Most kell lépned, ha támogatott hitellel pörgetnéd fel az üzletet

Most kell lépned, ha támogatott hitellel pörgetnéd fel az üzletet

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-28
 

A támogatott céges hitelek jelenleg legalább harmadával olcsóbbak, mint az azonos célra igényelhető piaci források. Ha csak a pénz hiányzik ahhoz, hogy felpörgesd az üzletmenetet, ne habozz: tervezz, számolj és lépj mielőbb! A Széchenyi MAX+ konstrukciók a jelenlegi feltételekkel június végéig érhetőek el…

A Széchenyi Kártya Programban feltételeit félévente áttekintik és a piaci feltételekhez igazítják. Ez a támogatott hitelekre pályázó vállalkozások számára azt jelenti, hogy a hitelkérelmek beadásakor szorosan kell figyelniük a befogadási határidőkre és arra is, hogy az adott időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezniük – a hitel előkészítésének, elbírálásának idejével is számolniuk kell tehát.

Meddig lehet beadni a hitelkérelmeket?

Egy folyószámlahitelről a döntés viszonylag gyors – optimális esetben akár egy-két hétre is lerövidíthető. Egy bonyolultabb ügyletnél – például egy zöld beruházási hitelnél – nem csak az előkészítés, a hitel elbírálása is hosszabb: a teljes folyamat akár 3-6 hónapot is igénybe vehet. Persze ez is érdemben lefaragható, ha a megfelelő dokumentumok rendelkezésre állnak – 6-8 hétre azonban még ebben az esetben szükség lehet.

Lévén a Széchenyi MAX+ konstrukciók június végéig érhetőek el sok idő már nincs, minél előbb el kell indítani a folyamatot! A jelenlegi piaci környezetben kivételesen jó finanszírozási lehetőség ez azon vállalkozásoknak, amelyek tevékenységük bővítéséhez vagy likviditásuk javításához keresnek kedvezményes forrást.

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorával kiszámolhatod, hogy mennyi Széchenyi MAX+ hitelt kaphatsz. Ha kérdésed lenne, keresd bizalommal szakértőinket.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Hirdetés

  Hirdetés

  Mekkora költséggel kell számolni a Széchenyi hiteleknél?

  A Széchenyi Kártya Programban jelenleg elérhető hitelek egységesen évi fix 5 százalékos kamattal érhetőek el. A MAX+ konstrukciókhoz a kamattámogatás mellett kezelési költség és díjtámogatás is kapcsolódik, így – a jelenlegi piaci környezetben – rendkívül kedvező lehetőséget jelentenek a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

  Nézzük meg ezt egy konkrét példán! Tételezzük fel, hogy egy vállalkozás meglévő gépsorát cserélné le egy új, energiahatékony automata berendezésre, amelyet 125 millió forintért tudna beszerezni. Ehhez a cég rendelkezik 25 millió forint önerővel, 100 millió forint hitelre lenne tehát szüksége, amit 7 év alatt törlesztene.

  Beruházási hitel költségeinek alakulása

  Abban az esetben, ha vállalkozás a kamattámogatott Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igénybevételével finanszírozza a beszerzést a hét év alatt 18,7 millió forint hitelköltséggel kell számolnia. A 100 millió forintos hitel után a havi adósságszolgálat (amit törlesztésként fizetnie kell a cégnek) 1,4 millió forint lenne. Egy korábbinál hatékonyabb, jobb energiafelhasználású, kevesebb karbantartást igénylő gépsor révén ekkora költség jó esetben bőven kitermelhető.

  Ha ugyanehhez a fejlesztéshez piaci forrás igényelnénk, jóval nagyobb összeggel kellene számolni. A Széchenyi MAX+ konstrukciókra a kamattámogatás 10 százalék (a kamatköltségből ez az a rész, amit az állam fizet a vállalkozás helyett), ha ezt is a vállalkozásnak kellene megfizetnie (5 helyett 15 százalék lenne tehát az ügyleti kamat), az azt jelentené, hogy a hitellel összefüggő költségei a teljes futamidő alatt több mint 41 millió forinttal lennének magasabbak. Nos, ekkora összeget valószínűleg minden cégvezető szívesebben költene el másra…

  Fontos
  A piaci hitelek kondíciói között jelenleg hatalmas (a korábbi időszakokban tapasztaltnál jóval nagyobb) különbségek vannak. A példában a kamattámogatás mértéke miatt számoltunk 15 százalékos piaci hitellel, ennél azonban adott esetben valamivel olcsóbb, és persze sokkal drágább hitel is van. Rendkívül fontos tehát a finanszírozó körültekintő kiválasztása. A példában szereplő hitel esetén minden  1 százalékos kamatemelkedés, illetve -csökkenés 4 millió forinttal növeli vagy éppen csökkenti a hitel adósságszolgálatát, és akkor még nem is beszéltünk a hitelhez kapcsolódó egyéb feltételek terén támasztott követelményekhez (például a garanciával, kezességgel összefüggő elvárásokhoz) kapcsolódó eltérésekről. Számottevő összeg és rengeteg idő takarítható meg egy jó döntéssel.
  Érdeklődj szakértőnknél
  Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
  Bankmonitor
  Ft
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Mire kell figyelni az igénylés során?

  A Széchenyi Kártya Program keretében különböző célokra (beruházás, likviditás javítása, hitelkiváltás, stb.), különböző futamidővel (2-10 év), 1 millió és 500 millió forint közötti összeget lehet igényelni évi fix 5 százalékos kamat és nulla százalékos kezelési költség mellett. (A Széchenyi Kártya Programban jelenleg elérhető MAX+ konstrukciókról részletesen korábbi összefoglalónkból tájékozódhatsz.)

  Az igénylés feltételei általánosan érvényesek a bankok azonban a konkrét folyósítási döntések során saját üzleti szempontjaikat is mérlegelik, így előfordulhat, hogy ugyanannak a cégnek a hitelkérelmét az egyik bank elutasítja, míg egy másik akár nagyobb összeget is folyósít. Ennél a hitelfajtánál is lényeges szempont az, hogy megtaláld a vállalkozásod számára az optimális partnert.

  Mivel június végéig már csak szűk két hónap van hátra, fontos, hogy ne legyenek fennakadások az ügyintézés során. Ennek elkerüléséhez legalább az alábbiakra célszerű figyelned:

  • Bár május végéig van mód a pénzügyi év zárására, a bank a hitel elbíráláshoz az utolsó lezárt üzleti évről szóló beszámolót (most tehát a 2022-est) már kéri – ha ez még nem áll rendelkezésedre, azt mindenképpen pótolni kell mielőtt a kérelmet beadod.
  • Szükséged lesz továbbá az idei első negyedévről a naplófönykönyvre (főkönyvi kivonatra) is. Mindenképp célszerű egyeztetned a könyvelőddel, hogy ez is a rendelkezésre álljon.
  • Hitelt az a cég kap, amelyről a bank elhiszi, hogy vissza is tudja majd fizetni – ennek az eredménykimutatásban is látszania kell. Ezen túlmenően nagyobb összegű, hosszabb futamidejű hitelekhez meggyőző, ha vállalkozásod a banki szemmel is megalapozott pénzügyi tervvel rendelkezik.
  • Fontos a szükséges dokumentumok összegyűjtése; a hiánypótlások akár hetekkel is meghosszabbíthatják az ügyintézést. Ezek között egyebek mellett a társasági szerződést, az aláírási címpéldányt, az ügyvezető és a kezes vagy kezesek személyes okmányait, esetlegesen a beruházás dokumentumait, NAV nullás igazolást, és persze az igényléshez kapcsolódó adatlapokat biztosan kérik majd.

  Nincs veszteni való idő, de…

  Bár sokszor rendkívül fontos, hogy vállalkozásunk minél előbb jusson pénzhez, alapesetben a fő cél a körültekintő választás! Vannak olyan helyzetek, amikor az optimális finanszírozási forma kialakításához idő kell, és ha ez így van, ez utóbbi a fontosabb szempont. Ha pedig ez adott esetben azt jelenti, hogy a vállalkozás június végéig nem jut el a szerződéskötésig, az nem jelenti azt, hogy lecsúsztál egy jó lehetőségről.

  A Széchenyi Kártya Program várhatóan folytatódik, csak az nem ismert még, hogy pontosan milyen feltételekkel. Mindazonáltal most durva változásra a piaci szereplők nem számítanak. Ennek pedig az az oka, hogy nincs olyan körülmény, amely ezt indokolná. A piaci környezet – például a kamatkörnyezet – az elmúlt fél évben nem változott például olyan drasztikusan, mint az a megelőző időszakokban jellemző volt. Az az idő pedig, amit most a hitelkérelem előkészítésére fordítasz, nem veszik el.

  Vannak jó kompromisszumok is

  Vannak ugyanakkor olyan helyzetek is, amikor még arra sincs szükség, hogy az alapos mérlegelés érdekében csússzon a szükséges forrás biztosítása. Visszatérve a cikkünkben szereplő konkrét példára, egy vállalkozás gépbeszerzése a beruházási hitel mellett lízinggel is finanszírozható, amely egyszerűbb és gyorsabb ügyintézéssel érhető el.

  A Széchenyi Kártya Programban lízingfinanszírozás is van. A Széchenyi Lízing MAX+ kamata is évi fix 5 százalék, a futamidő pedig 1-7 év lehet. (A lehetőségről részletesen is írtunk korábban.)

  Hirdetés
  Hirdetés