Mit tudnak az „online” számlák?

Mit tudnak az „online” számlák?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-08
 

Minden bank szorgalmazza, hogy pénzügyeinket lehetőség szerint netbankon keresztül intézzük. Ezzel mi is egyetértünk, hiszen az interneten keresztül történő bankolás olcsóbb. Sokszor kedvezményes vagy ingyenes elektronikus utalásokat is kaphatunk. Ha nem riadsz vissza a netbanktól, akkor kedvezőek lehetnek számodra azok a számlacsomagok, amelyeket kifejezetten ezekre a szokásokra szabtak! De mennyibe kerülnek ezek, és mennyire igazodnak rugalmasan változó igényeidhez?

Mit értünk „online” számla alatt?

Mai cikkünkben egyrészt azokat a számlákat vizsgáljuk meg, amelyek már a nevükben is arra ösztönöznek, hogy minél többször használjuk a bank internetes szolgáltatásait. Név szerint CIB Online Számlacsomag, MKB Elektronikus Szolgáltatáscsomag, OTP Simple Online tranzakciós csomag, Sopron Aktív online csomag. Másrészt közöttük kapott helyet az AXA Bank KamatHozó és a GRÁNIT Bank Ász számlacsomagja a nevétől függetlenül, mivel ezek a pénzintézetek összességében az online ügyintézésre alapozzák kiszolgálásukat és kondícióikat.

Hogy miért is olcsóbbak az internetes tranzakciók?

A válasz magától értetődő: költséghatékony neked is, a banknak is. Egyrészt nem jár papír használatával, ide értve magát a papír alapú megbízást, de még az ügyfélhívóból kapott sorszámot is. Másrészt minél többen járunk a bankfiókba, annál több ügyintéző szükséges, hogy gördülékenyen intézzék pénzügyeinket, és több ügyintéző több munkaerő ráfordítás, azaz költség a banknak. Nem utolsó sorban nekünk is pénzbe és időbe kerül, hogy eljussunk a bankfiókba, így mindenkinek kifizetődőbb, ha otthonról, kényelmesen bonyolítjuk a közüzemi számlák befizetését. Nem is beszélve a tranzakciók díjairól! Szinte mindig olcsóbb egy netes átutalás, mint a bankfióki.

De nézzük, hogy az online számlacsomagok esetében milyen költségekkel számolhatunk:

online_szamlak1

Ezeknél a számlacsomagoknál nyilván nem csak az utalások és csoportos beszedések díjaival kell kalkulálnunk. A kedvezményes tranzakciókért cserébe számlavezetési- és/vagy csomagdíjat is fizethetünk, illetve minimális készpénz igénye még a legfanatikusabb netbank felhasználónak is van, így a készpénzfelvétel és kártyahasználat díját sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Bármennyire is tudatosan igyekszünk használni a számlánkat, és előnyben részesíteni az online bankolást, adódhat úgy, hogy a tervezettnél vagy megszokottnál többször kell bank automatához folyamodnunk. Így azt is megvizsgáltuk, hogy hogyan alakulnak a fenti díjak, ha adott hónapban még további 2 alkalommal összesen 20.000.-Ft-ot vagyunk kénytelenek bankkártyával felvenni:

online_szamlak2

A vizsgált számlák esetében a további készpénzfelvételek 18, de akár 86%-kal megnövelik az adott bankszámla díjait. A költségek optimalizálása érdekében már erre is született megoldás: az
OTP Simple számlacsomagja lehetőséget biztosít, hogy különböző kedvezménycsomagok közül válogassuk ki, vagy kombináljuk össze a számunkra legmegfelelőbb bankszámlát, vagy adott esetben módosítsunk azokon, ha éppen változnának a számlahasználati szokásaink. A kedvezménycsomagok tekintetében az alábbiakat kínálják, amelyeknél csak erre a csomagra jellemző kedvezményes, díjmentes elemeket emeltük ki:

  • 2 ATM csomag: havi 2 db díjmentes készpénzfelvétel belföldi OTP ATM-ből – 349 Ft-ért,
  • 5 ATM csomag: havi 5 db díjmentes készpénzfelvétel belföldi OTP ATM-ből – 599 Ft-ért,
  • Simple SMS csomag: korlátlan számú SMS értesítés a számlán történt pénzmozgásokról, és a bankkártyával végrehajtott tranzakciókról, valamint a bank által a csoportos beszedési megbízások engedélyezése, vagy elutasítása tárgyában küldött SMS-ek – havi 299 Ft-ért,
  • Mindennapi Biztonság csomag: havi 2 kedvezményes készpénzfelvétel belföldi OTP ATM-ből, simple sms csomag, folyószámlahitel 10 ezer Ft-ig való kihasználtsága esetén a folyószámlahitel lehívási díj elengedése – 449 Ft-ért,
  • Online Tranzakciós csomag: a Simple Direkt internetes és SmartBank csatornán keresztül végzett valamennyi, belföldi bankon belüli / bankon kívüli átutalási (eseti és rendszeres) és csoportos beszedési megbízás díjmentes – 35 év alatt 199Ft/hó, 35 év felett 349 Ft/hó
  • Megtakarítási csomag – havi 399 Ft-ért (megléte esetén extra kamat érhető el a Simple Extra Betét lekötése során)

A fenti példánál maradva, ha együttesen vesszük igénybe az OTP Simple kedvezményei közül a Simple SMS csomagot, a 2 ATM csomagot és az Online Tranzakciós csomagot, az egyes csomagdíjakkal, a további két készpénzfelvétel költségeivel és SMS díjakkal is kalkulálva 1.029.- forintra csökken a számla havi költsége.

A fent kiemelt számlákon túl természetesen adódhat olyan eset, hogy bár netbankon keresztül intézzük pénzügyeinket, az egyéb tranzakciók függvényében mégsem az erre a célra kitalált számlacsomag lesz nekünk a legolcsóbb. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk saját szokásainkkal, mert csak így választhatjuk ki a legoptimálisabbat a számtalan lehetőség közül.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés