Mit lehet tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról?

Mit lehet tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-04 Frissítve: 2019-07-22
 

Július 1-jétől a nagycsaládosok 2,5 millió Ft-os összeghatárig támogatást kaphatnak akkor, ha legalább hétszemélyes családi autót vásárolnak. Ez az összeg már jó kiindulási alap lehet egy új kocsi vásárlásához. De mik a feltételei ennek a lehetőségnek?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) és a Babaváró hitel mellett bevezetésre kerül egy újabb támogatás 2019. július 1-jétől: a nagycsaládosok maximum 2,5 millió forint támogatást kaphatnak személygépkocsi vásárlására. Az összeget kizárólag új M1 kategóriába sorolt, legalább 7 üléses autó zártvégű lízingszerződéssel történő megszerzésére lehet fordítani. A vételár maximum 50%-áig terjedhet a támogatás, azaz a maximális összegű „ingyen” pénz felhasználásához legalább 5 millió forint értékű autót kell választani.

Hirdetés

Hirdetés

Kik jogosultak a támogatásra?

Háztartásunk akkor minősül nagycsaládnak, ha legalább 3 gyermekünk van. Nagycsaládosnak pedig az a személy minősül, aki három gyermeke után családi pótlékra jogosult. Gyermeknek számít meglévő babáink mellett a várandósság 12. hetét követően a magzat, valamint az igénylő háztartásában nevelt vagy gondozott tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy is. Ugyanakkor a családnál ideiglenesen elhelyezett gyermeket nem veszik figyelembe a „nagycsaládos” státusz megállapításakor. Fontos, hogy csak meglévő gyermekekre, magzatokra jár a támogatást, gyerekvállalással nem lehetünk jogosulttá az „ingyen” pénzre.

A támogatás személyi feltételei

 • Az igénylőnek vagy házastársának B kategóriás jogosítvánnyal szükséges rendelkeznie, és nem tilthatták el a vezetéstől.
 • A kérelmezőnek nem lehet NAV köztartozása.
 • Az igénylő büntetlen előéletű kell legyen.
 • Egyetlen alkalommal lehet igényelni az autóvásárlási támogatást.
 • Magyar lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie a kérelmezőnek.

A támogatás igénylésének menete

A kérelmet a kormányablaknál vagy az államkincstárnál lehet benyújtani a vásárlást megelőzően, amire 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség. A Magyar Államkincstár a jogosultság megállapítását követően határozatot ad ki, melynek véglegessé válásától számítva 6 hónapunk van a kiválasztott autó megvásárlására, a lízingszerződés megkötésére.

A határidők betartása nagyon fontos, ha csak egy nappal is korábban kötünk adásvételi szerződést az autóra, akkor már nem leszünk jogosultak a támogatásra. Az adásvételi szerződést meg kell küldeni a kincstár felé, majd a megítélt összeget a beérkezést követő 15 napon belül elutalják közvetlenül a kereskedőnek.

További feltételek, a támogatás visszafizetése

Az autóra be kell jegyeztetnünk elidegenítési és terhelési tilalmat a vásárlást követő 3 évre. A kereskedőnek pedig fel kell helyeznie az autóra a „Családbarát Magyarország” logót. A három év alatt a gépjármű nem értékesíthető, és az üzembentartói jog sem adható át másnak. Továbbá a jármű átalakítása, más kategóriában történő vizsgáztatása sem engedélyezett.

A támogatást vissza kell fizetni:

 • Amennyiben utólagosan kiderül, hogy a személyi feltételek megállapításakor valótlanságot állítottunk.
 • Ha az elidegenítési és terhelési tilalmat nem jegyeztettük be.
 • Amennyiben házas-, élettársi kapcsolatunk három éven belül megszűnik, és ezt követően nem minősülünk nagycsaládosnak. (Például a válást követően két gyermeket nálunk, a harmadikat a másik félnél helyeznek el.)
 • Örökbefogadott gyermekünkre vonatkozóan az örökbefogadási szerződést két éven belül felbontják.

Amennyiben az autó eladásra kerül, vagy a lízingszerződést felmondják nemfizetés miatt három éven belül, akkor a támogatás időarányos, 3 évből még hátralévő részét szükséges visszafizetnünk.

Ha a visszafizetendő pénz egyösszegű rendezése túl nagy terhet róna a családunkra, akkor a Kincstár kérelmünkre adhat 12 hónapos fizetési halasztást vagy 36 hónapos részletfizetést.

Milyen forrásból egészíthetjük ki a támogatást?

2,5 millió forint sajnos nem elégséges arra, hogy egy 7 üléses új autót vásároljunk. Ráadásul a vételárnak maximum 50%-a lehet a támogatás, ezért mindenképpen szükséges további forrást szereznünk a vásárláshoz.

Ez természetesen származhat a megtakarításainkból is, ám ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor más forrás után kell néznünk. Ahhoz, hogy a maximális támogatást ki tudjuk használni, legalább 2,5 millió forintot kell pluszban a vásárlásra fordítanunk. Amennyiben nincs saját megtakarításunk, akkor megfelelő megoldás lehet személyi kölcsönből pótolni az összeget. Jelenleg a hitelkamatok igen alacsonyan vannak, személyi kölcsönt fel lehet venni az inflációt csupán minimálisan meghaladó költségek mellett is.

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megkerestük a legkedvezőbb ajánlatot 2,5 millió Ft hitelösszegre és 5 éves futamidőre. A havi törlesztőrészlet 50 259 Ft lenne, ami a futamidő alatt végi változatlan maradna. A teljes visszafizetendő összeg pedig kicsivel több, mint 3 millió Ft, ez az a költség, amit azért kellene megfizetnünk, hogy saját önerő nélkül kihasználhassuk a maximális támogatást.

Amennyiben autóvásárláshoz, vagy bármely más célra szükséged lenne hitelre, de ingatlanod nem tudod vagy nem akarod fedezetként felajánlani, akkor használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát, melynek segítségével ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés