Nagy bajba kerülhet, aki minimális önerővel venne most hitelből lakást

Nagy bajba kerülhet, aki minimális önerővel venne most hitelből lakást

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-19 Frissítve: 2020-02-20
 

Mind óvatosabbak a bankok a lakáshitelekhez fedezeteként felajánlott ingatlanok értékbecslésekor, ami miatt sok igénylő nem kapja meg a vásárláshoz szükséges hitelösszeget. Különösen annak érdemes erre felkészülnie, aki a jogszabályilag előírt 20%-os önerőt, vagy ennél nem sokkal többet tud csak előteremteni.

A lakáshitel felvételéhez minden esetben szükség van fedezet bevonására, ami garanciát jelent a bank számára, hogy akkor is visszakapja a kihelyezett összeget, ha az adós esetleg nem képes fizetni, emiatt pedig fel kell mondani a hitelszerződést.

Lakáshitelek esetében két dolog határozza meg a maximálisan felvehető hitelösszeg nagyságát:

1. A felvehető hitelösszeg nagyságát befolyásolja az igazolt nettó jövedelem nagysága, ugyanis az adósságfék pontosan meghatározza, hogy a jövedelem legfeljebb mekkora százalékát lehet havonta hiteltörlesztésre fordítani. A magyarok körében most legnépszerűbbnek számító 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél 500 ezer forintos jövedelem alatt 50%, míg félmillió forint vagy ezt meghaladó jövedelemnél 60% a plafon. A bankok azonban ennél általában óvatosabban járnak el, sokszor például csak 35%-ig engedik megterhelni a jövedelmet.

Bankmonitor tipp: ha biztosra szeretnél menni azt illetően, hogy a jövedelmed alapján mekkora összegű lakáshitelre számíthatsz, akkor kérhetsz előzetes hitelbírálatot. Bár ez nem hitelígérvény, ugyanis a pontos hitelösszeg függ a megvásárolni kívánt (vagy fedezetként bevont) ingatlan bank által elfogadott becsült forgalmi értékétől is, azt azért megmutatja, hogy a jövedelmed alapján mire számíthatsz.

2. A lakáshitel maximális összegét a jövedelmen kívül meghatározza a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értéke, ugyanis ennek legfeljebb 80%-a lehet a hitelösszeg. A bankok ezen a téren is óvatosabbak lettek az elmúlt időszakban, különösen azokon a helyeken, ahol a túlárazottság jelei mutatkoznak.

Ezen kívül a Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalata szerint maguk az értékbecslések is mind óvatosabbak, így könnyen előfordulhat, hogy az értékbecslő kevesebbre értékeli az adott ingatlant, mint amennyit a vevő fizetne érte. Ez akkor különösen nagy probléma, ha a vevő a foglalót már kifizette, és a különbözet miatti plusz önerőt nem tudja előteremteni.

Például: 60 millió forintért megvásárolna valaki egy budapesti lakást, erre pedig ki is fizette már a 6 millió forint (a szokásos 10% mértékű) foglalót. Ezen kívül még 6 millió forinttal rendelkezik a vevő, vagyis összesen 48 millió forint hitelt szeretne felvenni. (Azaz pontosan 20% önerőt tenne bele a vásárlásba.)

Ha a bank a szóban forgó ingatlant csak 50 millió forintra értékeli, akkor a vevő legfeljebb 40 millió forint hitelt kaphat, emiatt összesen 20 millió forint önerőt kell biztosítania a vásárláshoz. Ha a plusz 8 millió forint nem áll rendelkezésre, akkor viszont óriási baj van, mert emiatt könnyen elbukhatja a befizetett foglalót.

Bankmonitor tipp: Sokszor írtuk már, hogy az első lépés mindig a finanszírozó bank megkeresése legyen, még a foglaló kifizetése előtt. Az előzetes hitelbírálat például segíthet abban, hogy lássuk, a jövedelmünk alapján mekkora hitelösszegre számíthatunk. Ha pedig csak a minimálisan elvárt 20%-os önerővel rendelkezünk, akkor mindenképp ajánlott előzetes értékbecslést kérni még az adásvételi szerződés megkötését megelőzően.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés