Milyen támogatást lehet használni nyaraló vásárlására?

Milyen támogatást lehet használni nyaraló vásárlására?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-03
 

Közeleg a nyári szezon: sok magyarban felmerülhet, hogy egy nyaraló megvásárlásával hosszú távra megoldja a pihenés lehetőségét. A jelenlegi ingatlanárak mellett azonban ez komoly kiadással jár, de vajon ehhez kihasználhatunk valamilyen támogatást?

A nyaralás nem olcsó mulatság, éppen ezért sokan szívesen megúsznák a rendszeres kiadást és vásárolnának inkább egy saját nyaralót. Ez természetesen nagyobb egyszeri kiadással párosul, melyet meg is kell finanszírozni.

Nem mindenkinek van azonban otthon több tíz millió forintja, de szerencsére az üdülő, nyaraló vásárlására is igényelhetünk  számos banknál jelzáloghitelt. Ugyanakkor szigorúbb feltételekkel találkozhatunk, mint egy sima lakásvásárlási célú jelzáloghitel esetében. Erről részletesebben itt olvashatsz.

Ugyanakkor felmerülhet az is kérdésként, hogy milyen támogatást lehetne kihasználni erre a célra. Valószínűleg nem lesz hatalmas titok, hogy a lakástámogatások nagy része nyaralóvásárlásra nem fordítható.

Ez alapvetően két okra vezethető vissza:

  • Az ingatlan megnevezése ilyen esetben jellemzően üdülő, nyaraló, márpedig a lakástámogatások többsége lakóingatlan megnevezésű ingatlanra fordítható.
  • Jellemzően a lakástámogatásoknál az adott ingatlanban kell életvitelszerűen lakni a vásárlást követően legalább 10 évig. (Ezt lakcímkártyával is alá kell támasztani.) Ugyanakkor a legtöbb esetben nem szeretnénk életvitelszerűen a nyaralónkban élni.

Mindezen nehézségek ellenére van olyan támogatási forma, amelyet felhasználhatunk üdülő, nyaraló vásárlására is. De vegyük sorba a különböző lehetőségeket.

Hirdetés

Hirdetés

Falusi CSOK és hozzá kapcsolódó támogatott hitel

A preferált kistelepülésen – az 5 ezer főnél kevesebb lakosú települések tartozhatnak ide – elérhető még mindig lakáscélunk megvalósítására a Falusi CSOK. Ez csak kistelepüléseken érhető el, de természetesen tóparti, folyóparti községekben is lehet nyaralót vásárolni.

De akkor nézzük a korábban említett lehetséges problémákat. A jogszabály alapján a támogatást kizárólag lakásra lehet fordítani, amit konkrétan meghatároz a jogalkotó:

lakás: a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább

Vagyis az ingatlan-nyilvántartásban, a tulajdoni lapon üdülő, nyaraló besorolású épület nem lesz megfelelő. Természetesen lehetne vásárolni lakóház megnevezésű épületet is, melyet aztán nyaralóként használunk. Ebben a helyzetben nem lenne gond az ingatlan besorolásával, de nézzük a második problémát, a lakhatást.

A kérdéses támogatásnál elvárás, hogy az adott ingatlanba költözzön és ott is éljen legalább 10 évig az igénylő és a gyermekei. Vagyis át kellene jelentkezni az adott házba és ott is kellene élni legalább 10 évig. Ezt azért egy nyaraló esetén jó eséllyel nem fogjuk megtenni.

Mi a helyzet a CSOK Plusszal?

A CSOK+ egy kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott hitel. A kölcsönből a futamidő alatt született második gyermektől kezdve minden újabb baba után elengednek 10-10 millió forintot. A kedvezménnyel bármely magyarországi településen lévő lakáscélunkat megvalósíthatjuk. (Vagyis a kistelepüléseken, nagyobb városokban és a fővárosban is kihasználható ez a támogatás.)

Az ingatlan megnevezésénél ugyanaz az elvárás, mint a Falusi CSOK-nál, vagyis az üdülő, nyaraló besorolású épületek nem finanszírozhatók meg ebből a támogatásból sem. A bentlakás tekintetében pedig még szigorúbb is a CSOK Pluszra vonatkozó előírások. Itt ugyanis alapvetően a kölcsön futamidejének végéig kell az adott lakásban életvitelszerűen élni. Vagyis adott támogatásból sem lehet nyaralót vásárolni.

Jó tudni
Elvileg vásárolhatnánk nyaralóövezetben fekvő, nyaraló besorolású ingatlant is lakhatási célra. Ekkor nyilván szándékunkban állna teljesíteni a bentlakási feltételt is, de mégsem kaphatnánk meg a CSOK Pluszt, Falusi CSOK-ot, hiszen nem megfelelő az ingatlan megnevezése. Ezt mindenképpen érdemes előre egyeztetni, mert egy ilyen apró baki miatt is elbukhatjuk a támogatást, függetlenül attól, hogy mi magunk valóban lakhatási célra használnánk a megvett nyaralót.

Kedvezményes lakásáfa és illetékmentesség

Az új építésű lakások vásárlására 5 százalékos áfát kell fizetni. Ez alapesetben 27% lenne. Az újépítésű nyaralókra a kedvezményes áfa nem érvényes, ugyanis kizárólag a lakóingatlanok esetében jár a kedvezményes lakásáfa.

Egy lakásvásárlás illetékmentessé válik, ha a Falusi CSO-ot, vagy a CSOK Pluszt kihasználjuk a vásárlás során. Ezekkel a kedvezményekkel azonban nyaraló vásárlásánál nem élhetünk, éppen ezért nem is lesz illetékmentes az ingatlanszerzés.

Mi a helyzet a szabad célú Babaváró hitellel?

Végre pozitív hírrel szolgálhatunk: a legfeljebb 11 millió forint összegű, kamatmentes Babaváró egy szabad célú hitel. Így többek között akár nyaraló vásárlására is felhasználhatjuk a kapott összeget.

  • A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, a kedvezmény a kölcsön lejáratáig megmarad, ha 5 éven belül születne egy gyermekünk.
  • A második baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor megszűnik a kölcsön, a teljes fennálló tartozást átvállalják.
  • Ezek mellé az első két baba érkezésekor kérhetjük a törlesztési kötelezettségünk 3 éves szüneteltetését is, ezen időszak alatt nem kellene semmit a kölcsönre fizetni.

Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a Babaváró egy elég kedvező támogatási forma, amit még nyaraló, üdülő vásárlására is felhasználhatunk.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Június végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Meglévő nyaralónkat korszerűsíthetjük az új otthonfelújítási támogatásból?

Az új Otthonfelújítási Program várhatóan július elején indul – az eredeti határidő június 3. volt -, a kedvezményből azonban csak családi házakat lehet modernizálni. Ráadásul ezek közül is csak azokat, melyekben legkésőbb 2024. május elseje óta életvitelszerűen élünk.

Ezen két kritériumnak nem fog megfelelni egy nyaraló.

Nyaralóvásárlási célú jelzáloghitel tartozásából is elengednek, ha baba születik?

Alapvetően a lakáshitelünk fennálló tartozásából elengednek egy összeget, ha a kölcsön futamideje alatt gyermekünk születik:

  • Ha az első babánk születik meg, akkor nincs tartozáselengedés.
  • Ha a második babánk születik meg, akkor 1 millió forintot elengednek a tartozásból.
  • Ha a harmadik babánk születik meg, akkor 4 millió forintot engednek el a tartozásból.
  • A negyedik babától kezdve minden újabb gyerek után 1-1 millió forintot engednek el a tartozásból.

Fontos, hogy csak a futamidő alatt született újabb babák érkezésekor történhet elengedés, viszont az összes gyerekszámnál a futamidő előtt meglévő babákat is figyelembe veszik. Ha például kettő meglévő gyermekünk volt a kölcsön igénylése előtt, akkor a futamidő alatt érkező első újabb baba már a harmadiknak számít, azaz elengednek 4 millió forintot.

Ez a lehetőség a lakáscélú jelzáloghitelekre érvényes, márpedig egyes bankok gyakorlata alapján nyaralót is lehet venni ilyen típusú kölcsönből. Ugyanakkor a jogszabályban sajnos van egy szigorító elem, a rendelet ugyanis kimondja, hogy kizárólag a hpt. törvény szerinti lakáscélú-jelzáloghiteleknél él ez a lehetőség. (Legalábbis a 2018. január 1-jét követően igényelt jelzáloghitelek esetében.) Ezen jogszabályban pedig nevesítve van, hogy kizárólag lakóingatlan vásárlására, építésére, korszerűsítésére, felújítására, bővítésére, illetve ilyen célú hitelek kiváltására nyújtott kölcsön felel meg a lakáscélú jelzáloghitel kritériumnak.

Összegzés

Sajnos ki kell mondjuk, hogy a legtöbb lakáscélú támogatást nem tudjuk kihasználni, ha nyaralót vásárolnánk. Ugyanakkor van egy, a Babaváró, amelyet erre a célra is fordíthatunk.

Ugyanakkor a sima, piaci kamatozású lakáshitelek egy részét felhasználhatjuk nyaraló vásárlására is. Érdemes összehasonlítani az ilyen banki ajánlatokat és megkeresni a legkedvezőbb megoldást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés