Mire fizetsz a legtöbbet egy bankszámlánál?

Mire fizetsz a legtöbbet egy bankszámlánál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-15
 

Egy bankszámla költsége túlnyomórészt attól függ, hogy milyen díjcsomaggal rendelkezünk, illetve, hogy hogyan használjuk azt. Megnéztük, hogy átlagos bankolással mely költségek lehetnek a legmagasabbak és mutatunk néhány okos megoldást a díjak csökkentésére.

Az infláció száguld, az árak emelkedését napról napra egyre jobban érezzük. Ebben a helyzetben a spórolásé a főszerep, így az olyan pénzügyi döntések szerepe is felértékelődik, amelyekkel érdemlegesen faraghatunk havi kiadásainkon.

Egy bankszámlánál a díjcsomagtól és a szokásoktól függően a 4 legjellemzőbb költségnövelő tényező a készpénzfelvétel, az utalások, az értesítések és a számlavezetés díja szokott lenni. Kíváncsi vagy, hogyan csökkentheted az akár havonta több ezer, évente pedig több tízezer forintos díjakat? Nézzünk meg egy konkrét példát!

Hirdetés

Hirdetés

Egy előnytelen bankszámla drága mulatság

Ahhoz, hogy megtudjuk, mely költségeken érdemes faragni, megnéztük egy számlacsomag néhány díjtételét egy konkrét példán keresztül. 

A Bankmonitor bankszámlákat összehasonító kalkulátora szerint egy kedvezőtlen csomagban az alábbi költségekkel számolhatunk évente (300 ezer forint beérkező jóváírás esetén):

  • Számlavezetési díj: 10 680 Ft
  • Tranzakciók díja: 540 Ft (4 db netbankos/mobilbankos átutalás, 2 db csoportos beszedés beállítása esetén)
  • Kártyahasználat: 9 600 Ft (6 db készpénzfelvétel beállítása esetén)
  • Bankkártya díja: 7 258 Ft
  • Sms értesítések díja: 20 124 Ft

Összesen erre a díjcsomagra havonta nagyságrendileg 4 000 forintot kell fizetnünk, ami éves szinten közel 50 ezer forint többletköltséget eredményez.

A fenti díjcsomagnál az értesítésekre kell a legtöbbet fizetnünk havonta, ez akkor érvényes, ha minden tranzakcióról sms-t kérünk. 

Hogyan spórolhatsz az egyes díjtételeken?

Ha azzal szembesülsz, hogy az említett példához hasonlóan az értesítésekre kell a legtöbbet fizetned, akkor három dolgot is tehetsz:

1. Beállíthatsz egy küszöbértéket, hogy csak bizonyos értékű tranzakció (például 5 000 forint) felett küldjön sms-t a bank.

2. Átnézheted, hogy mely értesítések fontosak számodra és csak azokról állítasz be értesítést. Ha például nincsen szükséged sms értesítésre, amikor netbanki belépés történik, akkor azt kikapcsolhatod a netbank felületén, vagy a telefonos ügyfélszolgálat segítségével. 

3. A telefonodra mobilapplikáción keresztül is van lehetőséged értesítéseket fogadni a drága sms-ek helyett, állítsd be az ingyenes push üzeneteket.

Ha a tranzakciók költsége magas, akkor érdemes megnézned, hogy ezek átutalások díjai, esetleg a kártyahasználati szokások miatt, például készpénzfelvétel kapcsán keletkeznek. Ha az átutalásokat rendszerint a bankban, vagy telefonon keresztül intézed, máris jelentős összeget spórolhatsz, ha online ügyintézésre váltasz. Számtalan számlacsomagnál ugyanis jóval kevesebbet, vagy akár egyáltalán nem kell fizetned az átutalások után, ha azt netbankon, mobilapplikáción keresztül intézed.

A készpénzfelvételi díjak pedig akkor szállhatnak el jelentősen, ha nem figyelsz oda, hogy okosan használd ki a jogszabályilag adott, havi két alkalommal díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét. Ezzel egy számlacsomagodra be tudod állítani, hogy havonta 2 alkalommal bármelyik bank ATM-jéből összesen maximum 150 forint értékben díjmentesen vegyél fel pénzt. Ha több részletben veszed ki a pénzt, például mindig csak annyit, amennyire szükséged van, akkor tetemes összeg kerülhet kiszámlázásra a hó végén. 

Készpénzre gyakran szükségünk lehet, esetenként nagy összegben kell pénzt felvennünk az automatából. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a jogszabályi lehetőség nem elég. A kártyás vásárlás viszont a legtöbb esetben díjmentes, így ha lehetőség van rá, érdemes inkább ezzel a módszerrel fizetni.

Jó tudni
Tombol a nyár, a vakáció ideje, ezért cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyek a legjobb bankszámlák a nyaraláshoz és azután!

Amennyiben olyan bankszámlával rendelkezel, ahol a fenti példához hasonlóan több díjtétel is magas, érdemes megnézned, hogy milyen új számlacsomagok érhetők el a számodra a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával:

Mit nyerhetsz egy új bankszámlanyitással?

Ha magas számlavezetési-, bankkártya- és egyéb költségekkel rendelkezel, van egy jó hírünk a számodra. A díjakat akár teljes egészében megspórolhatod egy ingyenes bankszámlával. 

A Bankmonitoron keresztül lehetőséged van olyan egyedi díjcsomagot választani, ami a bankfiókokban nem köthető, és amivel az első két évben teljesen és garantáltan ingyenesek az alábbi szolgáltatások:

  • számlavezetési díj
  • bankkártya éves költség
  • átutalások költsége
  • tranzakciós illeték.

A fentieken túl pedig még egyéb kedvezményeket is bezsebelhetsz, ha legalább a minimálbérnek megfelelő jóváírás érkezik havonta a számládra. Nézd meg, hogy milyen előnyökkel jár a két évid ingyenes díjcsomag!

Emellett, ha bankváltásra kerül a sor, manapság már ez sem kell, hogy fennakadást okozzon. Az egyszerűsített bankváltáskor ugyanis szinte mindent az új bank intéz helyetted. Kérd szakértőink segítségét, és elindítjuk a folyamatot online, kényelmesen!

Hirdetés
Hirdetés