Minden ötödik lakást felújítanának a magyarok. Innen szerezhetnek rá pénzt!

Minden ötödik lakást felújítanának a magyarok. Innen szerezhetnek rá pénzt!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-03
 

Októberben sem csökkent a lakásfelújítási kedv, egyre többen korszerűsítenék otthonukat a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) és a Masterplast felmérése szerint. De miből fizethetik azok a munkálatokat, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással? Ennek és az igénybe vehető támogatásoknak is utánajártak a Bankmonitor szakértői.

Akárcsak korábban, az idei negyedik negyedév elején is a családi házakban élők terveznek felújítást a legnagyobb arányban, 23 százaléknyian. A panellakások lakóinál 17, a téglaépítésű társasházak lakóinál 15 százalék ez az arány.

Jelentős az eltérés a települések mérete alapján is. A községekben csaknem 25 százalék, a kisvárosokban 21 százalék, a megyeszékhelyeken 17 százalék, a fővárosban 16 százalék a felújítási szándék. A régiók között Közép-Magyarország vezet, ugyancsak 25 százalék körüli értékkel.

A felmérés készítői az adatok alapján úgy számolnak, hogy egy éven belül a lakóingatlanok 20 százaléka, vagyis csaknem 820 ezer lakás újulhat meg. Az emelkedés az előző negyedévhez képest 110 ezer, a tavalyi azonos időszakhoz képest 280 ezer, tehát éves összevetésben majdnem 35 százalékos a növekedés. Az érintettek 37 százaléka venne föl állami támogatást.

Hirdetés

Hirdetés

Miből finanszírozható egy lakásfelújítás?

A Bankmonitor szakértői szerint a felújítási kedv az elérhető támogatások széles körének is köszönhető. Például akár 5 millió forint összegű vissza nem térítendő falusi csok  támogatás igényelhető egy meglévő lakóingatlan felújítására, amennyiben az igénylő megfelel a csok előírásainak, valamint az ingatlan úgynevezett preferált településen van. (A falusi csok feltételeiről és a preferált települések listájáról itt olvashatsz részletesen.)

Népszerű az otthonfelújítási támogatás is, ami 50%-os, maximum 3 millió forintos utólagos visszatérítést jelenthet a munkálatok teljes költsége után a gyermeket nevelők számára. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy az Államkincstár által kifizetett összegben fele fele arányban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek, ami sok esetben megnehezíti a támogatás optimális kihasználását.

Azért, hogy az utólagos finanszírozású otthonfelújítási támogatást azok is kihasználhassák, akik nem tudják megelőlegezni önerőből a költségeket, elérhető a kedvezményes (legfeljebb 3%-os kamatú) otthonfelújítási hitel, amelynek összege maximum 6 millió forint lehet, az Államkincstártól utólag érkező támogatás pedig automatikusan betörlesztődik a tartozásba.

Sok fiatal fordítja lakásfelújításra, korszerűsítésre a Babaváró hitelt, ami szabad célú, így a felhasználást még csak számlákkal sem kell igazolni. A Babaváró különösen azoknak előnyös, akik a közeljövőben gyermeket szeretnének, ha ugyanis 5 éven belül megszületik a baba, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, a második és a harmadik gyerek születésekor pedig elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét.

Amennyiben valaki nem jogosult az állami támogatásokra, akkor személyi kölcsönből is megfinanszírozhatja egy felújítást, itt a maximális összeg 10 millió forint. A személyi kölcsönök nagy előnye, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre, így a bank kizárólag a jövedelem alapján dönt arról, hogy kit és milyen összeggel hitelez. Előny még a jelenlegi kedvező kamatszint (a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint jelenleg egy 10 millió forintos, 8 éves futamidejű hitelnek 137 ezer forint körül van a havi törlesztője), ami 7% körüli végig fix kamatot jelent.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés