Munkahelyteremtő támogatási program indul növekedésre képes vállalkozásoknak

Munkahelyteremtő támogatási program indul növekedésre képes vállalkozásoknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-06
 

Egyelőre kisebb keretösszegekkel, de csordogálnak a támogatások a vállalkozások számára. Egy friss kormányhatározat alapján ősztöl munkahelyteremtés igényelhetnek forrást növekedésre képes kkv-k. A 2021-2027-es költségvetési ciklusban eddig a GINOP Plusz keretében nyolc vállalkozásokat támogató felhívás jelent hazai költségvetési előfinanszírozással, amelyek révén több ezer cég közel 400 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott hozzá.

Ősztől lehet munkahelyteremtő támogatásra pályázni

Legalább ötmilliárd forint keretösszegű munkahelyteremtő támogatási program indul az észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, valamint a dél-dunántúli régióban működő, növekedésre képes mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent 1209/2023. (VI. 1.) Korm. határozat szerint a program lebonyolítója az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft. (OFA Nkft.). A végrehajtáshoz szükséges szabályozást a gazdaságfejlesztési miniszter dolgozza ki a területfejlesztési miniszterrel egyetértésben július 30-áig. A  szükséges európai uniós források rendelkezésre állása esetén – az  OFA Nkft. közreműködésével – a program október 31-ig indul el.

Nem ez az egyetlen a vállalkozások számára elérhető program azonban.

Hirdetés

Hirdetés

Forrás munkaerő-fejlesztésre

Július végéig lehet például még pályázni „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül” című GINOP_Plusz-3.2.1-21-2021-00001 kiemelt projekt keretében. (A részletekről innen lehet tájékozódni.)

A támogatás célja, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak továbbadott támogatást nyújtson a munkahelyi képzések megvalósításához, ezzel növelve a termelékenységüket. Ennek érdekében a munkaadók az állami foglalkoztatási szervként eljáró kormányhivatalhoz benyújtott kérelem alapján támogatást kaphatnak.

Eddig 400 milliárd forint jutott el a vállalkozásokhoz

Bár az uniós forrásokra érkezésére még várni kell a hazai költségvetés előfinanszírozásával már elindultak pályázatok. Megalakult továbbá a GINOP Plusz monitoring bizottság is, amely Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint fontos lépés a 2021-2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában.

Jó tudni
Az uniós megállapodással kapcsolatos bizonytalanságok ellenére sok vállalkozás továbbra is abban bízik, reális esélye van arra, hogy támogatáshoz jusson. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor nincs mód a fejlesztés halogatására – ilyen helyzetben jelenthetnek segítséget a Széchenyi Kártya Program keretében elérhető támogatott hitelek. Korábbi összeállításunkban azt is kiszámoltuk mennyit nyerhet egy ilyen lépéssel egy vállalkozás.

A hazai társfinanszírozással együtt összesen 2300 milliárd forint keretösszegű Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz továbbra is a legnagyobb hazai program, ez jelzi a kormányzat elkötelezettségét a munkahelyek védelme, a gazdasági növekedés, a hazai vállalkozások versenyképességének fokozása és a fenntartható foglalkoztatás mellett a tárca közleménye szerint.

A célok elérése érdekében a GINOP Plusz öt prioritása többek között a hazai kkv-szektor fejlesztését, vállalati kutatás-fejlesztési projektek támogatását, a fiatalok elhelyezkedését, aktív munkaerőpiaci programokat, valamint szakképzési és felsőoktatási fejlesztéseket célzó beavatkozásokat tartalmaz.

A programban eddig nyolc, vállalkozásokat támogató felhívás megjelent hazai költségvetési előfinanszírozás segítségével, mely révén több ezer kkv jutott hozzá közel 400 milliárd forint fejlesztési forráshoz.

Hirdetés
Hirdetés