Minden, amit a legbiztosabb befektetésről tudnod kell

Minden, amit a legbiztosabb befektetésről tudnod kell
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-08
 

Az egyik legbiztonságosabb befektetés az állampapír. Ráadásul mostanában még a lekötött betétek kamatait is meghaladó hozammal kecsegtetnek. Mégis kevesen ismerik igazán. Most segítünk megválaszolni a legfőbb kérdéseidet!

Mi az az állampapír?

Az állampapír gyakorlatilag egy igazolás, hogy pénzt adtunk kölcsön egy államnak. Mi jellemzően a magyar államnak kölcsönzünk magyar állampapír formájában (főként forintban, de létezik devizás állampapír is). A kölcsönért cserébe az állam általában valamekkora, előre meghatározott kamatot fizet az állampapír tulajdonosának. A kamatfizetésre az esetek nagy részében évente kerül sor.
Az állampapírok kamatozása lehet a futamidő alatt fix, vagy előre meghatározott képlet szerint változó (például infláció + X%). A változó kamatozású papírok kamata általában évente csak egyszer változhat.

Hirdetés

Hirdetés

Hol lehet államkötvényeket vásárolni?

A legtöbb állampapír már nem kerül kinyomtatásra, mindössze elektronikus jelként létezik. Ennek birtoklásához szükség van egy értékpapír számlára. Ilyen – a bankszámlákhoz hasonlóan működő – számla több szolgáltatónál is elérhető. A Magyar Államkincstáron kívül több bankban, brókercégnél és a Postán is hozzájuthatunk állampapírokhoz. Ám nem minden szolgáltató árul minden papírt. Bizonyos állampapírokhoz csak a Magyar Államkincstáron keresztül juthatunk hozzá első körben.

Másodpiaci forgalomban (már piacon lévő állampapírok adásvétele esetén) kisebbek a megkötések: majdnem minden értékpapír számlát vezető szolgáltatónál megoldhatók az ilyen típusú ügyletek.

Használd kalkulátorunkat és megtudhatod, hogy mennyit hoznak a különböző befektetések (köztük az államapír)!

1

Hogyan tudok kiszállni a befektetésből?

Az állampapírok (mint a legtöbb értékpapír) adhatóak-vehetőek. Így ha szükség lesz a befektetett pénz egy részére, vagy egészére, akkor eladható az állampapírból egy akkora mennyiség, ami fedezi a pénzszükségletet.
Viszont fontos kiemelni, hogy futamidő előtti értékesítés esetére nem vonatkozik az állami tőke és hozamgarancia. Ilyenkor járhatunk jobban, vagy rosszabbul is, mint amire a befektetés pillanatában számoltunk. Minél hosszabb papírt értékesítünk, annál nagyobb lehet az eltérés.

Mi garantálja a pénzem biztonságát?

A magyar állampapírokra állami tőke és hozamgarancia vonatkozik. Azaz a magyar állam garantálja az állampapír névértékének, illetve esetleges kamatainak a visszafizetését. Ez az állampapírra vonatkozó garancia.

Amennyiben az állampapírt a Magyar Államkincstárnál vásároljuk meg, úgy korlátlan garancia vonatkozik rá, míg egyéb szolgáltatónál 100 ezer euróig garantálja a BEVA (Befektető-védelmi Alap) a befektetéseinket. Ez a garancia akkor fizet, ha magával a szolgáltatóval történik valami, és nem képesek kiadni a papírjainkat.

Miben különböznek az állampapírok a lekötött betétektől?

A lekötött betéthez hasonlóan az állampapír is egy meghatározott futamidőre szól. Lényegi különbség azonban (a kamatozáson kívül), hogy míg a lekötött betétből nem lehet részlegesen pénzt kivonni (teljes összeget fel kell törnünk), addig az állampapír befektetések esetén ezt megtehetjük.  Kivehetünk egy részösszeget, és a többi változatlan feltétellel mehet tovább.

Ráadásul a kivont pénz után sem feltétlenül esünk el az időarányos kamatoktól: minden egyéb tényező változatlanságát feltételezve az időarányos kamatokat is bezsebelhetjük.

Kinek érdemes állampapírba fektetnie?

Mindenkinek, akinek megtakarítása van! Néhány ezer forinttól a több milliárdig bármekkora összeget állampapírba helyezhetsz. Mindegy, hogy rövid-, vagy hosszútávra tervezel, biztosan találsz megfelelő futamidejű állampapírt. Választhatsz fix, vagy változó kamatozású papírok közül. Ha pedig kockázatkedvelőként azt gondolod, hogy ez túl unalmas számodra, ne felejtsd el, hogy a befektetéseid egy részének illik kockázatmentes befektetésben tartani.

Hirdetés
Hirdetés