Mit tegyen most az, akinek a Sberbanknál van hitele?

Mit tegyen most az, akinek a Sberbanknál van hitele?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-04
 

A Sberbank egészen mostanáig rendkívül kedvező feltételekkel kínált személyi hitelt, aki pedig vállalta, hogy a banknál vezetett számlára minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik, az kamatkedvezményt is kapott. De mit tegyen egy adós a jelenlegi helyzetben? Törlessze a hitelét a továbbiakban is, illetve teljesítse a kedvezmény feltételeként megszabott jóváírásokat?

Ahogy azt valószínűleg már minden érintett tudja, a magyarországi Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézeti tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, valamit ezzel együtt elrendelte a cég végelszámolását is. A csőd oka az Ukrajna ellenni orosz agresszió, pontosabban az annak hatására elrendelt Oroszország elleni gazdasági szankciók, ugyanis a magyar pénzintézet tulajdonosa a bécsi központú Sberbank Europe AG, mely 2012 februárja óta az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van.

A végelszámolással együtt elindult a Sberbank magyarországi betéteseinek kártalanítása az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül, az ügyfelek 10 munkanapon belül 100 ezer euró összeghatárig juthatnak hozzá a pénzükhöz. Arról, hogy ez pontosan hogyan történik, illetve a betéteseknek mit kell tenniük, itt írunk részletesen.

Hirdetés

Hirdetés

Fontos, hogy szerződés szerint törlesszünk továbbra is!

Nem csak a betétesek, hanem a Sberbanknál számlát vezető ügyfelek helyzete is kérdéses, sokan azt kérdezik ugyanis a Bankmonitor szakértőitől, hogy mire számíthatnak, illetve mit érdemes tenniük. Ez leginkább a személyi hiteleket érinti, ugyanis a Sberbank egy ideje felhagyott a lakáshitelek nyújtásával, a Babaváró hitelek kondícióit pedig jogszabály rögzíti.

Az első és legfontosabb az, hogy a hitelét mindenki szerződés szerint fizesse a továbbiakban is, függetlenül a pénzintézet végelszámolásától! Ez azért lényeges, mert a hitelszerződések a történtektől függetlenül továbbra is élnek, így a nem szerződés szerinti teljesítés következményeivel  esetlegesen számolni kell. A csődbe ment bank ügyfelei minden esetben átkerülnek egy másik szolgáltatóhoz, aki vállalja, hogy az eredeti szerződésben foglalt feltételeket biztosítja. Vagyis marad a meglévő kamat és havi törlesztő, ha pedig változó kamatú a hitel, akkor ez is kizárólag az eredeti szerződésben foglalt kamatváltoztatási mutató szerint módosulhat. Így jó esetben az adósok mindössze annyit érzékelnek majd a dologból, hogy más bank részére törlesztenek.

Fontos ugyanakkor, hogy a hitelt nem a megszokott számlaszámra kell már utalni, máskülönben az nem érkezik majd meg, valamint utaláskor a közlemény mezőbe be kell írni az ügyfél nevét, az ügyfelazonosítót és a hitelszerződés azonosító számát. Az új számlaszám forinthitelek esetén: 10300002-13306634-00014902. 

Amennyiben azonban az adós felhagy a törlesztéssel, akkor hátraléka keletkezik, ha pedig ennek mértéke 90 napon túl meghaladja az aktuális minimálbér összegét (nettó 133 000 Ft), akkor az ügyfél automatikusan bekerül rossz adósként a KHR adatbázisba (régebbi nevén BAR-lista).  Valamint a bank felmondhatja a szerződést, és visszakövetelheti a fennálló tartozás összegét. Ezen túl a KHR listán szereplő adósok nem juthatnak banki hitelhez, vagyis gyakorlatilag elveszítik a hitelképességüket.

Bonyolítja a helyzetet, ha jövedelemérkeztetést is vállaltunk

A legtöbb banknál kamatkedvezményt ér egy hitelnél, ha az ügyfél jövedelme, vagy egy előre meghatározott összeg (pl. havonta 200 ezer Ft) az ott vezetett számlára érkezik. A Sberbank ügyfeleinek erősen érdemes átgondolniuk, hogy ezt a vállalásukat továbbra is teljesítik-e, esetleg elveszítve ezzel a kamatkedvezményüket, ami a havi törlesztő valamekkora emelkedését vonhatja maga után. Egy végelszámolás alatt lévő banknál vezetett számlára utalni azonban nem célszerű, a jóváírás elmaradásának pedig nem igazán lehet jelentős negatív következménye, már ha egyáltalán lesz ilyen. A központi törlesztési számla bevezetésével pedig ez a kérdés kicsit okafogyottá is vált, hiszen oda nagyobb összeget utalni egyáltalán nem érdemes.

Már csak azért sem, mert a bankok „békeidőben” is mindössze a kamatkedvezmény ideiglenes megvonásával reagálnak ilyenkor, vagy egy nem túl nagy összeget terhelnek az ügyfél számlájára az adott hónapban. A mostani helyzetben azonban egy ilyen szankció nem reális.

Ugyancsak nem számíthatnak büntetésre azok sem, akik egy más banknál lévő hitelüket szerették volna kiváltani a Sberbanknál, ám az aláírt szerződés ellenére ezt nem teszik meg. Ilyenkor a kiváltásra szabott határidő túllépését követően elvileg hitelenként és havonta 10 ezer forintot számlázhatna ki a Sberbank, ám mivel a cég nem végezhet már banki tevékenységet, a hitelkiváltás sem történhet meg. Aki ilyen helyzetben van, és mindenképpen szeretne hitelkiváltást, annak mindenképpen célszerű más bankoktól ajánlatot kérni erre.

Érdemes most kiváltani egy Sberbanknál lévő hitelt?

Érdekes kérdés, a hitel kondíciói ugyanis nem fognak megváltozni akkor sem, ha a kölcsön egy másik pénzintézethez átkerül. Egy fix kamatozású személyi hitelt például továbbra is változatlan feltételekkel kell fizetni a futamidő végéig. Vagyis egy kedvező kamatozású konstrukciót nem érdemes csak azért kiváltani, egy drágábbra, mert az eredeti hitelezővel gondok vannak. De a kiváltás egyébként sem lenne most egyszerű, hiszen a Sberbanktól nem lehet beszerezni a fennálló hiteltartozásról szóló igazolást, ami pedig szinte minden esetben elvárás. Persze a későbbiekben, ha a dolog rendeződik és új bankhoz kerülnek át a hitelek, a hitelkiváltás lehetősége ismét elérhető lesz.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés