Minden, amit a lakástakarékról tudnod kell

Minden, amit a lakástakarékról tudnod kell
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-11 Frissítve: 2021-07-16
 

Elsöprő népszerűségnek örvend a lakástakarék. Legyen szó lakásvásárlásról, felújításról vagy lakáshitel visszafizetéséről, a lakástakaréknál nincs jobb és biztosabb megoldás. Nem csoda, hiszen a lakástakarékba befizetett minden forint után 30%-os állami támogatás jár, évente maximum 72 ezer forint. Havi 20 ezer forintos befizetéssel számolva, 4 év alatt már 1,2-1,3 millió forint gyűjthető össze, ami 10% feletti hozamnak felel meg. Ráadásul a kapott állami támogatást meg is többszörözhetjük, mutatjuk hogyan!

1. Miét érdemes lakástakarékot kötni?

A lakástakarék egy rendszeres megtakarítási forma, tehát nincs szükség nagy összegű kezdeti befektetésre. Már havi pár ezer forintos megtakarítás esetén is érdemes igénybe venni. Hogy miért?

 • Állami támogatás: minden egyes befizetett forint után 30%-os állami támogatást írnak jóvá a számlán. A támogatás felső határa évi 72 ezer forint. A teljes állami támogatás kihasználáshoz havonta 20 ezer forintot kell megtakarítani.
 • Betéti kamat: jellemzően 0,1%, de elérheti a 3%-ot is, ami kimagasló ajánlatnak számít a jelenlegi kamatkörnyezetben, gondoljunk például a lekötött betétek 1% körüli szintjére.
 • Kamatadó és EHO mentes megtakarítás.
 • OBA garancia: a lakástakarékban elhelyezett pénzre kiterjed az Országos Betétbiztosítási Alap védelme.

Hirdetés

Hirdetés

2. Mekkora összeg gyűjthető össze?

A lakástakarékban 4 év alatt havi 20 ezer forintos befizetéssel számolva 1,2-1,3 millió forint gyűlik össze. Ez 10% feletti hozamnak (EBKM) felel meg, ráadásul kockázatmentesen. Van ennél jobb lakáscélú befektetés? Nincs.

A lakástakarékban összegyűjtött pénzt állami támogatással együtt leghamarabb 4 év takarékoskodás után lehet elkölteni. A megtakarítási idő – legrövidebb 4 év, leghosszabb 10 év – lejártakor, ha éppen nem tudjuk mire fordítani a pénzt, akkor sincs gond, az addig jóváírt összeg tovább kamatozik.

Ha pedig megvan, hogy mire szeretnénk felhasználni a lakástakarékpénztári megtakarítást, akkor még ki kell várni egy 3 hónapos kiutalási időt, ami várhatóan hamarosan 2 hónapra fog csökkeni.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

   

  3. Mire lehet elkölteni?

  Az állami támogatással növelt összeget bármilyen lakáscélra el lehet költeni. De mi tartozik a lakáscél kategóriába? Jóval több dolog, mint gondolnánk:

  • Lakásvásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés
  • Közművesítés
  • Lakáshitel visszafizetése (előtörlesztés)
  • A lakással kapcsolatban megvásárolhatók belőle a teljesség igénye nélkül:
   • beépíthető eszközök (pl.: bútor, háztartási gép)
   • távirányító bejárati kapuhoz
   • purhab, szilikon
   • szappantartó, tükör
   • szauna
   • kútfúrás, tereprendezés
   • konténer, anyag- és sitt szállítás
   • galéria, gardrób
   • gipszstukkók
   • radiátorhoz hő visszaverő fólia

  A fenti listából is látszik, hogy rendkívül széles a lakástakarék felhasználási köre.

  Fontos: lakásvásárlás és lakáshitel előtörlesztés kivételével minden esetben számlával kell igazolni a megvalósult lakáscélt. Lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződést kell benyújtani, lakáshitel visszafizetésekor pedig a hitelszerződés és egy banki igazolás szükséges.

  Bizonyos lakástakarékoknál nem muszáj számlával igazolni a lakáscélú felhasználást, hanem egy értékbecsléssel kiváltható az (viszont ezt mindenképp egyeztessük le, mielőtt felhasználnánk az összegyűjtött pénzt, nehogy utólag pórul járjunk).

  4. Hogyan lehet megtöbbszörözni a támogatást?

  Alapszabály, hogy egy embernek egy időszakra csak egy lakástakarék szerződés után jár az állami támogatás.

  Azonban bármely szerződésen meg lehet jelölni egy kedvezményezettet (alapesetben a szerződő tekinthető a kedvezményezettnek). A kedvezményezett kizárólag közeli hozzátartozó lehet, akit egészen a kiutalásig lehet módsoítani. Fontos, hogy a megtakarítási időszak végén viszont minden esetben a kedvezményezett dönti el, hogy mire használja fel az összegyűjtött pénzt, attól függetlenül, hogy ki fizette a lakástakarékot.

  csaladfa_20161111

  Például, ha egy apuka köt 3 szerződést és az egyiken a feleségét, másikon a gyermekét jelöli meg kedvezményezettnek, akkor mindhárom megtakarítást egy közös lakáscélhoz (bármely közeli hozzátartozó lakására) is fel lehet használni, így megtöbbszörözve az állami támogatást.

  5. Milyen költségekkel jár a lakástakarék?

  • Számlanyitási díj: a szerződéses összeg 1%-a. A szerződéses összeg magában foglalja a megtakarítási időszak végére összegyűjtött pénzt (befizetések, betéti kamat, állami támogatás), illetve a felvehető hitel összegét (sohasem kötelező a hitelt felvenni, mindössze egy opció). Azaz 4 éves megtakarítási idő esetén 28-32 ezer forint, míg egy 10 éves konstrukciónál már 70-80 ezer forint. Ha nem szeretnél számlanyitási díjat fizetni, akkor nézd meg a Bankmonitor akcióját!
  • Számlavezetési díj: havi 150 Ft
  • Módosítási díjak: ha például lerövidítjük a megtakarítási időt, megnöveljük a szerződéses összeget vagy sürgősségi kifizetést kérünk, az további költséggel jár.

  Gyakori a lakástakarékoknál, hogy kedvezményt adnak a számlanyitási díjból, amennyiben az ügyfél igénybe vesz még további banki, biztosítói terméket is. Ezek jelentősebb addicionális költséggel is járhatnak, amire nagyon oda kell figyelni! Előfordulhat, hogy a plusz termék költsége többe kerül, mint a lakástakarékhoz kapott kedvezmény. Ezért az apró betűs részeket mindig olvassuk el a szerződéskötés előtt, és győződjünk meg arról, hogy valóban a legmegfelelőbb ajánlatot sikerült-e kiválasztani!

  Kamatbónusz
  29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
  Bankmonitor
  A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
  Most kamatbónusszal
  gyűjthető össze lakás célra.
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hiba történt

   Hirdetés

   Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

   Hirdetés