Minden hetedik forintod az államnál landol a költéseid után

Minden hetedik forintod az államnál landol a költéseid után
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-06 Frissítve: 2021-07-01
 

Azt gondolhatnánk, hogy nem jelent olyan óriási összeget a tranzakciós illeték, pedig a friss számításaink szerint még mindig ez az egyik meghatározó tétel. Átlagos bankhasználati szokások mellett havi 120 forint megy el erre, összehasonlításul a legolcsóbb 5 bankszámla havi díja 308 forint. Pontosan ezért éri meg körbenézni a bankszámlák között, mert korántsem mindegy, hogy havonta 400 vagy 1900 forintot fizetünk a bankunknak.

1

Egyszerűen nem tudunk meglenni a mai világban legalább egy bankszámla és bankkártya nélkül, ennek egyetlen hátulütője van, hogy az ezzel járó költségeket is nekünk kell állnunk. Öröm az ürömben, hogy a nehezen átlátható bankköltségek rengetegében is van segítség, például a Bankmonitor kalkulátora a bankolási szokásaink alapján megmutatja, hogy melyik számlát érdemes választani.

Azért van erre égető szükség, mert a bankok különbözőképpen árazzák be a szolgáltatásaikat, ami azzal a következménnyel jár, hogy önmagában a havi számlavezetési díj ismeretében nem hozhatunk döntést. Ma már a különböző utalások költségeit és az sms üzenetek díjait is át kell böngésznünk, hogy valóban a legjobbat válasszuk.

Hirdetés

Hirdetés

Még mindig sokat visz el a tranzakciós illeték

A következőkben annak járunk utána, hogy a kormány által 2013 elejétől bevezetett és több ízben módosított tranzakciós illeték mekkora áldozatot jelent a havi bankolási kiadásaink között. Érdemes visszaolvasni a bő három éve készített írásunkat, mert ahhoz képest nagy szerencsénkre csak pozitív változás állt be.

Annak idején a számlanyitás első évére vonatkozóan az öt legjobb banki ajánlat havi 713 forintos számlaköltséget mutatott, amiből a tranzakciós illeték 540 forintot (75%-ot!) vitt el, vagyis ezt levonva mindössze 173 forint volt a költség. Ehhez képest most hasonló bankhasználati szokások mellett az átlagos számlavezetési költség 308 forint, amiből a tranzakciós illeték 120 forintot (39%-ot) szakít ki.

Két lényeges változás történt, ami miatt az illeték 540 forintról 120 forintra esett vissza. Egyrészt, a bankkártyás vásárlások esetében ma már éves keret van meghatározva, sőt ha olyan kártyánk van, ami érintésmentes fizetésre is alkalmas (a kétharmada már ilyen és folyamatosan nő az arányuk), akkor maximum 500 forintot fizethetnénk évente. A bankok viszont a havonta 42 forintra kijövő összeget nem hárítják át az ügyfelekre, vagyis ezzel a tétellel nem kell számolnunk (korábban ez 120 forint volt).

Másrészt, míg évekkel ezelőtt a bankkártyás készpénzfelvételért az átlagos bankolási szokások mellett 300 forintot fizettünk havonta, addig most már lehetőség van, hogy havonta két készpénzfelvétel, maximum 150 ezer forint értékben ingyenes legyen. A banknak ezt ettől függetlenül meg kell fizetnie, viszont az ügyfelekre ez nem vonatkozik, vagyis 300 forintot spórolhattunk ezen havonta. A két tétel eredője a havi (120 + 300=) 420 forintos megtakarítás.

Nézd meg egyszerűen, hogy melyik bankszámla a legjobb számodra!

Olcsó számlád van? Az állam elviszi a 40%-át

A legkedvezőbb bankszámlák esetében arányaiban lényegesen magasabb tud lenni a „fix” összegű tranzakciós illeték. Például, ha a legjobb öt ajánlatot nézzük csak meg, akkor az első évben minden 100 forintból közel 40 forintunk a tranzakciós illetékre megy el, a második évtől viszont már csak 24 forint.

Érdekesség, hogy például az Erste csomagja olyan olcsó tud lenni havi alapon, hogy a banknak a tranzakciós illetéket beleértve ráfizetés a számla ügyfelenként 8 forinttal havonta. Azt érintőlegesen jegyezzük meg, attól még, hogy mi nem fizetünk a kártyás fizetésért és a havi kettő készpénzfelvételért, a banknak ezt még meg kell fizetnie (nem háríthatja át). Ezt is beleszámítva a legjobb 5 ajánlat is ráfizetés az első évben a bank számára a kedvezmények miatt.

A legjobb 10 ajánlat átlagát nézve a tranzakciós illeték a havi kiadásaink 17-23%-át teheti ki, ami továbbra is meghatározó tétel. Az viszont tagadhatatlan, hogy néhány év leforgása alatt csak a tranzakciós illetékre vonatkozó szabályok megváltozása miatt havonta a korábbi összeg ötödét fizetjük csak ki.

Bővebb merítést választva azt mondhatjuk, hogy körülbelül minden hetedik forintunkat (13,4%-ot) viszi el a tranzakciós illeték. Csak az összehasonlítás kedvéért benne hagytuk, hogy mi történne, ha továbbra is meg kellene fizetnünk a kártyás fizetések és készpénzfelvétel tranzakciós illetékét (42 + 300 = 342 Ft). Még az összes bankszámla beszámítása mellett is átlagosan 28-31%-ot fizetnénk illeték formájában.

Semmiképpen sem vehetjük fél vállról a bankválasztást (vagy éppen bankváltást), hiszen a gyűjtésünk szerint a legolcsóbb bankszámla havi díja a második évtől 400 forint alatt van, míg a legdrágább eléri az 5000 forintot. Az átlag 1900 forinton áll havi alapon, vagyis egy jó választással 18 ezer forintot spórolhatunk évente. Valószínűleg ennél jóval kisebb összegért is lehajolnánk az utcán…

Hirdetés
Hirdetés