Minden szálon egy bankhoz kötődni? Tényleg megéri?

Minden szálon egy bankhoz kötődni? Tényleg megéri?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-30
 

Míg valahol komoly, kézzel fogható kedvezményekhez juthatunk, ha a számlavezetésen felül egyéb termékeket és szolgáltatásokat is igénybe veszünk az adott banktól, addig máshol a reklámok ellenére – némi túlzással élve – vadásznunk kell az ominózus kedvezményeket. Mennyire éri meg az elköteleződés? Azt most három nagybank konkrét ajánlatán keresztül mutatjuk be.

1

Az egyik legszélesebb kedvezmény-rendszerrel jelenleg a CIB Bank Kártyázó számlacsomagjai rendelkeznek. A koncepció roppant egyszerű: Minél többször használjuk a bankszámlánkhoz tartozó bankkártyánkat vagy éppen hitelkártyánkat, annál nagyobb kedvezményt kapunk a havi számlavezetési díjból. Azaz a bankoktól már jól megszokott jövedelmi, illetve megtakarítási feltételek helyett a kedvezményes számlavezetés eléréséhez egyszerűen csak vásárolnunk kell a bankkártyá(i)nkkal. Amellett pedig, hogy alacsonyabb havi díj jár aktivitásunkért, számos terméket és szolgáltatást havi, illetve éves díj nélkül vehetünk igénybe. A számos jelző pedig közel sem túlzás. A teljesség igénye nélkül a bankkártyáktól (betéti, hitel-, vagy éppen internetkártya) kezdve az SMS szolgáltatásokon keresztül a folyószámlahitelig mind-mind kedvezőbbek, ha azokat valamelyik Kártyázó számlacsomaggal együtt vesszük igénybe.

Mindez persze olyannyira jól hangzik, hogy akarva – akaratlanul gyanakvás ébred az emberben, ezért elengedhetetlen, hogy számoljunk egy kicsit. Ehhez a bank Online, valamint a Kártyázó Médium számlacsomagját hívtuk segítségül. Természetesen arra a kérdésre keressük a választ, hogy mekkora megtakarítást érhetünk el a Médium számlacsomag díjmentes, illetve kedvezményes szolgáltatásaival.

Ahogy látjuk, ha ritkán használjuk bankkártyáinkat, akkor egyértelműen az Online számlacsomaggal járunk jobban, havonta 817 Ft-ot spórolunk ezzel a bankszámlával. Ennek az az oka, hogy hiába díjmentes számos szolgáltatás a Médium számlacsomagnál, ilyen kevés bankkártyás vásárlás mellett ennek a bankszámlának a számlavezetési díja még nagyon magas, 2.660 Ft havonta.

Némileg aktívabb bankkártya használat mellett azonban már elhanyagolható a különbség. Ebben az esetben átutalási szokásaink fogják eldönteni, hogy melyik számlacsomagot érdemes választani.

Intenzív bankkártya használat esetén, viszont már komoly fordulat látszik. A figyelembe vett termékek és szolgáltatások fényében a Kártyázó Médium számlacsomag bizonyul kedvezőbbnek. Természetesen ezt is felülírhatják átutalási szokásaink, de ehhez azért jelentősebb átutalási forgalomra van szükség.

Néhány módszertani kiegészítést azonban feltétlenül igényelnek a fenti számok. Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy

  • minden esetben érvényesül az Online számlacsomag kedvezményes havi díja, így 715 Ft helyett 315 Ft a számlavezetési díj havonta (ennek részleteit itt találod),
  • a Kártyázó Médium számlacsomagnál a megszokottól eltérően dombornyomott bankkártyával számoltunk, de csupán azért, mert ennél a bankszámlánál amúgy az elektronikus kártya az, ami díjköteles,
  • kártyás vásárlásokon kívül semmilyen egyéb művelettel nem számoltunk, erre is csak azért volt szükség, hogy az SMS tájékoztató szolgáltatásból származó előnyt számszerűsíteni tudjuk,
  • az Online számlacsomagnál a hitelkártya első éves díja 1.400 Ft a jelenlegi akció miatt, az ezt követő években már 2.800 Ft, ami durván havi 117 Ft-tal magasabb költségeket eredményez a második évtől,
  • a folyószámlahitel kamatkedvezményéből (5%pont) származó megtakarítás nem került számszerűsítésre.

A táblázatban szereplő számok önmagukban nyilván riasztóak, arról viszont egy pillanatig se feledkezzünk meg, hogy a fenti példában rengeteg szolgáltatást veszünk igénybe (forint, deviza számlavezetés, betéti, hitel- és internetkártya, folyószámlahitel, külföldi utasbiztosítás, stb.) a banktól. Természetesen ez egyáltalán nem kötelező, de például jól látszik, hogy adott esetben amúgy a bank egy régóta elkötelezett ügyfele mennyit spórolhat egy egyszerű számlacsomag-váltással.

Szintén komplex számlacsomag ajánlatot hirdet oldalán a Budapest Bank, azonban Jóljáró csomagjában elmélyülve az első éves díjmentes számlavezetésen és bankkártyán túl, némi túlzással, több kedvezményt nem nagyon találunk a sztenderd ajánlatokhoz képest. Félreértés ne essék, azért lehet ezzel spórolni a bank egyéb számlacsomagjaihoz képest. Ha figyelembe vesszük, hogy például a Zéró számlacsomag havi díja az elvárt 30.000 Ft-os bankkártyás forgalom hiányában elektronikus kivonattal 180 Ft, akkor összesen 2.160 Ft-ot takaríthatunk meg egy év alatt. Azt azért nem árt tudni, hogy ha az iménti feltételnek eleget teszünk, akkor amúgy is 0 Ft a számlavezetés, de persze nem csak a Zéró számlacsomag vesz a programban részt. További 5.990 Ft-ot spórolhatunk meg azzal, hogy a dombornyomott bankkártya is díjmentes az első évben, és ha a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel nem lenne elég, akkor az év végéig 300.000 Ft-ig jár a két darab ingyenes ATM készpénzfelvétel.

A csomag része még egy hitelkártya (amihez a sztenderdtől eltérő többlet pénzvisszatérítés jár az első évben), illetve egy ahhoz szorosan kapcsolódó megtakarítási számla, valamint egy folyószámla-hitelkeret. A hitelkártya, a folyószámlahitel és a megtakarítási számla közötti kapocs, hogy ez utóbbi akkor fizet magasabb kamatot, ha hitelkártyánkat legalább egyszer használtuk. Mindezt pedig addig élvezhetjük, amíg a hitelkártyát, vagy a folyószámla-hitelkeretet meg nem szüntetjük. A megtakarítási számla kamata egyébként 1 millió Ft-ig a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg, a számlán elhelyezett összeghez pedig szükség esetén kamatveszteség nélkül hozzáférhetünk.

Végül, de nem utolsó sorban a K&H Bank ajánlatát vettük górcső alá. Mégpedig az okos plusz bankszámlák közül a Bővített plusz számlacsomagot. A felállás kicsit hasonló, mint a Budapest Banknál, mert a kedvezmények zömét itt is kizárólag az első évben élvezhetjük. Ennek megfelelőn

  • díjmentes a bankkártya akár elektronikus, akár dombornyomott változatát vesszük igénybe (előbbi a sztenderd díjazás szerint egyébként 2.397 Ft, míg az utóbbi 5.429 Ft),
  • továbbá elengedésre kerül a hitelkártya 5.000 Ft-os díja is.

Mindezeken felül állandó kedvezmény a sima Lakossági számlához képest, hogy nincs külön díja a netbank használatnak (egyébként 271 Ft havonta), illetve elengedi a bank a kártyaműveletekről kapott SMS tájékoztató szolgáltatás havi díját (328 Ft) is.

Természetesen a számolás sem marad el. Utalásokat ebben az esetben sem vettünk figyelembe, kizárólag kártyás vásárlásokat (5 db) az SMS szolgáltatás miatt, valamint feltételeztük, hogy elektronikus bankkártyát választottunk. Így, ha a fent felsorolt szolgáltatásokat mind igénybe vesszük, akkor a Bővített plusz számlacsomagnál ez havi 170 Ft-os díjat jelent, míg a Lakossági számla esetében 1.385 Ft-os költséggel kell számolnunk. Bár több kedvezmény is megszűnik a második évtől, de még ekkor is 786 Ft áll szemben az 1.385 Ft-tal. A Bővített plusz számlacsomaghoz egyébként kedvezményes készpénzfelvételi és utalási lehetőségek is tartoznak.

Ahogy látjuk, a vizsgált bankok esetében érdemes több szálon kötődni az adott pénzintézethez, hiszen a sztenderd díjazáshoz képest kedvezőbb feltételekkel vehetjük a termékeket és a szolgáltatásokat igénybe. Persze az elköteleződéssel elérhető megtakarítás bankonként igencsak eltérő. Azt pedig feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy ha rengeteget spórolunk egy egyszerű bankon belüli számlacsomag-váltással, akkor nem kizárt, hogy elég komoly költségelőnyökre tehetünk szert egy bankváltással.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés