan mérséklődhet. Mindezek miatt a magasabb MNB kamatok hosszabb távon is velünk maradhatnak.

A tartósan magas kamatkörnyezetre pedig érdemben reagálnia kell a bankoknak, hiszen eddig a betéti és hiteloldalon is csak részben jelent meg a kamatokban az irányadó kamatszint növekedése. Ezzel párhuzamosan felértékelődhet az állami támogatások, támogatott hitelek szerepe, melyek kamatmentesen, vagy épp alacsony, futamidő végéig fix kamat mellett nyújtanak forrást az igénylőknek céljuk megvalósításához.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés