Most lerántjuk a leplet a lakástakarék nagy rejtélyéről

Most lerántjuk a leplet a lakástakarék nagy rejtélyéről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-10 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakástakarék egyszerűen működő konstrukció: a megtakarítási időszakban vállalod egy adott havi összeg befizetését, amire jóváírják a 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást. Amikor a lakástakarék által elérhető hozamokat mutatják, mégsem 30%-ot látunk, hanem a futamidőtől függően ez lehet 12%, de akár 4% is. Ez vetette fel egyik ügyfelünkben is a kérdést, hogy mégis mi történik, hova lesz a maradék hozam? Valójában nem tűnik sehova, szimplán más a kiindulási pont, amikor a hozamot számítják ki.

A következő kérdést vetette fel az egyik érdeklődő a lakástakarékkal kapcsolatban:

„Már régóta gondolkodom rajta, hogy miként számítják ki ezeket a hozamokat a lakástakarékoknál. Hogyan lesz a 30%-os állami támogatás mellett ilyen kevés a hozam, mert ha a lakástakarékhoz kapcsolódó költségeket is figyelembe veszem, nem hiszem, hogy ez 21-24%-os hozamcsökkenést jelentene. Attól tartok a pénztárak működési költségeinél van a kutya elásva. Hova lesz a hozam jelentős része?”

A kérdés teljesen jogos, azonban nem áll semmilyen turpisság a háttérben. Így nem a költség elvonásokban, hanem az állami támogatás logikájában, és a lakástakarékok hozamának összehasonlítását szolgáló EBKM (egységes betéti kamatmutató) számításában kell a választ keresnünk.

Az EBKM a megtakarítás valós éves hozamát mutatja meg, és egyébként figyelembe vesz minden költséget a hozamszámítás során. A költségekből kétféle van a lakástakaréknál: a havonta fizetendő 150 forintos számlavezetési díj, és a szerződéses összeg 1%-ára rúgó számlanyitási díj. Egyéb költségterhelés viszont nem merül fel, így az említett működési költségek egyáltalán nem befolyásolják a hozamot. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy akkor mégis mi a megoldás.

Hirdetés

Hirdetés

A lakástakarék rejtélye –Mégis hogy lesz a 30-ból 10%?

Az tiszta sor, hogy a 30%-os állami támogatást a befizetésed után írják jóvá, valamint, hogy 20 ezer forintnál lehet kihasználni teljesen a támogatási plafont, vagyis ekkor kapod meg az évi 72 ezer forintos támogatást. Ezt minden évben jóváírják a befizetésed után, de attól függetlenül, hogy mekkora a már számládon lévő összeg. Tehát nem a teljes bent lévő összegre kapod meg a 30%-os támogatást, hanem csak az aktuálisan, az adott évben érkező megtakarításra.

Mit jelent ez? Vegyük 20 ezer forintos befizetés mellett az első évet, amikor összesen 240 ezer forintot fizetsz be (12*20 ezer Ft), erre 72 ezres állami támogatást kapsz, ez tényleg 30%. Ugorjunk a negyedik év végére, ekkor már 960 ezer forintot a fizettél be összesen, de ez esetben is csak az évi 240 ezres befizetésed után jár a 72 ezer forint. Márpedig ez így, nem 30%-os hozamot jelent, mint az első évben, hanem 8-12%-osat.

Az egész oka a fix összegű támogatásban rejlik, amit a folyamatosan növekvő befizetéshez mérünk. Ráadásul az időtényező is nagyon fontos, hiszen ahogy növeljük a lakástakarék futamidejét, csökken az elérhető hozam. Ezért van, hogy a legrövidebb futamidejű, 4 éves lakástakarék a legkedvezőbb hozam szempontjából.

Ahhoz, hogy ezt bemutassuk egy egyszerű számítást is készítettünk, ahol a lakástakarékba befizetett összeget, és az arra kapott támogatást néztük meg egy havi 20 ezer forintos szerződésnél.

Az általunk felvázolt számítás egész egyszerűen annyit mutat, hogy mennyi lehet a hozam alsó korlátja az egyes években (ez nem egyezik meg a tényleges lakástakaréki hozammal). Itt statikus módon annyit néztünk meg, hogy az adott évi állami támogatás mekkora része az általunk befizetett összegnek.

A logika megértésére viszont alkalmas a példa, hiszen látszik az is, hogy az idő elteltével csökken az éves hozam. Mindenkinek a leghamarabb, már az első évben érné meg felvenni a lakástakarékot, de a szabályok szerint legalább 4 évet szükséges várnunk, hogy hozzáférjünk a megtakarításhoz.

A lakástakarékpénztárak által is alkalmazott tényleges EBKM számítás ettől abban tér el, hogy ők folyamatos havi befizetésekkel számolnak, mi pedig azt feltételeztük, hogy az év elején érkezik be az egész összeg. Elég, ha annyit észben tartasz, hogy az EBKM egyfajta átlagos hozamot mutat meg, figyelembe véve a lakástakarékra fordított összes kiadásod (befizetés, költségek) és az ezzel szemben kivehető összeget (befizetéseid + kamatok + állami támogatás).

Ugyanakkor vedd azt is figyelembe, hogy a lakástakarékok között sem mindegy hogyan döntesz, még adott futamidőn belül is érdemes figyelni a hozamra (az eltérő számlanyitási díj, és a hónapokban számolt futamidő sokszor különbözik).

A következő kalkulátorral könnyen rákereshetsz a legjobb ajánlatokra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés