Milyen lakásra elég az átlagbér Magyarország különböző részein?

Milyen lakásra elég az átlagbér Magyarország különböző részein?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-16
 

A kedvezmények nélküli havi nettó átlagbér 239 043 forint volt 2019 első félévében. Ettől azonban jelentősen eltérhetnek a fizetések az ország különböző régióiban. De nem csak a fizetések, hanem a lakásárak között is óriási a különbség az ország egyes területein. Ugyan Budapesten a legdrágábbak az ingatlanok, de nem ott kell a legtöbbet dolgoznunk ahhoz, hogy meg tudjuk venni álmaink otthonát.

Az átlagbér és annak időbeni változása egy nagyon hasznos mutató. Ugyanakkor roppant csalóka is, amit talán a KSH adatai támasztanak alá leginkább. Ugyanis 2019 eső félévében csupán a fővárosban és két további megyében haladta meg a nettó átlagbér az országos átlagot. Sőt, a legrosszabb helyzetben lévő szabolcsiak átlagosan közel nettó 140 ezer forinttal keresnek kevesebbet, mint a budapestiek. Éppen ezért érdemes régiónként, megyénként külön vizsgálódnunk, amikor az átlagbér vásárlóerejét szeretnénk meghatározni.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi idő alatt tudnánk félretenni a jövedelmemből egy lakás vételárát?

Ha lakást szeretnének vásárolni azonban nem csak a jövedelmünk fontos, hanem az is, hogy mennyibe kerül a kiszemelt ingatlan. Nem meglepő módon a házak vételára is jelentősen eltér a ország egyes területein.

Az MNB Lakáspiaci jelentése alapján 2019 első negyedévében a legmagasabb négyzetméterárú új építésű ingatlanok Budapesten voltak. Ha a jövedelmeket is figyelembe vesszük, akkor viszont már meglepő eredményre juthatunk: a fővárosban egy négyzetméterért átlagosan 2,8 hónapot szükséges dolgoznunk, de például Veszprém megyében 3,8, míg Somogy megyében 3,7 hónapnyi átlagjövedelem szükséges hozzá. Ezt azt jelenti, hogy egy 50 m2-es lakásért Budapesten átlagosan 11,6 évet, míg Veszprém megyében 15,8 évet kellene dolgoznunk – azt feltételezve, hogy a teljes fizetésünk a lakás megvásárlására félre tudjuk tenni.

Mennyi lakáshitelt tudnánk felvenni és ez milyen lakásra lenne elég?

Ez igen hosszú idő, éppen ezért jelenleg sokan csak lakáshitel igénybevételével tudják a kiszemelt ingatlant megvenni. Vagyis nagyon fontos kérdés, hogy a fizetésünkből mennyi kölcsönt tudnánk felvenni. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kiválasztottuk a legkedvezőbb THM (teljes hiteldíj mutató) értékű kölcsönt – 10 éves kamatperiódus, 20 éves futamidő és havi nettó 300 000 forint jövedelem beállítása mellett -, melynek kamata 3,62%. Megvizsgáltuk, hogy ebből a konstrukcióból mekkora hitelösszeget lehetne felvenni a különböző megyékben – azt feltételve, hogy a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) értéke 40%, és az igénylőnek nincsen más hitele. (A JTM azt mutatja meg, hogy a havi jövedelem mekkora része fordítható hiteltörlesztésre.)

A bankok jelenleg a vételárnak általában maximum 70 százalékát finanszírozzák meg, vagyis minimum 30% saját megtakarítást is fel kell használnunk a vásárláshoz. Természetesen Budapesten lehet megvenni a legdrágább, 29,2 millió forint értékű lakást az átlagbérből. Szabolcsban viszont még egy 16 milliós ingatlant se tudnánk megfinanszírozni átlagos fizetésből.

Az ár azonban nem minden, a budapesti lakás vétel ára ugyanis csupán egy 34 m2-es új építésű lakásra lenne elég, Győr-Moson-Sopron megyében pedig már egy 58 m2-es lakást is meg tudnánk venni hitelből és saját megtakarításunkból.

Megéri kiköltözni egy budapestinek?

Sokat pontosít a képen a megyénkénti bontás, ugyanakkor sok esetben még ez sem ad pontos képet. Veszprém megye és Somogy megye kiemelkedően magas árai például nagy mértékben a Balaton közelségének köszönhetők. Az ottani beruházások és magas ingatlanárak ugyanis erősen eltolják az egész megye átlagát felfelé.

Budapest és Pest megye árainak jelentős eltérése is csalóka lehet. Pusztán az átlagok alapján ugyanis sok pesti számára tűnhet nagyon vonzónak kiköltözni egy Budapest melletti településre. A fővároshoz közeli városok ingatlanárai azonban jóval a Pest megyei átlag felett vannak – természetesen nem érik el a fővárosi lakásárakat -, így egy vidéki lakás pénzügyi előnyei nem olyan jelentősek, mint azt a fentiekből gondolnánk. Természetesen vannak jóval olcsóbb Pest megyei települések is, azok azonban nincsenek Budapest közvetlen vonzáskörzetében.

A szükséges önerő (saját megtakarítás) is korlátja lehet egy vásárlásnak

A vásárláshoz elvárt 30 százalékos saját megtakarítás is jelentős – 5-9 millió forint –, ezt sok magyar akkor sem tudja előteremteni, ha egyébként hitelének törlesztőrészletét a jövedelme elbírná. Saját megtakarításunk azonban kiegészíthetjük CSOK kedvezménnyel (családi otthonvédelmi kedvezmény), mely meglévő vagy vállalt gyermekeink után járó lakáscélú támogatás, vagy esetlegesen Babaváró hitellel. Ezek a támogatások nyújthatnak további segítséget abban, hogy megvásárolhasd álmaid otthonát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés