Mit jelent a gyengülő forint a pénztárcánkra nézve?

Mit jelent a gyengülő forint a pénztárcánkra nézve?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-21 Frissítve: 2022-06-10
 

2022. március 18-án majdnem 375 Ft-ot kellett fizetnünk egyetlen euróért. A forint az elmúlt hetekben ennél még gyengébb árfolyamot is produkált, volt, hogy közel 400 forintot ért egy euró, amiben a szomszédban dúló háború „keze” is jelentősen benne volt. A hazai fizetőeszköz gyengülésének pedig komoly következményei vannak a hazai lakosság és a vállalatok pénzügyeire is. Milyen esetekben érinthet ez bennünket? Milyen negatív és pozitív hozadékai lehetnek pénztárcánkra nézve?

A gyenge forint árfolyam negatív hatásaival számtalan módon találkozhatunk, ugyanakkor sokan azt gondolják őket semmilyen módon nem befolyásolja a hazai fizetőeszköz értékének romlása. Ha bevételeink és kiadásaink is mind forintban jelentkeznek, akkor miért is törődnénk a hazai fizetőeszköz gyengülésével? A helyzet ennél sokkal bonyolultabb, a forint romlása ugyanis minden magyar életére komoly hatást gyakorolhat.

Hirdetés

Hirdetés

Közvetlenül a bőrünkön érezhetjük a változást, ha külföldre utazunk

Közeledik a nyár, a szabadság ideje: ha külföldi utazást tervezünk, akkor máris szembesülhetünk a forint gyengülésével. A forint árfolyamának alakulása miatt az elmúlt időszakban évente 4-5 százalékkal drágult a nyaralásunk – ha euróövezetbe utaztunk – úgy, hogy a külföldi árak nem módosultak. Innentől kezdve nagyon is lényeges kérdés lesz, hogy hol és mikor váltunk pénzt. Érdemes-e kivárni, vagy inkább gyorsan lépjünk?

Ezek pedig egyáltalán nem elhanyagolhatók, tekintve, hogy a nyaralás során összességében – a költés mértékétől és az időzítéstől függően – sok tízezer forintot is spórolhatunk, vagy bukhatunk el, ami az utazás költségének tervezését sem könnyíti meg.

Ha külföldről vásárlunk, akkor is többet kell fizetnünk

Sokan rendelünk külföldről kisebb nagyobb dolgokat. Ezekért a rendelésekért pedig rendszeresen euróban, vagy dollárban szükséges fizetnünk. Ez azt is jelenti, hogy a forint gyengülése miatt az eladó áremelése nélkül is többet kell forintban fizetnünk az áruért. Ez sajnos akár azt is eredményezheti, hogy nem érdemes már az adott terméket külföldről megrendelni.

A vállalkozásokra, cégekre még komolyabb hatása lehet a gyengülő forintnak, ugyanis számos cég importál dolgokat a mindennapi működéséhez. Alapanyagot, nyersanyagot, esetlegesen kész terméket vásárolnak külföldről, melyért külföldi devizával kell fizetniük. A forint romlása azt eredményezi, hogy ezen cégeknek többet kell fizetniük a kérdéses árukért, vagyis ezen vállalkozások költsége érdemben emelkedhet.

Akkor is drágulással szembesülhetünk, ha csak itthon vásárolunk

Bizony, akkor is komolyan érinthet minket a forint gyengülése, ha mi magunk nem használunk külföldi devizát, valutát. Korábban már láthattuk, hogy egyes cégek költsége emelkedik a romló forint miatt. Ezt a költségnövekedést pedig a cégek áthárítják a vevőkre is, vagyis árat emelnek.

Hazánk egy kicsi, nyitott gazdaság: rengeteg dolgot importálunk, exportálunk. Ez azt is jelenti, hogy az árfolyamgyengülés miatti áremelkedés nem egy elszigetelt jelenség lenne, általánosságban is komoly hatást gyakorolhat. Vagyis az infláción keresztül minden magyar zsebére komoly hatást gyakorolhat a forint árfolyamának alakulása.

Az infláció már jelenleg is igen magas hazánkban – ez nem egyedi jelenség, az áremelkedéssel számos ország küzd -, februárban 8,3% volt az éves átlagos áremelkedés mértéke. Már ez is igen fájdalmas, ráadásul a nemzetközi helyzet miatt a drágulás lassulására nem igen lehet számítani a közeljövőben. A forint romlása pedig tovább fokozza a helyzetet.

Drágulhat egy hitel a gyengülő forint miatt?

Igen, hiszen az infláció komoly hatással lehet a kamatokra, hozamokra is. Ez érthető, hiszen a piac valamennyi szereplője azt szeretné, hogy a félretett pénzének a vásárlóereje növekedjen, vagy legalább megmaradjon, vagyis nagyobb legyen a hozam, mint az áremelkedés. Az emelkedő infláció növekvő hozamelvárásokat eredményez, ami bizony a hitelek kamatában is megjelenik.

Az MNB is küzdelmet hirdetett a gyorsuló drágulás ellen, ennek egyik eszközeként folyamatosan emeli az irányadó kamatokat. Ezek a lépések pedig begyűrűznek a pénzpiaci hozamokba és a hitelkamatokba is.

A kamatemelés miért csökkentheti az inflációt? Sokan inkább félretesznek a magasabb hozamért cserébe, vagyis kevesebb pénz lesz forgalomban, amelyért árut lehetne venni. A magasabb hazai kamatszint vonzóvá teszi a külföldiek számára is a magyar befektetéseket, megnőhet a kereslet a forint iránt, ami a hazai fizetőeszköz erősödéséhez vezethet. Ez pedig áttételesen szintén az infláció ellen hathat.

Vagyis a gyengülő forint a hitelfelvétel előtt állók számára sem jó. Természetesen egy forint hitelnél nincs árfolyamkockázat, ugyanakkor a gyengülő forint, a magasa infláció miatt a bankok megemelhetik az új kölcsönök kamatát. (Ráadásul jelenleg is nagy a pénzintézeteken a kamatemelési nyomás, a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM értéke tavaly március óta 2 százalékponttal emelkedett.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Kinek hozhat előnyt az árfolyamgyengülés?

Jellemzően azok a cégek járhatnak jól a gyenge forinttal, akik exportra termelnek, vagyis külföldre gyártanak, vagy értékesítenek. Számukra változatlan árak mellett több haszon maradhat, mivel a külföldi fizetőeszközben értékesített tételeken több forint realizálódik.

A tartós gyengülés könnyen hozhat hozamemelkedést a befektetőknek. A korábban említett kamatemelési ciklus a hitelek mellett a megtakarításokat is érdemben érintheti. Nem szabad azonban megfeledkezni, hogy a nominális hozamemelkedés az infláció növekedése mellett jelentkezik. Lehet, hogy a magasabb kamat mellett sem emelkedik a befektetők pénzének vásárlóereje, mert az infláció megeszi az „extra” nyereséget.

 

Hirdetés
Hirdetés