Minősített fogyasztóbarát lakáshitel: változnak a feltételek

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel: változnak a feltételek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-04 Frissítve: 2018-09-03
 

Tudvalevő, hogy a lakáshitelek kamatperiódusának növelésében manapság egyaránt érdekelt a lakosság és Magyar Nemzeti Bank. Az MNB ennek érdekében bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek fogalmát. Az elmúlt napokban komoly változtatásra lettünk figyelmesek. Október 1-től módosulnak a feltételek. Mutatjuk a részleteket.

Minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknek eddig a 3, 5, 10, 15 évre fix, és a végig fix kamatozású hiteleket tekintettük. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek pályázati kiírásának módosításában arra lettünk figyelmesek, hogy 2018. október 1-től a minősített hitel kamatperiódusának hossza már csak 5, 10, 15 év lehet, vagy a futamidő végéig fix kamat alkalmazható. Ebből világosan látszik, hogy 3 éves kamatperiódus mellett a bankok már nem pályázhatnak a minősített fogyasztóbarát lakáshitel megnevezésre.

A döntés logikus, hiszen mind a Magyar Nemzeti Banknak, mind a magyar lakosságnak az az érdeke, hogy emelkedő kamatkörnyezetben a lakosság lakáshitelei minél hosszabb ideig fix kamatozásúak legyenek. Az eddigi alsó határ a minősített fogyasztóbarát lakáshitellé minősítéshez a 3 éves kamatperiódus volt. Most ezt a 3 éves kamatperiódust igyekeznek levenni az akadálymentes pályáról, hiszen a verseny eddig is az 5 évesek közt volt jobban megfigyelhető, ami ezzel a lépéssel várhatóan tovább fokozódik.

Például egy 10, 15 vagy 20 éves futamidejű lakáshitel esetén cseppet sem lenne biztonságosnak nevezhető egy 3 évente változó kamatozású (3 éves kamatperiódusú) lakáshitel. Könnyen belátható, hogy a fenti futamidők mellett még az 5 éves kamatperiódus választása is eléggé merész megoldás lenne. Főleg, hogy 2018. augusztus 31. napi állapot szerint a 10 és 15 éves kamatperiódusú hitelek az 5 évesekhez képest „csak” évi 0,5-1,5 százalékponttal drágábbak (például 5 év vs 10 év, 3,92 vs 4,44% THM).

Nézd meg a Bankmonitor Lakáshitel kalkulátora segítségével, hogy számodra melyik lakáshitel igénylése lenne a legkedvezőbb!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Ha rendet tennél a pénzügyeidben, nézd meg további kalkulátorainkat is!

1
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés