Na mi az, ami még Bitcoin nélkül is 60%-ot hozott volna 2017-ben?

Na mi az, ami még Bitcoin nélkül is 60%-ot hozott volna 2017-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-15 Frissítve: 2021-07-01
 

A befektetési alapok között is egyre több olyan tűnik ki, ami ilyen vagy olyan indokkal kapcsolatba hozható a kriptodevizákkal és azon belül is a Bitcoinnal. Az FT szerint tavaly a legmagasabb hozamot épp egy olyan tőzsdén kereskedett alap érte el, ami alaposan bevásárolt Bitcoinból. De nemcsak nekik jött be a számítás, érdemes volt az új technológiákra fogadni. Később bemutatjuk, hogy ki ért el közel 90%-ot 2016-ben.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Nemcsak a bányászok, vagy éppen a magas kockázatot kedvelő befektetők csinálhatták meg a szerencséjüket a Bitcoinnal tavaly, hiszen egyre több alapkezelő lát fantáziát a kriptodevizákban. Több olyan ETF is van, amely bevásárolt például a Bitcoinból és elég szép hozamokat hozott.

Többen ismerhetik az ETF-eket, amelyeket magyarul tőzsdén kereskedett alapnak hívunk. Nagy előnyei, hogy általában a hagyományos alapokhoz képest jóval olcsóbban vásárolhatók meg, és nemcsak naponta egyszer van árjegyzés, hanem napközben folyamatosan, akárcsak egy részvénynél.

De lássuk is a számokat. A Financial Times gyűjtése szerint 2017-ben a legnagyobb hozamot az Ark Innovation ETF érte el, a teljes hozama 87,4% volt. Nemzetközi szinten viszonylag kis alapról van szó, viszont sokat mond az előtörténetéről, hogy a kezelt vagyon 12 millió dollárról 367 millió dollárra nőtt tavaly.

Nagyon beszédes az alapkezelő neve is, hiszen az ark magyarul bárkát jelent. Az alapkezelő kifejezetten olyan befektetési témákat keres, amelyek az új technológiákra alapoznak és akár alapjaiban változtathatják meg az életünket. Pontosan ezért vettek bele a Bitcoinba is, de más iparágakat sem vetnek meg, van részesedésük a az Amazonban, a Twitterben és a Teslában is.

A cég vezetője azt nem árulta el, hogy pontosan mennyi Bitcoinjuk van az alapban, azt viszont igen, hogy becslései szerint enélkül is 60%-os hozamot értek volna el. A várakozásai szerint tovább nő majd a kereslet a Bitcoin iránt, és az árfolyamának ugrálása is alábbhagyhat, ahogy egyre több pénzügyi termék kapcsolódik a kriptodevizákhoz.

Az alapkezelő optimizmusa ellenére a hatóságok továbbra is szkeptikusak. A közelmúltban adott ki figyelmeztetést az amerikai tőzsdefelügyelet és a magyar jegybank is. Mint leírták, a kriptodevizák és a hozzájuk köthető befektetések nagyon magas kockázatot hordoznak magukban. Sőt, különösen magas a veszélye annak, hogy csalók áldozataivá válunk.

Visszatérve az alapok teljesítményéhez, a technológiai szektorban érdekelt alapoknak kifejezetten jó évük volt tavaly, ugyanis a Guggenheim kínai technológiai alapja is 74,3%-os hozamot ért el. Az alapban olyan részvények voltak nagyobb számban, mint a Tencent, az Alibaba és a Baidu.

Az innovatív technológiák más alapoknál is éreztették a hatásukat. Például az elektromos autók akkumulátoraihoz használatos fémekben érdekelt nyersanyag ETF akár 81,4%-ot is hozhatott. A VanEck ritka földfémekre és stratégiai fémekre vett fel pozíciókat, ami kamatostul megtérült.

A közelmúltban a hazai alapokat tartalmazó összesítésünkben szerényebb hozamokat lehetett igaz elérni, azonban ennek is megvan a maga oka. A korábban felsorolt befektetési lehetőségek mind nagyobb kockázatot hordoznak, mint egy részvényalap. Pedig ez utóbbiakkal sem futunk kis kockázatot.

A magasabb kockázat idővel kifizetődik, de belefuthatunk időközben olyan veszteségekbe is, ami tud fájni. Éppen ezért érdemes a saját kockázatviselő képességünk szerint alapot választani és ehhez illően a befektetési időtávot is megválasztani. Ha van 5-10 évünk és magas hozamot akarunk, akkor lehet kockázatosabb befektetésben gondolkozni. És akkor sem garantált a siker, hiszen a múltbeli hozamokat nem lehet kivetíteni a jövőbe.

Nézz rá a befektetési alap kalkulátorunkra, hogy megtaláld a legjobb alapot. Továbbá nyugodtan kérdezz vagy keress minket, mert olyan szolgáltatókkal is kapcsolatban vagyunk, akik ETF-eket is elérhetővé tesznek.

Hirdetés
Hirdetés