Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként? Nézzünk néhány speciális esetet!

Milyen ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként? Nézzünk néhány speciális esetet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-29 Frissítve: 2018-05-03
 

Lakáshitelt általában akkor igényelünk, ha banki hitel segítségével kívánunk lakóingatlant vásárolni vagy építeni, esetleg meglévő lakóházunkat vagy lakásunkat szeretnénk bővíteni, felújítani, illetőleg korszerűsíteni. Kérdésként azonban felmerülhet, hogy hiteligénylés során milyen további ingatlanok fogadhatók el fedezetként.

A jelzáloghitelek egyik legfőbb pillére, hogy ingatlant kell felajánlanunk a banknak biztosítékként. Fedezetként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek

A fedezet típusa szerint általában az alábbi ingatlanok fogadhatók el fedezetként:

  • Családi ház, sorház, ikerház
  • Társasházi lakás
  • Hétvégi ház, üdülő
  • Vegyes funkciójú ingatlan, abban az esetben, ha a lakófunkció alkotja a nagyobb részt
  • Építési telek
  • Termőföld
  • Garázs (kiegészítő fedezetként)

Nehezebb a helyzet akkor, ha üzleti típusú, vagy vegyes funkcióval ellátott ingatlanról van szó. Ezeket ugyanis nem minden bank fogadja el hitelfedezetként.

A vegyes funkciójú ingatlan azt jelenti, hogy az ingatlannak lakó és üzleti funkciója egyaránt van. Ilyen ingatlant akkor hiteleznek a bankok, ha az ingatlan lakórésze nagyobb, mint az üzlet. Például, ha valaki fodrászüzletet alakított ki a házban és ezt át is minősítette, akkor befogadható fedezetként.

A garázzsal annyiban más a helyzet, mint egyéb ingatlanok esetében, hogy önállóan nem fogadható el fedezetként. Ha azonban lakóingatlan mellé kerül sor a bevonására, akkor vehető fel rá hitel. A garázzsal szemben támasztott további feltétel, hogy önálló helyrajzi számon kell lennie.

Kisebb településeken sokszor találkozhatunk vegyes falazatú (tégla+vályog) házakkal. Szerencsére vannak bankok, ahol nincs szerkezeti megkötés. Az viszont itt is fontos, hogy legyen érvényes lakásbiztosításunk.

A zártkertek adásvétele 2014 május 1-től alapvetően megváltozott, mivel ettől kezdve minden tekintetben a termőfölddel esnek egy kategóriába. A zártkertek esetében általában kisebb értékű ingatlanokról van szó, de eladásuk annyi nehézséggel jár és olyan hosszadalmas, hogy sokan kétszer is meggondolják, hogy megvegyék-e. Már az adásvételi szerződés megkötése is egyedi kategória, mivel csak biztonsági elemekkel ellátott papír alapú „földátruházási biztonsági okmányon” (biztonsági okmány vízjellel, vegyi védelemmel ellátott papírlap) készülhet, amihez kizárólag a földhivatalokban lehet hozzájutni.

Zártkertet olyan belföldi természetes személy vásárolhat, aki nem minősül földművesnek és a birtokában álló földterület a megszerezni kívánt földterülettel együtt nem haladja meg az 1 hektárt. Erről a tényről a vevőnek nyilatkoznia kell az adásvételi szerződésben, vagy a szerződés mellékletét képező külön okiratban. (Amennyiben földműves vásárol ilyen telket, ő 300 hektárig szerezhet tulajdonjogot.)

Ugyanazt a hónapokig tartó procedúrát kell lefolytatnunk, mintha szántóföldet adnánk/vennénk.

Az alábbi kalkulátor kitöltésével megtudhatod, hogy milyen lakáshitelt tudsz igénybe venni ma:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Miért? Mert a földforgalmi törvény értelmében elővásárlási jog illeti meg az államot, az önkormányzatot, valamint a szomszédot is. A megírt szerződést a jegyző kifüggeszti 60 napra. Ha senki nem él az elővásárlási jogával, a szerződést átküldik az illetékes szakigazgatási hivatalhoz.

Fentiek miatt, ha zártkerti ingatlan lenne a kölcsön fedezete, a hitel bírálata egyedi elbírálást igényelhet, tehát a fedezet miatt el is utasíthatják a kérelmet.

Építési telek szintén elfogadható ingatlanfedezetes hitelek biztosítékául. A bankok általában előírják, hogy a telek ne legyen beépített. Telekvásárlásra csak piaci kamatozású hitel igényelhető. Állami kamattámogatású kölcsön, vissza nem térítendő állami támogatás, szocpol erre a célra nem vehető igénybe.

Előfordulhat, hogy félkész ingatlant szeretnénk megvenni. Ilyen esetben át kell íratnunk az építési engedélyt a nevünkre és építési hitelt igényelhetünk. Amennyiben építés alatti társasházban találtuk meg az álomingatlant, akkor legyünk nagyon körültekintőek. Egyeztessünk a kivitelezővel, hogy milyen finanszírozási időzítéssel adja el a lakást. A bankok csak akkor tudják megfinanszírozni egy ilyen lakás megvásárlását, ha már van külön helyrajzi száma és használatbavételi engedélye. Kivételt képez ez alól, ha a társasháznak van projektfinanszírozó bankja.

Lakáshitel igényléséhez a fedezetül bevonni kívánt ingatlan dokumentumait is mellékelni kell. Ez egyrészt 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, amennyiben családi ház a fedezet, akkor térképmásolatra is szükség van. Szintén be kell nyújtani az ingatlan alaprajzát is. Ezek alapján történik az értékbecslés.

Természetesen hiteltípustól, banktól függően arra is van lehetőség, hogy nem azt az ingatlant ajánljuk fel fedezetnek, amit megvásárolunk, hanem egy másik, úgynevezett pótingatlant. Ilyenkor elsősorban a pótingatlannak kell megfelelni a banki feltételeknek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés