Minden ötödik lakást felújítanának a magyarok. Innen szerezhetnek rá pénzt!

Minden ötödik lakást felújítanának a magyarok. Innen szerezhetnek rá pénzt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-03
 

Októberben sem csökkent a lakásfelújítási kedv, egyre többen korszerűsítenék otthonukat a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) és a Masterplast felmérése szerint. De miből fizethetik azok a munkálatokat, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással? Ennek és az igénybe vehető támogatásoknak is utánajártak a Bankmonitor szakértői.

Akárcsak korábban, az idei negyedik negyedév elején is a családi házakban élők terveznek felújítást a legnagyobb arányban, 23 százaléknyian. A panellakások lakóinál 17, a téglaépítésű társasházak lakóinál 15 százalék ez az arány.

Jelentős az eltérés a települések mérete alapján is. A községekben csaknem 25 százalék, a kisvárosokban 21 százalék, a megyeszékhelyeken 17 százalék, a fővárosban 16 százalék a felújítási szándék. A régiók között Közép-Magyarország vezet, ugyancsak 25 százalék körüli értékkel.

A felmérés készítői az adatok alapján úgy számolnak, hogy egy éven belül a lakóingatlanok 20 százaléka, vagyis csaknem 820 ezer lakás újulhat meg. Az emelkedés az előző negyedévhez képest 110 ezer, a tavalyi azonos időszakhoz képest 280 ezer, tehát éves összevetésben majdnem 35 százalékos a növekedés. Az érintettek 37 százaléka venne föl állami támogatást.

Hirdetés

Hirdetés

Miből finanszírozható egy lakásfelújítás?

A Bankmonitor szakértői szerint a felújítási kedv az elérhető támogatások széles körének is köszönhető. Például akár 5 millió forint összegű vissza nem térítendő falusi csok  támogatás igényelhető egy meglévő lakóingatlan felújítására, amennyiben az igénylő megfelel a csok előírásainak, valamint az ingatlan úgynevezett preferált településen van. (A falusi csok feltételeiről és a preferált települések listájáról itt olvashatsz részletesen.)

Népszerű az otthonfelújítási támogatás is, ami 50%-os, maximum 3 millió forintos utólagos visszatérítést jelenthet a munkálatok teljes költsége után a gyermeket nevelők számára. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy az Államkincstár által kifizetett összegben fele fele arányban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek, ami sok esetben megnehezíti a támogatás optimális kihasználását.

Azért, hogy az utólagos finanszírozású otthonfelújítási támogatást azok is kihasználhassák, akik nem tudják megelőlegezni önerőből a költségeket, elérhető a kedvezményes (legfeljebb 3%-os kamatú) otthonfelújítási hitel, amelynek összege maximum 6 millió forint lehet, az Államkincstártól utólag érkező támogatás pedig automatikusan betörlesztődik a tartozásba.

Sok fiatal fordítja lakásfelújításra, korszerűsítésre a Babaváró hitelt, ami szabad célú, így a felhasználást még csak számlákkal sem kell igazolni. A Babaváró különösen azoknak előnyös, akik a közeljövőben gyermeket szeretnének, ha ugyanis 5 éven belül megszületik a baba, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad, a második és a harmadik gyerek születésekor pedig elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét.

Amennyiben valaki nem jogosult az állami támogatásokra, akkor személyi kölcsönből is megfinanszírozhatja egy felújítást, itt a maximális összeg 10 millió forint. A személyi kölcsönök nagy előnye, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre, így a bank kizárólag a jövedelem alapján dönt arról, hogy kit és milyen összeggel hitelez. Előny még a jelenlegi kedvező kamatszint (a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint jelenleg egy 10 millió forintos, 8 éves futamidejű hitelnek 137 ezer forint körül van a havi törlesztője), ami 7% körüli végig fix kamatot jelent.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés