Most kiderül, milyen meglepetést tartogat a lakástakarék induláskor

Most kiderül, milyen meglepetést tartogat a lakástakarék induláskor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-20 Frissítve: 2021-12-29
 

„Nagyon jó megtakarítási lehetőségnek tartom a lakástakarékot, azonban nem vagyok tisztában azzal, hogy milyen kezdeti költségekkel kell számolnom. Láttam több helyen is, hogy belefuthatok akcióba vagy kedvezménybe, de gondolom, ezt nem osztogatják ingyen. Esetleg tudnának némi plusz információt adni ezekben a kérdésekben?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdéseket, melyet most szakértőnk megválaszol.

A lakástakarék többek között azért is olyan népszerű az ügyfelek körében, mert könnyedén átlátható, hogy milyen kezdeti költségek tartoznak hozzá. Mindössze egyetlen dologra kell odafigyelni, ez pedig a számlanyitási díj. ennek az egyelten kezdeti költségnek a nagysága a szerződéses összeg 1 százaléka.

Fontos tudni, hogy a szerződéses összeg tartalmazza a befizetéseinken túl az állami támogatást, a kamatokat és a felvehető lakáskölcsön összegét is. Így, minél magasabb havi befizetést vállalunk vagy minél hosszabb futamidőre kötjük a lakástakarékot, annál magasabb a számlanyitási díj. Például egy 4 évre havi 20 ezer forintos befizetésű LTP kezdeti díja 26-32 ezer forint, míg egy hasonló 8 éves terméknél már 75-80 ezer forint.

Nem kell azonban kétségbe esni, mert előszeretettel alkalmaznak az érdeklődő által is említett akciókat a pénztárak. Ezáltal a számlanyitási díj egy részét vagy akár egészét is elengedhetik. Nagyon figyeljünk oda, mert az akció feltételei között azt is megtalálhatjuk, hogy egy másik terméket is meg kell kötni. Így akár egy bankszámlát, egy lakásbiztosítást, belépni egy nyugdíjpénztárba vagy éppen hitelkártyát igényelni.

Ezek az egyéb termékek is pénzbe kerülnek, vagyis bőven elképzelhető, hogy többet fizetünk ki, mintha nem is élnénk az akcióval. Trükkös, de a kapcsolt termék költségei nincsenek benne az LTP EBKM mutatójában. Vagyis az akció miatt úgy tűnhet, hogy magasabb hozamot érünk el, miközben ebben nem szerepel, hogy már helyen egyéb költségekbe verjük magunkat.

Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj a CashMester hírlevelünkre. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Továbbá azt is feltételül szabják a pénztárak, hogy az akcióért cserébe minden vállalását teljesítse a tag, és ne változtasson a szerződés főbb pontjain úgy, hogy az a szerződéses összeget csökkenti (rövidebb futamidő vagy alacsonyabb havi összeg például). Ha elmaradása lesz, vagy felmondja, vagy csak a szerződés szerint a vállaltnál kisebb teherrel járó módozatra vált, akkor az elengedett számlanyitási díjat is ki kell majd fizetnie. Akkor persze már más a történet, ha nagyobb szerződéses összeg jön ki a módosítások után, mert akkor az eredeti és a magasabb összeg közötti részre eső számlanyitási díjat kötelező kifizetni.

A Bankmonitornál is van példa a korábbiakban említett akcióra. A rajtunk keresztül kötött LTP esetében ráadásul nem kell az akcióhoz egyéb terméket igénybe venni. Az Erste LTP szerződéseknél két kedvezmény is él jelenleg. Ha legalább egy darab 5 éves szerződést köt havi 20 ezer forinttal az ügyfél, akkor 20 ezer forintot visszaadunk Erzsébet utalvány formájában. A másiknál két darab 4 éves szerződést kell kötni havi 20 ezer forintos befizetéssel, akkor 15 ezer forint értékű Extreme Digital utalvány az ajándék.

 

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés