Miről kell lemondanunk, ha nem akarunk tízezreket fizetni évente a bankszámláért?

Miről kell lemondanunk, ha nem akarunk tízezreket fizetni évente a bankszámláért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-23 Frissítve: 2021-12-29
 

Olcsó bankszámlát keresel? Megmutatjuk, hogyan kezdj neki, illetve adunk pár tippet, amivel akár le is nullázhatod a bankolási költségeidet.

Amikor bankszámlát keresünk, akkor igyekszünk a lehető legolcsóbb ajánlatra lecsapni. Ez helyes hozzáállás, ám a bankszámláknál  – hasonlóan egy sor egyéb termékhez és szolgáltatáshoz – egyáltalán nem egyértelmű, hogy melyik ajánlattal járunk a legjobban. Lehet például egy bankszámla számlavezetési díja 0 Ft, ami nagyon jól hangzik, ám ha a hozzá tartozó bankkártya kiállítása több ezer forintba kerül, akkor máris nem az elsőre olcsónak tűnő ajánlat a legjobb. És akkor még nem beszéltünk a számlahasználathoz kapcsolódó számos egyéb költségről, többek között:

  • a netbanki utalás,
  • az ATM-ből történő készpénzfelvétel,
  • az SMS-ben küldött értesítések,
  • a postán érkező bankszámlakivonat,
  • vagy a bankkártya éves díjáról.

Az olcsó bankszámla megtalálása éppen ezért alapvetően két lépésből áll:

  • Először is fel kell mérnünk az egyéni és valós bankolási szokásainkat, majd ez alapján megnézni, hogy melyik bank mit kínál számunkra.
  • Amennyiben pedig elégedetlenek vagyunk az így kapott költséggel, akkor megpróbálhatunk változtatni a bankolási gyakorlatunkon, ugyanis néhány viszonylag kis módosítással elképesztő összegeket spórolhatunk meg éves szinten.

A mintegy félszáz hazai lakossági bankszámlát összehasonlító Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor alapján egyértelműen látszik, hogy a készpénzfelvétel, a számlamozgásokról kért SMS-értesítések és a postán érkező, papír alapú havi számlakivonat jelentenek olyan kritikus tételeket, amelyeken kis lemondás árán is spórolhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Készpénzfelvétel: 

A legtöbben hallottak róla, hogy minden lakossági számláról havonta legfeljebb két alkalommal, maximum 150 000 Ft értékben költségmentesen vehető fel készpénz bármelyik bankjegykiadó automatából. Igen, bármelyikből, vagyis az sem jelent problémát, ha a saját bankunknak nincs a közelben ATM-je. Lényeges ugyanakkor, hogy csak arról a számláról lehet ingyen készpénzhez jutni, amiről korábban nyilatkoztunk, vagyis, ha ezt elmulasztottuk, akkor bizony feleslegesen fizetünk. Azzal sincs mindenki tisztában, hogy ha egy számlához több ügyfél tartozik, akkor ők együttesen használhatják ki a lehetőséget, vagyis együttesen vehetnek fel 150 000 Ft-ot díjmentesen.

Ha valaki készpénzfüggő, és ennél többször vesz fel a számlájáról pénzt, akkor az bizony nagyon sokat fog fizetni! Saját banki ATM esetén ez minimum 100-800 Ft-ba kerül számlától függően, míg idegen automatából 500-1000 Ft költség ugyanez, amire rájöhet még a felvett összeg meghatározott százaléka. Még drágább postán vagy bankfiókban pénzt felvenni, így ha egy mód van rá, ezek tényleg kerülendők!

SMS-értesítések:

Az teljesen érthető, hogy valaki szeretne mindig képben lenni azt illetően, hogy mi történik a számlájával, hiszen ez ad az embernek biztonságérzetet. Erről aligha lehet lemondani, ám azt tudni kell, hogy a mobiltelefonra érkező SMS üzeneteket a mobilbanki alkalmazások push üzenetei tökéletesen ki tudják váltani. Persze ehhez le kell tölteni az alkalmazást, valamint szükség van mobilnetre is, hiszen máskülönben nem lehet folyamatos online a kapcsolat. Ezek az üzenetek azonban ingyenesek, ráadásul a mobilbank ezer más dologra is jól használható. Mivel az SMS-értesítések egyenként átlagosan 20-40 forintba kerülnek, könnyen kiszámítható, hogy ha például havonta 30 alkalommal fizetünk kártyával, akkor ez önmagában 600 Ft – 1 200 Ft költség havonta, illetve 7 200 Ft – 14 400 Ft évente.

Postai havi számlakivonat:

Önmagában a papír alapú számlakivonat nem jelent horrorisztikus kiadást, hiszen sok banknál ingyenes, míg másoknál 50 – 130 Ft közötti összeget kérnek el érte, ami éves szinten 600 Ft – 1560 Ft. Ennek ellenére érdemes lemondani róla, ugyanis a két évig gyakorlatilag teljesen ingyenes CIB ECO bankszámlának az elektronikus számlakivonat az egyik feltétele.

Bankszámlák költsége különböző bankolási szokások mellett

Mennyi spórolhatok a bankolási szokásaim megváltoztatásával?

Táblázatunkból két dolgot azonnal leszűrhetsz:
1. Jelentős a különbség a legolcsóbb és a legdrágább bankszámlák költségei között, így két év alatt csaknem 280 000 Ft is lehet a pénzügyi előny csak egy jó választással.
2. A legolcsóbb bankszámlák költségei is nagyon különbözőek lehetnek attól függően, hogyan használod azokat. Havonta 2 db 150 000 Ft értékű készpénzfelvétellel saját, valamint havi 5 db 100 000 Ft összértékű készpénzfelvétellel idegen ATM-ből, valamint SMS-értesítések és postai számlakivonat kérésével két év alatt összesen 56 000 Ft körül van a legkedvezőbb bankszámlák költsége, míg ha csak az ingyenes készpénzfelvételt használjuk ki, nem kérünk SMS-eket és papír számlakivonatot, akkor 4 500 Ft-ból letudható ugyanez. (A számításnál a legkedvezőbb és a legdrágább három-három számla díjait átlagoltuk, pedig egyébként létezik ingyenes bankszámla is, vagyis az éves költség akár le is nullázható!)

Hogyan lehet ingyenes bankszámlám?

A CIB ECO bankszámlánál két évig a következő költségekkel nem kell számolnod:
– 0 Ft-os tranzakciós díj,
– 0 Ft a netbanki átutalás díja,
– 0 Ft a csoportos beszedés költsége,
– 0 Ft a bankkártya kiállítási és éves díja.

Feltétel ugyanakkor, hogy a számlát a Bankmonitoron keresztül igényeld – a CIB bankfiókjaiban ugyanis ilyen feltételekkel a termék nem elérhető -, valamint vállalnod kell azt is, hogy nem kérsz SMS-értesítéseket, hanem ezek helyett a mobilalkalmazásodra érkező push üzenetek segítségével tartod kézben a pénzügyeidet.

Ezen kívül fontos kikötés még, hogy a számlára havonta legalább az aktuális minimálbér érkezzen külső forrásból, akár több tételben is. A pontos részletekről itt tájékozódhatsz. 

Amennyiben megnéznéd, hogy bankolási szokásaid alapján melyik bankszámla, milyen költségekkel jár számodra, akkor próbáld ki a Bankmonitor 12 hazai bank ajánlatait megversenyeztető bankszámla kalkulátorát.

 

Hirdetés
Hirdetés