Mutatjuk, hogy keresd meg egy Barcelona oda-vissza út árát a bankodnál!

Mutatjuk, hogy keresd meg egy Barcelona oda-vissza út árát a bankodnál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-21 Frissítve: 2021-07-01
 

„Én is tudom, hogy túl sokat költök egy hónapban számlavezetésre a bankomnál, de nincs időm utánanézni, hogy hol találok jobb megoldást. Meg tudnák nézni a havi számlakivonatomat, és esetleg egy olcsóbb megoldást javasolnának?” Egy érdeklődőnk tette fel ezt a kérdést, és mint később kiderül, nagyon jól tette, mert 65 ezer forintot tudtunk spórolni neki néhány egyszerű tippel.

Tévesen azt gondolhatod, hogy csak néhány száz forintot költesz bankolásra egy hónapban, pedig a mellékelt ábra is mutatja, hogy óriásit tévedhetsz. Ha összeszámolnánk a kiadásokat, akkor egy prémium ügyfél esetében könnyedén 6000 forint is elmehet a számlavezetésre és kapcsolódó szolgáltatásokra. Mondani sem kell, hogy legyen bármekkora jövedelmed is, ez akkor is tarthatatlan állapot.

Először is, azt kell feltérképezned, hogy hol és milyen jogcímeken terheli meg a bank a számládat költségekkel. Ehhez annyit kell csak tenned, hogy a netbankon keresztül letöltöd az utolsó néhány hónap számlakivonatát és tételesen megnézed az ott szereplő számokat. Azonnal látni fogod, hogy hol csúszik ki a kezeid közül a pénz, így tehetsz ezután ez ellen.

Ha nincs erre időd, akkor megteheted, hogy átküldöd a Bankmonitornak a számlakivonatodat. Mi áttekintjük, hogy hol lehetne spórolni és a bankolási szokásaidnak megfelelően javaslatot is teszünk, hogy melyik hasonló, de olcsóbb számlacsomag érhető el a piacon. Ez alapján te is leszűrheted, hogy érdemes-e váltani.

A fenti ügyfél is hasonlóan cselekedett, mert érezte, hogy sokat költ, és ezzel mi is szembesítettük. A közel 6000 forintos banki költség bő fele SMS-díjakra ment el, de ezen felül az utalásokra is nagyon sokat költött havi szinten. Ezt méghozzá úgy érte el, hogy nem tudtuk, mekkora a bankkártyájának a költsége. Ehelyett bő 300 forintból is meg tudott volna mindent oldani – hasonló bankolási szokások mellett – az elérhető legolcsóbb bankszámlával.

Három tételt figyelj nagyon

Egy életre felejtsd el, hogy csak a havi számlavezetési díjat figyeled, mert az zsákutca. Ez is fontos, de jóval nagyobb összegek mehetnek el egy hónapban a készpénzfelvételre, utalási díjakra és SMS-díjakra.

Azt tudd, hogy ha a bankodnál jelzed, hogy az ingyenes készpénzfelvétellel élnél, akkor minden hónapban az első két készpénzfelvétel ingyenes, bármely bank automatájából vetted is fel az összeget. Előfordulhat olyan kedvezmény, hogy egy hónapban a saját ATM-eknél akár 4-szer is ingyen vehetsz fel készpénzt, ez lenne az új számlánál is.

Közel 1500 forintja ment el az érdeklődőnek az utalási díjakra. Azt gondolhatnád, hogy ez természetes, ha 11 állandó átutalásod és 2 csoportos beszedési megbízásod is van, de ez nem igaz. A legolcsóbb elérhető bankszámla a neten beadott megbízások esetén teljesen ingyenesen adja ezt a szolgáltatást.

Az igazán őrületes összeg az ügyfélnél az SMS-díjakra ment el. Mivel a számlát és a bankkártyát érintő tranzakciókról is akart visszajelzést kapni, gyorsan elszálltak a költségei. Érdemes egy bizonyos fizetési limitet beállítani, hogy kevesebb üzenetet kapjál, vagy ha úgy van, akkor a banknál ingyenes üzeneteket kérni (push-üzenet). A talált új bankszámla esetében az egyetlen költség itt merül fel, a szolgáltatás havidíját kell csak kifizetni, ami összességében 302 forint. Fontos, hogy például külön SMS darabdíjat nem kérnek el.

Ne feledd, az esetek többségében van olcsóbb számla!

A fenti példa is bemutatta, hogy egy bankszámla kalkulátorral is gyorsan lefaraghatsz a bankköltségeidből. Persze mindenkinek egyediek az igényei, de ehhez meg lehet találni a legjobb megoldást.

A tapasztalatunk az, hogy nem babra megy a játék. Jellemzően éves szinten legalább 10 ezer forintot tudsz megspórolni, ami kifejezetten nagy összeg, ahhoz képest, hogy csak bankolásról beszélünk. A lényeg, hogy szánj rá egy kis időt, és magas jövedelem esetén akár annyit is megfoghatsz, ami egy spanyolországi repülőjegyre is elég lesz.

Hirdetés
Hirdetés