Most éri meg igazán beszállni a magyar tőzsdére?

Most éri meg igazán beszállni a magyar tőzsdére?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-18 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt időszakban nem unatkozhatott, aki aktívan figyelte a részvénypiacokat, nálunk éppen a választások borzolták a kedélyeket. Ugyan az eredmények meglepetést nem hoztak mégis sokan találgatják, hogy mi várhat a hazai részvényekre. A CashMester legújabb részében éppen a kilátásokat nézzük meg és felhívjuk a figyelmet a legfontosabb tényezőkre.

Mi történt pontosan?

A választások után sokan várják, hogy milyen irány fog kibontakozni a hazai részvényeknél, eddig azonban nincsenek egyértelmű jelek. A BUX értéke az elmúlt egy hétben egy visszaeséssel tarkítva gyakorlatilag ugyanott maradt, az év eleje óta viszont közel 3%-os a veszteség. Az biztos, hogy a befektetők által várt papírforma jött be a voksoláson, amiről sokan úgy vélekednek, hogy kedvező lehet a hazai cégek számára.

Mit jelent ez magyarul?

Általánosságban el lehet mondani, hogy befektetői szempontból az a fontos, hogy stabil politikai erő álljon egy ország élén, valamint kiszámítható legyen a gazdaságpolitika, ami a jövőbeli kilátások miatt fontos. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy hosszabb távon a cégek valós értéke az, ami számít.

Nem érdemes a rövid távú árfolyammozgásokban bízni, vagy éppen bizonytalan sztorikra befektetési stratégiát építeni. A nagyobb részvények (blue chipek) esetében jobban látni a vállalati érték forrásait (több lábon állás, stabil működés, eredményesség). Mindenesetre a Mészáros-papírok körüli események kibontakozását is nagy kíváncsisággal várjuk, azonban itt nehezebben azonosíthatók a cég értéke mögött álló tényezők.

Figyelembe kell venni azt is, hogy több elemző is kifejtette a véleményét, hogy a magyar részvénypiaci ciklus már tetőzik, de van esély rá, hogy a jelenlegi szinteket a közeljövőben megtartsa az index. Ez azt jelenti, hogy a mostaninál még kicsivel magasabb szint elképzelhető a BUX esetében, azonban a várakozások szerint az elmúlt évekhez hasonló szárnyalás már nem lesz.

A választások eredményét nem feltétlenül értékelték a szakértők rendkívüli eseménynek, de a választási bizonytalanság viszont megszűnt, ami támogathatja a hazai részvénypiacot. Ugyanakkor a nemzetközi események még fontosabbak, így például a kereskedelmi háború kimenetele, vagy éppen az aktuális geopolitikai kockázatok piacbefolyásoló hatása.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Az legyen mindenki számára tiszta sor, hogy a részvény nem véletlenül tartozik a legkockázatosabb befektetések közé. Ha valaki erre a pályára lép, el kell fogadnia, hogy nem csak a nagy nyereségek, de a bukók is benne vannak a pakliban.

Érdemes inkább az értékalapú befektetők táborához tartozni, amennyiben részvényeket szemelsz ki magadnak. Ekkor nagyon fontos, hogy meg tudd válaszolni, miért vonzó számodra az adott befektetés és hosszú távon mit látsz benne. Ne azért szállj be, mert a közvélemény szerint nagy sztori áll az adott papír mögött.

Mindenesetre átlagos befektetőként sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy szofisztikált részvényportfóliót tartsanak, egy-egy részvényre pedig nem érdemes a család megtakarítását feltenni.

Célszerűbb akkor már a befektetési alapok között szemezgetni, amelyekből kockázat és hozam szempontjából széles a paletta. Ráadásul jól diverzifikált portfóliókba fektethetsz, ahol profi szakemberek kezelik a pénzt. Ekkor még akár kisebb összegeket is megéri befektetni, bár ilyenkor is nagyon fontos a tudatosság.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés