Minimálbérből milliomos

Minimálbérből milliomos
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Sok olvasónk panaszkodik, hogy megtakarítana, de nincs miből. Ez részben érthető: a sok kiadás mellett nincs mit félretenni. De amennyiben mégis sikerül napi 250 forintot megspórolnod, akkor még a mostani kamatkörnyezet mellett is milliomos lehetsz. Megmutatjuk hogyan!

Minimálbéres ország

A munkavállalók közel negyede minimálbére van bejelentve, bár egy részük többet keres valójában, mint „papíron”. Ennek ellenére ma Magyarországon egy jelentős réteg minimálbérből gazdálkodik. Nem mondjuk, hogy ez könnyű, de bemutatjuk, hogy ilyen esetben sem értelmetlen a megtakarítás.

Mire elég napi 250 forint?

250 forintért nem sok mindent kap az ember. Ez havi szinten sem óriási összeg, kevesebb mint 7’500 Ft. Mégis ennyi pénz elég, hogy 2,25%-os hozam mellett is milliomossá válj. Igaz ehhez tíz éven keresztül kell félretenned.

megtakaritas20161023

Mielőtt azt gondolnád, hogy ennek így nincs is értelme, nézzünk a számok mögé. A kamatos kamat hatása hosszú távon érezteti igazán az erejét. Így hiába alacsony a kamatláb, a kamatok több, mint egy évnyi befizetést adnak hozzá 10 év alatt. Ha kicsit nagyobb összeget (majd 7’900 forintot) is félre tudsz tenni, akkor 5 év alatt fél millió forintod lehet. Ez pedig már elegendő összeg ahhoz, hogy fedezze a váratlan kiadásokat.

Hirdetés

Hirdetés

Mégis hogyan?

A megtakarítás nem (csak) jövedelemfüggő. Erős elhatározás kell ahhoz, hogy ne költsd el az egész jövedelmed. (Láttunk már bőven példát, hogy havi több százezer forintos jövedelmet is el lehet költeni az utolsó fillérig.) Pénzügyi hüvelykujjszabály, hogy a jövedelmed legalább 10%-át takarítsd meg. Ez úgy a legegyszerűbb elérned, hogy a kitűzött összeget már a hó elején elkülöníted, és ahhoz továbbiakban nem nyúlsz. Hiába ígérkezik borzasztó jónak egy buli, hiába tetszett meg egy ruha a kirakatban, a megtakarítás szent.

Mibe fektess?

Kis összegű megtakarításoknál a legfontosabb, hogy olcsó legyen. Mert bizony sokszor a költség elviszi a haszon egy jelentős részét. Ráadásul érdemes 3-12 havi költésednek megfelelő összeget bármikor hozzáférhető módon összegyűjtened (erre legalkalmasabb a lekötött betét illetve a rövid állampapír). És akkor a lista, amiben gyűjtögethetsz:

 • készpénz: amennyiben készpénzben kapod a fizetésed, vagy egyszerűen úgy tartod jobbnak, akkor tegyél félre készpénzben. De amennyiben már összegyűlt egy értelmezhető összeg, akkor érdemes a készpénzt másba forgatni.
 • bankszámla: ha aktívan használod a folyószámlád, akkor használhatod ugyanúgy, mint a készpénzt. Amennyiben a meglévő számlád mellé nyitsz egy másikat ingyenesen (pénzért nem éri meg), akkor ott is elkülönítheted a megtakarításra szánt összeget. De itt se felejtsd el rendszeresen hozammal rendelkező eszközbe átcsoportosítani (például állampapírt venni).
 • betét: korábban a megtakarítási betéteket ajánlottuk volna, de ma már semmilyen relevanciája nincs. Pár hónapnyi megtakarításodat kösd le lekötött betétben, majd a lejáratokat összevárva, folyamatosan egyesítsd a pár havi megtakarításokat egy nagyobb lekötésbe.
 • állampapír: ennek a műveletnek már lehetnek költségei, mert értékpapírszámlával kell hozzá rendelkezned. De például a Magyar Államkincstárnál ingyenes a számla nyitása (és annak vezetése). Ebben az esetben akár a készpénzben összegyűlt megtakarításaidat már rövid távon is relatíve magas (2,25%-os) kamattal tudod elhelyezni.
 • lakástakarék: amikor határozottan az otthonod felújítása a cél (kazáncsere, ablakcsere, vagy akár csak egy festés), akkor a fent említetteken kívül a legjobb lehetőség. Több, mint tíz százalékos biztos hozammal rendelkezik. Cserébe viszont tényleg csak lakáscélra használható.
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
  • egyéb lehetőségek: nem szóltunk többek között a befektetési alapokba fektető rendszeres megtakarítási programokról, illetve a nyugdíjra való felkészülés jegyében például az önkéntes nyugdíjpénztárról. Tudatosan. Először ugyanis azt kell elérni, hogy képződjön megtakarítás. A hosszú távú öngondoskodás, illetve a drágább lehetőségek csak ezek után jöhetnek szóba.
  Hirdetés
  Hirdetés