Milyen költségei vannak a befektetési alapoknak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-01-18 Frissítve: 2016-10-28
 

1) költségek a befektetés időpontjábanA hazai befektetési alapoknak általában nincs vételi költsége (ritkább esetben van). A külföldi befektetési alapoknál pedig jellemző, hogy vételi költséget kell fizetnünk. A vételi költség általában 1-3% között mozog, ritka esetben – pl. nagy reputációval rendelkező, kockázatos külföldi alapoknál – felmehet 5%-ig.

2) költségek a befektetés időtartama alattA befektetési alapkezelő alapkezelési díjat számol fel, amit nem kell külön megfizetnünk, ezt tartalmazza a befektetési alap ára. Tehát automatikusan csökken az alapon elért hozamunk az utóbbi költséggel.  Az alapkezelési díj mértéke jellemzően az alap kockázatával van párhuzamban: egy pénzpiaci alap esetében 1%/év, míg egy részvény alap esetében kb. 2%/év.

3) számlavezetés díjaA bankbetétek esetében bankszámlával kell rendelkeznünk, melyeknek külön költségei vannak. A befektetési alapok azonban nem helyezhetők bankszámlára, kizárólag értékpapír számlán lehet nyilvántartani. Az értékpapír számláknak ugyanúgy van saját számla költségük, mint a bankszámláknak. Számlavezetési díjként szolgáltatónként eltérő, általában néhány száz forintos díjjal kalkulálhatunk havonta.

A befektetési alapok választásánál nagyon fontos szempont a költség. Ebben segít Neked kalkulátorunk, hiszen az alapokra kattintva összehasonlíthatod az összes alap költségeit is.

1
Hirdetés
Hirdetés