Milyen költségekkel akarnak majd lehúzni, ha elnyered a 3 millió forintos támogatást?

Milyen költségekkel akarnak majd lehúzni, ha elnyered a 3 millió forintos támogatást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-14
 

A lakásfelújítási támogatás sokakat lázba hoz, de a banki költségekkel ilyenkor is vigyázni kell! A cikkből kiderül, milyen veszélyek leselkednek azokra, akik elnyerik a 3 millió forintos támogatást. Természetesen mindenre van megoldás, de ehhez tisztában kell lenni a kínálkozó lehetőségekkel.

Óriási sláger jelenleg a lakásfelújítási támogatás: ezekben a napokban is több százezer ember töri azon a fejét valószínűleg, hogy miként élhetne a lehetőséggel! De számolgatás közben a banki költségekről sem szabad megfeledkezni, hiszen kellő körültekintés hiányában súlyos összegekbe kerülhet egy-egy tranzakció!

Mit jelent a lakásfelújítási támogatás?

2021-től jelentős állami támogatásra lesznek jogosultak azok a családok, akik felújítanák az ingatlanujkat. A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint. Feltétel, hogy legalább egy 25 év alatti gyermek éljen a családban, és kizárólag lakóingatlan felújítására kérhető a támogatás. A felújítás költségeit teljes egészében zsebből kell finanszírozni, és a munkálatok végeztével, utólag lehet pályázni a támogatásra. Éppen ezért érdemes körültekintően megtervezni a teljes projektet, hogy a legnagyobb nyereséget lehessen realizálni.

Hirdetés

Hirdetés

Hová érkezik a támogatás?

A sikeres igénylést követően a támogatás összege (akár 3 millió forint) fog érkezni a megadott bankszámlára. Ezt követően azonban számos banki költség lehet, amelyek összességében több ezer forinttal csökkenthetik a nettó pénzügyi előnyt. Éppen ezért nagyon sokat számít, hogy pontosan mihez kezdünk a visszakapott összeggel.

Készpénzfelvétel ATM-ből

Sokaknak eszébe juthat, hogy a kapott támogatás összegét felvegyék készpénzben egy ATM-ből vagy bankfiókból. Ennek viszont extrém magas költségei lehetnek, az adott bankszámla feltételeitől függően. Az automatás készpénzfelvételekre havi 2 ingyenes lehetőséget kell biztosítani az ügyfeleknek, 150 000 forintos összeghatárig, ám csak azoknak, akik ezt kifejezetten jelezték a bankjuk felé! Akik elmulasztották ezt, vagy már kihasználták a havi limitet, ők jelentős díjakra számíthatnak.

Egy ATM egyszerre maximum 40-50 bankjegyet ad ki, illetve összeghatár is érvényben lehet. Ezek alapján a 3 millió forintos támogatás felvételéhez minimum 3-4, de inkább még több tranzakcióre lenne szükség. A költségeket pedig minden esetben újból meg kellene fizetni, ezért ez nyilvánvalóan a lehető legdrágább megoldás lenne. A konkrét díjak bankonként eltérőek, de ilyen összegnél több tízezer forint kiadással nyugodtan számolhatunk.

Készpénzfelvétel bankfiókból

Amennyiben valaki banki pénztárból szeretné felvenni a készpénzt, ő amiatt könnyebb helyzetben van, hogy csak egy alkalommal kell ezért fizetnie. Ezért nagy összegű készpénz felvételekor (már csak biztonság miatt is) inkább javasolt egy pénztári kifizetés. A pénztári készpénzfelvételek díja is könnyedén kitehet 1-1,5%-ot, ami 3 millió forint esetében akár 30 000-45 000 forintos költségnek felel meg! Minden bizonnyal ez sem a leghatékonyabb megoldás.

Azonnali utalás

Attól függően, hogy bankon belülre vagy kívülre történne az átutalás, ennek a tranzakciónak is bőven 1% fölött lehet a díja. Ugyanakkor sok esetben megállapítanak egy felső határt, amelynél több pénz akkor sem kerül levonásra, ha az arányos számítás ezt megkövetelné. Aki tehát szeretné a kapott támogatást máshová utalni, ő akár tízezer forint alatti költséggel is „megúszhatja” a műveletet.

Parkoltatás, lekötés

Ha éppen nincs szükség a megkapott összegre, akkor kézenfekvő döntés lehet lekötni a bankban, vagy csak lekötés nélkül parkoltatni a bankszámlán. Ilyenkor a kamat mértéke számít: lekötés nélkül például 0,01% a bevett kamat, azaz egy év alatt 300 forintot hozna a tőke. Lekötés esetén már lehet találni magasabb számokat, de legjobb esetben is 3%-os kamattal kell beérni – ez egy év alatt 90 000 forintot jelentene -, ami még alacsonyabb az inflációnál.

Előtörlesztés

Előfordulhat, hogy önerő hiányában az egész felújítás hitelből történik, amelyet a támogatás folyósítása után szeretnénk előtörleszteni. A 3 millió forint előtörlesztése jó esetben 30-45 000 forintba kerül, cserébe viszont több százezer forint kamatterhet lehet elkerülni.

Bankmonitor tipp:

A magas költségek mindenkit bosszantanak. Jó hír azonban, hogy a Bankmonitoron keresztül akár teljesen ingyenes bankszámlát is lehet találni: a CIB ECO számlacsomagnál például 2 évig nincs számlavezetési díj, tranzakciós illeték, átutalási díj és kártyadíj! Vagyis, ha ide érkezik esetleg a 3 millió forint, akkor ez költség nélkül elutalható bárhová.

A felújítási támogatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a Lakásfelújítási támogatás 2021 oldalon érhetők el.

Hirdetés
Hirdetés