Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-10 Frissítve: 2021-10-11
 

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint december végén. Másként fogalmazva, mintha minden foglalkoztatott 6 hónap alatt 91 ezer Ft-tal növelte volna a megtakarításait csak a prémium állampapírban. Nézzük a számokat részletesen.


Indítsunk először is a legfontosabbal, az állampapírokban lévő vagyon nőtt 2018 első felében. Míg december végén 6803 milliárd forint volt a különböző lakossági állampapírokban, addig június végén 401 milliárd forinttal több, egészen pontosan 7204 milliárd.

A mélyben azonban nem volt egységes a kép, inkább azt vehettük észre, hogy az állampapírok között átcsoportosítottak a befektetők. Ez nem feltétlenül valósult meg azonnali eladásokban, inkább megvárták a papírok lejáratát, majd utána más helyen újították meg a befektetésüket. Nézzük is sorba szedve, mi történt fél év leforgása alatt az állampapíroknál.

Az eddig toronymagasan a vagyoni táblázatot vezető egyéves állampapír vesztett a népszerűségéből, hat hónap alatt a lakosságnál lévő vagyon 183 milliárd forinttal esett vissza. Ahogy arra korábban említést tettünk, itt inkább az elpártolás hatása érződött.

Rövid távra az egyéves állampapíron (évi 2%) kívül még fix kamattal elérhető a féléves (évi 1,5%) és a kétéves állampapír (évi 2,5%) is. Az ezekben az állampapírokban lévő vagyon nőtt, a féléves kötvény 87 milliárddal lett „gazdagabb”, míg a kétéves 108 milliárd forinttal.

Ebbe a kategóriába illik bele befektetőként gondolkozva a kincstári takarékjegy is, aminek egyik sajátossága, hogy nyomdai úton kerül kibocsátásra. Az egy- és kétéves termékek kamata évesítve 1,75% és 2,25%, ennek ellenére összességében nem bővült az állományuk, inkább stagnálásnak nevezhető az 5 milliárd forintos plusz.

Hosszabb távra két állampapírt érdemes megemlíteni, nevezetesen a bónusz és a prémium állampapírokat. A Bónusz Magyar Állampapírok 4, 6 és 10 éves futamidejű konstrukciók, melyek rendre 2,27%-os, 2,77%-os és 3,02%-os kamatot fizetnek. Az elérhető adatok szerint új papírokat már nem nagyon vásárolnak az emberek, inkább a magasabb kamatú prémium mellett teszik le a voksot. Bár hozzátennénk, hogy a jövőben akár érdekesek is lehetnek a bónusz kötvények, ha az egyéves diszkontkincstárjegy-hozam jelentősebb mértékben megemelkedik (tudniillik, efelett fizet magas kamatfelárat a kötvény).

Egy állampapír emelkedett ki a többi közül, ez nem más volt, mint a prémium állampapír. A Prémium Magyar Állampapírok állománya folyamatos növekedést mutat (+378 mrd Ft 6 hónap alatt), amivel messze a legjobb hozamot biztosítja az összes állampapír közül.  Nagy valószínűséggel a kategóriájában páratlan kamatozás mellett azért is választják sokan ezt az állampapírt, mert az infláció emelkedése miatt a jövőben magasabb (akár 4,5%-os) kamatfizetésre van kilátás.

Nem maradhat ki a listáról a babakötvény sem természetesen. A szülők a következő generáció számára tökéletes megtakarítást tudnak itt elhelyezni, amiért kiemelkedő kamat (5,4% per pillanat) jár. A jó hír, hogy folyamatos az állománybővülés ennél az állampapírnál. Ez persze várható is, hiszen folyamatosan születnek új gyermekek, akiknek az életkezdésére tudnak célzottan takarékoskodni a szülők.

Összefoglalva a lényeget, egyre nagyobb értékben birtoklunk lakossági állampapírokat. Joggal vannak a népszerűségi lista csúcsán a prémium állampapírok, és ha a trend folytatódik, akkor rövidesen ebben tarthatjuk a legtöbb megtakarítást. Mit is mondhatnánk mást, éljünk a magasabb hozam lehetőségével, válasszuk a számunkra megfelelő állampapírt!

Hirdetés
Hirdetés