Mit kell tennem, hogy tényleg ingyenes bankszámlám lehessen?

Mit kell tennem, hogy tényleg ingyenes bankszámlám lehessen?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-09
 

Csak az, hogy az ember használhatja a saját pénzét éves szinten több tízezer vagy extrém esetben százezer forintba kerülhet. Vagyis ennyit fizetünk azért, hogy bankszámlán tároljuk a pénzünket, hogy utalhatunk, bankkártyával fizethetünk vagy éppen készpénzt vehetünk fel. Bankszámla és bankkártya nélkül persze rendkívül kényelmetlen ma már az élet, így aligha az a megoldás, hogy visszatérünk az „analóg” korba, praktikusabb inkább olyan banki szolgáltatást választani, ami ingyenes. Mi most a CIB ECO lakossági bankszámlát mutatjuk be, ahol nem csak havi díj nincs, de a legtöbb tranzakció teljesen ingyenes, ráadásul akár 2 évig.

A CIB ECO lakossági bankszámla kedvező díjait akkor kapod meg, ha a számlát magát a Bankmonitoron keresztül rendeled és nyitod! Ennek a bankszámlának a legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy megfelelő használat mellett gyakorlatilag ingyenessé tehető a bankolás, vagyis egyetlen forintot sem kell fizetned, ráadásul mindezt akár két évig.

Hirdetés

Hirdetés

Ezek a szolgáltatások ingyenesek a CIB ECO esetében:

Nincs havi számlavezetési díj – Ez önmagában nem nagy szám, hiszen a Bankmonitor bankszámla kalkulátor által vizsgált több mint félszáz számla közül minden másodiknál nincs ilyen költség, ám olyan is akad, ahol 11 ezer forintot kér el a bank. (Ez utóbbi azonban már tartalmazza a tranzakciók költségeit is, ám az átlagosnak számító használat mellett fizetendő évi 138 ezer forintos díj azért kevésnek éppen nem mondható.)

Nincs átutalási dj – Fontos kiemelni, hogy az elektronikus, vagyis netbankok vagy mobilbankon indított utalások díjmentesek, míg a bankfiókban történő utalásokért fizetni kell a CIB ECO esetében is. Persze miért utalna valaki személyesen akkor ha ezt számítógépről vagy telefonról sokkal kényelmesebben meg lehet tenni, nem beszélve arról, hogy a járvány időszakában senki nem akar feleslegesen várakozni egy zárt helyen. A netbankon keresztüli utalások minden bank esetében olcsóbbak egyébként, általában 40-80 Ft minimum díjra lehet számítani utalásonként, a pontos költség azonban az átutalt összeg nagyságától függően akár 10 ezer forint körül is lehet.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a CIB ECO esetében a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízások beállítása is ingyenes, ami máshol ugyancsak költséget jelent általában, ám ezek későbbi módosításának már díja van.

Nincs a bankkártyának kibocsátási és éves díja – A Bankmonitor által vizsgált bankok egyike sem számít fel jelenleg kibocsátási díjat, ám az éves bankkártya díj már boros összeg lehet, ugyanis míg sok helyen ez ingyenes, valahol 16 ezer forint feletti összeget számláznak ki erre. Persze ez utóbbi számlához dombornyomott lap jár, de ilyen költsék mellett célszerű ellenőrizni, hogy egyáltalán szükségünk van-e erre, vagy tökéletesen megfelel egy elektronikus plasztik is a számunkra. Egyébként a két típus között ma már nincs használhatóságban értelmezhető különbség, amiről itt írunk részletesen.

Bizonyos feltételekkel ingyenes a készpénzfelvétel bankjegykiadó automatából – Ez nem a CIB ECO privilégiuma, hiszen jogszabály írja elő, hogy a lakossági bankszámlák esetében havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint erejéig ingyen lehet készpénzhez jutni bármelyik hazai bank automatájából. A CIB ECO esetében az számít különlegesnek, hogy választhatunk, hogy élünk a jogszabály biztosította lehetőséggel, vagy lemondunk erről, és inkább havi 400 ezer forintot veszünk le ingyenesen kizárólag a CIB Bank saját ATM-jeiből. Amennyiben van a környékünkön CIB automata és havi szinten 150 ezer forintnál nagyobb a készpénzigényünk, akkor érdemes lehet akár ezt az opciót választani.

Ingyenesek a tranzakciókról érkező értesítések – Mindenki szereti tudni, hogy mi történik a számlájával, például azért, hogy lássuk, nem történik rajta illetéktelen tranzakció. Ennek jól bevált eszköze az SMS-értesítés, amikor üzenetet kapunk a telefonunkra az általunk beállított események bekövetkeztekor. Igen ám, de az SMS üzeneteknek általában 20-30 forintos díja van, ami éves szinten könnyen több tízezer forintra hízhat. (Havi 50 SMS ára például 1000-1500 Ft minden egyes hónapban, ami évente 12 000 – 18 000 Ft-ot jelent.) Az SMS-es a CIB ECO esetében is pénzbe kerülnek, ám ha úgynevezett push noti üzeneteket kérünk a mobilbanki alkalmazásunkba, akkor ez díjmentes.

Ki igényelheti az ingyenes bankszámlát? 

Minden kedvezményes banki szolgáltatás esetében vannak olyan feltételek, amelyeket az igénylőnek teljesítenie kell. A CIB ECO esetében elvárás, hogy havi szinten legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összegű jóváírás érkezzen a számlára. A másik fontos elvárás, hogy az igénylő nem rendelkezik élő, lakossági bankszámlával 2019.02.01-én a CIB Banknál (kivéve CIB Malacpersely Számla).

Meddig lesz ingyenes?

A kedvezményes előfizetések esetében mindig fontos kérdés, hogy vajon meddig érvényesek, mikortól lehet magasabb költségekre számítani. A CIB ECO számlánál két évig élnek a fent felsorolt kedvezményes feltételek, hogy ezt követően mi lesz, azt egyelőre nem tudni. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata azonba az, hogy a bankszámlákat egyébként is érdemes kétévente felülvizsgálni, és ellenőrizni, hogy még mindig az jelenti-e számunkra a legkedvezőbb megoldást, vagy érdemes váltani. Ebben segíthet például a Bankmonitor bankszámla kalkulátora, ami 12 bank ajánlatait rangsorolja az általad megadott bankolási szokások alapján, ráadásul forintra pontosa megmutatja, hogy mennyi kell havonta illetve évente kiadnod azért, hogy használhatod a megkeresett pénzedet.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés