Most légy résen: közel 300 ezres állami támogatásra csaphatsz le év végén

Most légy résen: közel 300 ezres állami támogatásra csaphatsz le év végén
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-09 Frissítve: 2021-11-09
 

Éves szinten 286 ezer forintot is kaphat minden takarékoskodó az államtól. Ehhez azonban az év végén nagyon résen kell lenni és kell hozzá bőven saját pénz is. A pénz egy része tisztán az államtól jön, egy másik részét az év során befizetett adónkból kaphatjuk vissza.

Szilveszter előtt

Az év vége nem csak a játékboltokban nagyüzem, a cégek sokszor karácsonyi jutalmakat osztanak a dolgozóknak. Sokan ilyenkor veszik elő az év közben elhanyagolt pénzügyeiket. Szerencsére még időben teszik: adó-visszatérítésre illetve állami támogatásra az is jogosult, aki épp az év vége előtt takarékoskodik.

Mi a különbség az állami támogatás és az adó-visszatérítés között?

Adó-visszatérítés: Az adó-visszatérítések során a befizetett adóból utalnak vissza, vagyis legfeljebb csak annyit lehet visszaigényelni, mint amennyi az adókötelezettség volt. Van maximális korlát, így az alább ismertetett lehetőségeken keresztül összesen maximum 280 ezer Ft adó-visszatérítés igényelhető.

Állami támogatás: Az állami támogatáshoz nem szükséges adót fizetni, így az akkor is igénybe vehető, ha például nem is adózik a megtakarító.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Év végi adóoptimalizálás

Az alábbi összefoglaló tábla tartalmazza az év végi adóoptimalizálásra használható eszközöket, amelyeket egyesével bemutatunk.

Év végi adóoptimalizálás TBSZ, NYESZ, Nyugdíjbiztosítás, Önkéntes pénztárak, Babakötvény

Tartós Befektetési Számla (TBSZ), amivel egy évet lehet nyerni

Ehhez a megtakarítási formához nem kapcsolódik sem adójóváírás, sem állami támogatás. Mégis megéri nyitni, mert az itt elhelyezetett megtakarítás 3 év után 10%-os kamatadóval terhelt (a 16% helyett), míg 5 év után adómentes.

A 6%-os EHO fizetési kötelezettség már a 3. év után megszűnik. Az évek számítása a gyűjtőév után kezdődik. Csak a gyűjtőévben történhet befizetés a számlára, később már csak a hozamok jóváírásával gyarapodhat.

Mivel a gyűjtőévet naptári évben számolják, így sokan az év ezen időszakára időzítik a számlanyitást és ezzel a gyűjtőévet néhány napra rövidítik. Ez azért éri meg, mert a teljes „lekötési időszak” így nem 6 éve lesz (gyűjtőév+5 év), hanem csak 5 év plusz pár nap.

Pénzintézetenként és évenként 1 ilyen számlát lehet nyitni, így az év utolsó napjaiban akár többet is lehet indítani. Amiért még nagyon megéri: ha nem tudjuk megvárni a 3 vagy az 5 évet és „fel kell törnünk” a számlát, akkor sem büntetnek minket extra adóval. Csak azt kell megfizetnünk utólag, amit amúgy is meg kellett volna fizetnünk, ha nem TBSZ számlán tartottuk volna a pénzt.

TBSZ működése

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): nyugdíjcél önállóknak

Bár az év folyamán folyamatosan lehet befizetni a NYESZ-re, a számlatulajdonosok egy jelentős része jellemzően az év végén (például prémiumból) utal a nyugdíjszámlájára.

A NYESZ-re érkező befizetések után a befizetett összeg 20%-át, maximum 100 ezer forintot (2020 előtti nyugdíjkorhatár esetén 130 ezer forintot) adó-visszatérítés formájában a NYESZ számlára utálják feltéve, hogy van ekkora összegű fizetendő adó. Ezt a keretet normál esetben fél millió forintos befizetéssel lehet kimeríteni.

Önkéntes pénztárak, vegyes felvágott

Ide tartozik az egészségpénztár, önsegélyező pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP). Közös bennük a 20%-os adó-visszatérítés, de maximum összesen150 ezer forintos közös korlát. Ezen kívül azonban jelentősen eltérnek abban, hogy mire használhatóak fel és hogy mennyibe kerül a fenntartásuk.

ÖNYP, Önkéntes Nyugdíjpénztár, Egészség pénztár, Önsegélyező pénztár

Nyugdíjbiztosítás, 130 ezer forint jóváírás

Ez a fajta biztosítás általában egy befektetési egységekhez kötött (úgynevezett unit-linked) biztosítás. Különbség a normál biztosítási termékekkel szemben, hogy a nyugdíjcél miatt itt is jár a 20% (maximum 130 ezer forint) éves adójóváírás. Jellemző rá azonban a magas költségvonzat.

Babakötvény, a fizetendő adótól függetlenül +10%

Hazánkban a Magyar Államkincstár minden született gyermek számára nyit egy számlát és azon elhelyez 42 500 forintot. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal toldja meg állami támogatás formájában.

Egyéb lehetőségek

Bár már a fenti lehetőségek kiaknázásához majdnem 1,5 millió forintot kellene különböző helyre befektetni, ettől függetlenül még léteznek más típusú adóoptimalizálási lehetőségek. Ilyen például a tőzsdei kereskedés nyereségét, veszteségét összevonó ETÜ (Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet), vagy csak a havi rendszeres befizetéshez kötött lakástakarék-pénztári szerződések után kapható 30%-os állami támogatás is.

Hirdetés
Hirdetés