Mit tegyen most az, akinek a Sberbanknál van hitele?

Mit tegyen most az, akinek a Sberbanknál van hitele?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-04
 

A Sberbank egészen mostanáig rendkívül kedvező feltételekkel kínált személyi hitelt, aki pedig vállalta, hogy a banknál vezetett számlára minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik, az kamatkedvezményt is kapott. De mit tegyen egy adós a jelenlegi helyzetben? Törlessze a hitelét a továbbiakban is, illetve teljesítse a kedvezmény feltételeként megszabott jóváírásokat?

Ahogy azt valószínűleg már minden érintett tudja, a magyarországi Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézeti tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, valamit ezzel együtt elrendelte a cég végelszámolását is. A csőd oka az Ukrajna ellenni orosz agresszió, pontosabban az annak hatására elrendelt Oroszország elleni gazdasági szankciók, ugyanis a magyar pénzintézet tulajdonosa a bécsi központú Sberbank Europe AG, mely 2012 februárja óta az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van.

A végelszámolással együtt elindult a Sberbank magyarországi betéteseinek kártalanítása az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül, az ügyfelek 10 munkanapon belül 100 ezer euró összeghatárig juthatnak hozzá a pénzükhöz. Arról, hogy ez pontosan hogyan történik, illetve a betéteseknek mit kell tenniük, itt írunk részletesen.

Hirdetés

Hirdetés

Fontos, hogy szerződés szerint törlesszünk továbbra is!

Nem csak a betétesek, hanem a Sberbanknál számlát vezető ügyfelek helyzete is kérdéses, sokan azt kérdezik ugyanis a Bankmonitor szakértőitől, hogy mire számíthatnak, illetve mit érdemes tenniük. Ez leginkább a személyi hiteleket érinti, ugyanis a Sberbank egy ideje felhagyott a lakáshitelek nyújtásával, a Babaváró hitelek kondícióit pedig jogszabály rögzíti.

Az első és legfontosabb az, hogy a hitelét mindenki szerződés szerint fizesse a továbbiakban is, függetlenül a pénzintézet végelszámolásától! Ez azért lényeges, mert a hitelszerződések a történtektől függetlenül továbbra is élnek, így a nem szerződés szerinti teljesítés következményeivel  esetlegesen számolni kell. A csődbe ment bank ügyfelei minden esetben átkerülnek egy másik szolgáltatóhoz, aki vállalja, hogy az eredeti szerződésben foglalt feltételeket biztosítja. Vagyis marad a meglévő kamat és havi törlesztő, ha pedig változó kamatú a hitel, akkor ez is kizárólag az eredeti szerződésben foglalt kamatváltoztatási mutató szerint módosulhat. Így jó esetben az adósok mindössze annyit érzékelnek majd a dologból, hogy más bank részére törlesztenek.

Fontos ugyanakkor, hogy a hitelt nem a megszokott számlaszámra kell már utalni, máskülönben az nem érkezik majd meg, valamint utaláskor a közlemény mezőbe be kell írni az ügyfél nevét, az ügyfelazonosítót és a hitelszerződés azonosító számát. Az új számlaszám forinthitelek esetén: 10300002-13306634-00014902. 

Amennyiben azonban az adós felhagy a törlesztéssel, akkor hátraléka keletkezik, ha pedig ennek mértéke 90 napon túl meghaladja az aktuális minimálbér összegét (nettó 133 000 Ft), akkor az ügyfél automatikusan bekerül rossz adósként a KHR adatbázisba (régebbi nevén BAR-lista).  Valamint a bank felmondhatja a szerződést, és visszakövetelheti a fennálló tartozás összegét. Ezen túl a KHR listán szereplő adósok nem juthatnak banki hitelhez, vagyis gyakorlatilag elveszítik a hitelképességüket.

Bonyolítja a helyzetet, ha jövedelemérkeztetést is vállaltunk

A legtöbb banknál kamatkedvezményt ér egy hitelnél, ha az ügyfél jövedelme, vagy egy előre meghatározott összeg (pl. havonta 200 ezer Ft) az ott vezetett számlára érkezik. A Sberbank ügyfeleinek erősen érdemes átgondolniuk, hogy ezt a vállalásukat továbbra is teljesítik-e, esetleg elveszítve ezzel a kamatkedvezményüket, ami a havi törlesztő valamekkora emelkedését vonhatja maga után. Egy végelszámolás alatt lévő banknál vezetett számlára utalni azonban nem célszerű, a jóváírás elmaradásának pedig nem igazán lehet jelentős negatív következménye, már ha egyáltalán lesz ilyen. A központi törlesztési számla bevezetésével pedig ez a kérdés kicsit okafogyottá is vált, hiszen oda nagyobb összeget utalni egyáltalán nem érdemes.

Már csak azért sem, mert a bankok „békeidőben” is mindössze a kamatkedvezmény ideiglenes megvonásával reagálnak ilyenkor, vagy egy nem túl nagy összeget terhelnek az ügyfél számlájára az adott hónapban. A mostani helyzetben azonban egy ilyen szankció nem reális.

Ugyancsak nem számíthatnak büntetésre azok sem, akik egy más banknál lévő hitelüket szerették volna kiváltani a Sberbanknál, ám az aláírt szerződés ellenére ezt nem teszik meg. Ilyenkor a kiváltásra szabott határidő túllépését követően elvileg hitelenként és havonta 10 ezer forintot számlázhatna ki a Sberbank, ám mivel a cég nem végezhet már banki tevékenységet, a hitelkiváltás sem történhet meg. Aki ilyen helyzetben van, és mindenképpen szeretne hitelkiváltást, annak mindenképpen célszerű más bankoktól ajánlatot kérni erre.

Érdemes most kiváltani egy Sberbanknál lévő hitelt?

Érdekes kérdés, a hitel kondíciói ugyanis nem fognak megváltozni akkor sem, ha a kölcsön egy másik pénzintézethez átkerül. Egy fix kamatozású személyi hitelt például továbbra is változatlan feltételekkel kell fizetni a futamidő végéig. Vagyis egy kedvező kamatozású konstrukciót nem érdemes csak azért kiváltani, egy drágábbra, mert az eredeti hitelezővel gondok vannak. De a kiváltás egyébként sem lenne most egyszerű, hiszen a Sberbanktól nem lehet beszerezni a fennálló hiteltartozásról szóló igazolást, ami pedig szinte minden esetben elvárás. Persze a későbbiekben, ha a dolog rendeződik és új bankhoz kerülnek át a hitelek, a hitelkiváltás lehetősége ismét elérhető lesz.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés