Mit tegyen, aki aggódik a forint gyengülése miatt?

Mit tegyen, aki aggódik a forint gyengülése miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-01 Frissítve: 2022-06-10
 

Az orosz-ukrán háború egészen elképesztő mértékű forint gyengülést eredményezett. A hazai fizetőeszköz egészen 380 Ft-ig gyengült az euróval szemben. Mindeközben az euró is gyengül a dollárral szemben, így az USD-HUF árfolyam még jelentősebb elmozduláson esett át.


Mennyire egyedi történet a forint gyengülése? Pozitívan hatna-e az MNB rendkívüli kamatemelése? Mi várható rövid távon? Mit tehet az, akinek minden megtakarítása forintban van? Gyakorlati tudnivalók a rendkívüli helyzetben.

Csak a forint gyengül?

Nem, egyértelműen nem! És itt nyilván nem az orosz rubelre gondolunk… A lengyel zloty is hasonló mértékű gyengülésen ment keresztül, a cseh korona kicsit mutat jobb teljesítményt. Az alábbi grafikon a három regionális deviza euróval szembeni árfolyamalakulását mutatja az elmúlt 5 napban.

Forint Zloty Korona árfolyama

Természetesen az sem véletlen, hogy a forint és a zloty jobban gyengül, mint a cseh korona. Lengyelország esetében a földrajzi elhelyezkedés, Magyarország esetében a külpolitikai pozíciók megítélésének kérdésessége indokolja az erősebb gyengülést.

Hirdetés

Hirdetés

MNB: „minden eszközt kész bevetni”

Egy jegybank természetes feladata, hogy a piaci rendellenességeket korrigálja. Az MNB a mai napon közölte, hogy szorosan figyelik a piaci változásokat, és értékelésük alapján a jelenlegi piaci mozgások nem indokolhatók gazdasági tényezőkkel.

Sokan felteszik a kérdést, hogy egy újabb, rendkívüli és jelentős mértékű kamatemelés megvédené-e érdemben a forintot. Ezzel kapcsolatban érdemes látni, hogy az elmúlt napokban is tovább nőtt a forint kamatelőnye Európában. Mit jelent mindez? Nem mást, minthogy a forintban elérhető állampapír kamatok (hozamok) tovább emelkedtek, míg a nyugat-európai országok állampapír hozamai inkább csökkentek.

Ez elősorban annak köszönhető, hogy most minden befektethető pénz a biztonság irányába mozdul el és ez sokkal inkább a nyugat-európai országok államkötvényei, mint a kelet-európai országoké. Ha tehát egyébként is nő a forintban elérhető kamat, akkor nem feltétlenül jelent választ a jelenlegi helyzetben egy extrém lépés. Mindez nem jelenti azt, hogy az MNB nem fogja meglépni, ha a helyzet tovább romlik, de most ez még – pont a regionális devizák általános gyengülése miatt – nem tűnik indokoltnak.

Meddig gyengülhet a forint?

Rossz hírünk van: megmondhatatlan. A háborús válság, a katonai események egyelőre súlyosbodás irányába mozdulnak. Minden, ami Ukrajnában történik jelenleg, kiszámíthatatlan. Így a következmények is, azaz a devizaárfolyamokra gyakorolt hatás is.

Mit NEM érdemes tenni?

Tapasztalatok és kellő pénzügyi tudás hiányában nem érdemes hirtelen, megalapozatlan döntéseket hozni. Amikor az árfolyamok extrém mozgása uralja a piacokat, akkor még a pénzügyi szakemberek jelentős része is rossz döntéseket hoz.

A háború kirobbanása előtt nem sokkal 355 Ft volt egy euró, ezekben a percekben pont 377 Ft. Ez 6,2%-os gyengülés két hét alatt. Ez ma egy 5 éves állampapír befektetés közel egy évnyi teljes kamatával egyezik meg (infláció követő Prémium Magyar Állampapír: 6,6%/év). Aki ma forintból euróba vált át, az jövőbeni kamatot is felad (kevesebb kamatot tud elérni). Bizonyos esetekben ez azonnal megtérül (lásd elmúlt két hét), egyébként pedig fájdalmas veszteségként lesz jelen.

Félreértés ne essék: a jövőt ebből szempontból sem ismerjük (a mai körülmények között egyáltalán nem). A figyelemfelhívás pusztán arra vonatkozik, hogy az elérhető kamatkülönbözettel számolni szükséges.

Mit érdemes tenni?

Ha valakinek meggyőződése, hogy masszív kilátástalanság és mélyülő konfliktus fogja jellemezni a következő hónapokat, akkor fontolja meg, hogy:

  • megtakarításának mekkora részét váltaná euróra, vagy dollárra (ennek definiálásához fontos pontosan látni a tartósan befektethető, azaz mindennapi élethez nem szükséges pénzösszeget)
  • kizárólag nagy nemzetközi devizát érdemes választania (euró, vagy dollár): minél jobban távolodunk, akár csak svájci frank, angol font…stb… annál inkább nő a spekulatív jelleg a befektetésben
  • ha már deviza, akkor is érdemes megosztásban gondolkozni: euró ÉS dollár
  • hol és milyen árfolyamon tud forintot devizára váltani (kis segítség: ezen akár 2-3% azonnal veszteség is keletkezhet, amennyiben nem vagyunk körültekintők)
  • mibe fogja fektetni a devizát: ezt fontos előre eldönteni (konkrétan készpénzben tartani otthon egészen irracionális és veszélyes, másrészt jó lesz előre szembesülni azzal, hogy kevésbé kockázatos befektetés esetén mennyi lesz az a szabad szemmel alig látható kamat, amit elérhetünk)
  • végezetül, kiemelten fontos átgondolni, hogyan fogjuk magunkat érezni akkor, ha a 377-380 Ft-on vásárolt eurónk pár hónap múlva csak 360 Ft-ot fog érni (még akkor is át kell ezt gondolnunk, ha ma kevés erre utaló jelet tudnánk hirtelen felsorolni)

Sok mindenben nem vagyunk biztosak, de egyben igen: most belecsapni a kriptodeviza befektetésekbe az összes megtakarításunk átforgatásával borzasztóan komoly fájdalmakat okozhat a jövőben (még akkor is, ha éppen meglódulóban van a Bitcoin, mivel az orosz vagyonok egy része éppen a legnagyobb kripto eszközbe vándorol át ezekben a napokban).

Hirdetés
Hirdetés