Mit kell tudni Magyarország legolcsóbb lakáshiteléről, a csok hitelről?

Mit kell tudni Magyarország legolcsóbb lakáshiteléről, a csok hitelről?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-15 Frissítve: 2021-12-29
 

A csok hitelnél alacsonyabb kamatú lakáshitel jelenleg nincs Magyarországon, köszönhetően a hozzá járó állami támogatásnak. A maximum 3% kamat ráadásul végig fix, így a havi törlesztő a futamidő alatt nem is lehet magasabb. De ki, mikor és hogyan veheti fel? És milyen hitelre számíthat az, aki nem kaphatja meg? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) hitelnél olcsóbb lakáscélú hitelt ma nem találni Magyarországon, hiszen a maximum 3 százalékos, ráadásul a futamidő végéig fix kamat éppen fele a hasonló piaci ajánlatok kamatszintjének. (Persze változó kamatozással vannak kisebb kamatok, de ezek egy átlagos család számára óriási kockázatot jelentenek, így számolni sem érdemes velük.)

Ráadásul a csok lakáshitellel kapcsolatban 2019-ben két fontos változás is történt:

  1. Már használt lakás vásárlására is igényelhető (míg korábban kizárólag újépítésű ingatlan vásárlására és építésére lehetett felhasználni.
  2. A felvehető maximális hitelösszeg 3 gyermek megléte vagy vállalása esetén 15 millió Ft, míg 2 gyermekkel 10 millió Ft a felső határ.

A csok hitelek között kamatszintben nincs különbség, mert bár a bankok elvileg mehetnének 3% alá, ezzel a lehetőséggel jelenleg nem élnek. Mégis vannak a banki ajánlatok között eltérések a teljes visszafizetést illetően: bár a 13 hazai bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint a legkedvezőbb és a legdrágább csok hitel között mindössze 220 ezer Ft a különbség teljes visszafizetésben.

Ez abból adódik, hogy a bankok egy része akciósan ingyenes elő- és végtörlesztést kínál, míg máshol az induló költségekből engednek el, de olyan is van, ahol korlátlan számú ingyenes előtörlesztést biztosítanak lakástakarékokból. (Ez utóbbi például 4 db ltp szerződés betörlesztésekor akár 180 000 Ft megtakarítást is jelenthet, ha 1,5 %-os elő- és végtörlesztési díjjal számolunk.)

Hirdetés

Hirdetés

Ahhoz, hogy csok hitelt kaphass, két dolognak kell megfelelned:

  1. Meg kell felelned a csok jogosultsági feltételeinek. Hogy jogosult vagy-e a csok-ra, azt a csok kalkulátorral gyorsan ellenőrizheted.
  2. Mivel hitelről van szó, hitelképesnek kell lenned. Itt megnézheted az aktuális csok hitel ajánlatokat.

Mennyivel olcsóbb a csok hitel a piacinál?

A támogatott csok hitelek kamata maximum 3% lehet, ami nagyon kedvező még akkor is, hogy a hosszú kamatperiódusú hitelek ára is jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. 10 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő és 300 ezer Ft nettó jövedelem mellett például már találni 4,67%-os kamatú piaci hitelt, ráadásul végig fix törlesztővel.

A csok hitel azonban kéz a kézben jár a vissza nem térítendő csok támogatással, már csak azért is, mert kizárólag az igényelheti, aki egyébként megfelel a csok jogosultsági feltételeinek is. A vissza nem térítendő csok támogatás összege függ a gyerekszámtól, valamint attól, hogy a család újépítésű vagy használt ingatlant vásárolna, netán házat építene. Fontos különbség azonban, hogy a csok támogatás már 1 gyermek után is igényelhető, míg a csok hitelhez legalább két gyermek megléte vagy vállalása szükséges. A gyermekek után járó pontos támogatási összegekről és az ingatlan alapterületével kapcsolatos megkötésekről itt találsz pontos információkat. 

Amennyiben nem meglévő, hanem vállalt gyermekre igényelnétek csok támogatást és csok hitelt, akkor a Babaváró támogatással (más néven a Babaváró hitellel) is mindenképp számoljatok, hiszen ha a szerződéskötést követő 5 évben gyermeketek születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz. Ha pedig jön a második és a harmadik baba, akkor a hiteltartozás egy részét illetve egészét el is engedik. Ráadásul a Babaváró hitel egy szabadon felhasználható kölcsön (éppen mint egy személyi hitelek), így akár önerőként is felhasználható lakásvásárláshoz, építéshez.

A Babaváró esetében azonban feltétel, hogy az igénylők házasok legyenek – a csok-nál és a csok hitelnék ez nem előírás, sőt ezeket a gyermeküket nevelő egyedülálló szülők is igényelhetik -, illetve van még egy sor egyéb megkötés is. Hogy jogosultak vagytok-e a Babaváróra, azt a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátorával azonnal ellenőrizhetitek.

A csok hitel igénylésének menete

  1. Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a csok feltételeinek! Ha nem, akkor Te ezen lakáshitelek közül választhatsz!
  2. Amennyiben jogosult vagy csok-ra, akkor először meg kell keresned a számodra legjobb hitelajánlatot, amiben segítségedre lehet a Bankmonitor részletes lakáshitel kalkulátora.
  3. Be kell nyújtanod csok-igénylésed a kiválasztott pénzintézethez, ahol ha mindent rendben találnak, elutalják a támogatást.
  4. Amennyiben csok hitelt is szeretnél, akkor hitelkérelmet kell benyújtanod a kiválasztott pénzintézethez.
  5. A hitelintézet elbírálja a hitelkérelmedet, ha itt zöld lámpát kapsz, akkor a belső szabályzatuknak megfelelően folyósítják az összeget.

Ha csok hitelt szeretnél, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkeresheted a számodra elérhető legjobb ajánlatot, mindössze a kért hitel összegét, a jövedelmed, a megvenni kívánt lakás árát és a meglévő illetve vállalt gyermekek számát kell megadnod. Ha pedig nem vagy jogosult az otthonteremtési kedvezményre, akkor megkeresheted a legkedvezőbb piaci alapú hitelt. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés