Nagy összegű készpénzfelvétel? Ezekre jobb, ha odafigyelsz!

Nagy összegű készpénzfelvétel? Ezekre jobb, ha odafigyelsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-22 Frissítve: 2022-01-24
 

„Kérem, szíveskedjék tájékoztatni, milyen összeg felvételénél (Ft) kell előzetesen jeleznem az összeg nagyságát a bankomnál és előző nap megfelel-e?” – érkezett a kérdés a Bankmonitor csapatához nemrégiben. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat, amiket feltétlenül szem előtt kell tartanunk, ha nagyobb összeg felvételét tervezzük forintban!

1

Az, hogy átutalással vagy készpénzben érdemes-e teljesíteni egy nagyobb összeg kifizetését nem lehet kérdéses. A mérleg egyértelműen az átutalás irányába billen. Dióhéjban elég annyi, hogy közel ötször olyan drága 5 millió Ft-ot bankfióki pénztárból felvenni, mint otthonról kényelmesen a netbankból elutalni. Kételkedőknek ajánljuk figyelmébe a témában íródott korábbi cikkünket.

Persze az élet nem mindig olyan kegyes, hogy az átutalás szóba jöhet, ilyenkor pedig nem nagyon marad más megoldás, mint a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel. Igen ám, viszont komoly meglepetések érhetnek, ha az alapszabályokat nem tartjuk be.

Az első és legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy nagyobb összegű készpénzfelvételi igényünk előre be kell jelentenünk a bankunknál. Az értékhatár, amelytől a felvételi szándékot előre jelezni szükséges, igencsak változó. Nem csak bankonként, de valahol még bankfiókonként is eltérő.

Fontos, hogy a bejelentési határidőkkel is számoljunk. Nagy összegű pénztári készpénzfelvételi igényünket legalább egy banki munkanappal korábban jeleznünk kell. Több banknál is bevett gyakorlat, hogy meghatározott értékhatárig elegendő az egy munkanap, míg az adott értékhatár felett már 2, de akár 3 nappal előbb gondoskodnunk kell a bejelentésről. Persze az sem mindegy, hogy adott napon meddig tesszük ezt meg. Ez azért fontos, mert ha tegyük fel a készpénzfelvételi igényt a megelőző nap 13 óráig szükséges jelezni, akkor ennél későbbi időpontban történő bejelentésnél már plusz egy nappal kell számolnunk.

A fentiek betartása azért különösen fontos, mert csak így garantált, hogy a kívánt időpontban a banknál elhelyezett pénzükhöz juthatunk. Persze az sem kizárt, hogy az utcáról beesve, minden előzetes bejelentgetés nélkül abban a szerencsés helyzetben találjuk magunkat, hogy gond nélkül tudja tejesíteni a kifizetést az adott bankfiók. A bankok gyakorlata, viszont ezekben az esetekben is eltérő és nem mindenhol felhőtlen ilyenkor az öröm. A vizsgált pénzintézetek között találtunk olyat, amelyik ilyenkor egyszerűen magasabb díjat alkalmaz, de akad olyan is, amelyik a normál pénztári készpénzfelvételi díjon felül egy büntető díjat is felszámít. Tehát, ha szeretnénk magunkat megkímélni a felesleges költségektől, akkor tanácsos gondoskodni a bejelentésről.

A dolog igazi pikantériája, amikor annak rendje és módja szerint gondoskodunk készpénzfelvételi igényünk bejelentéséről, viszont az előre egyeztetett napon nem tudunk befáradni a megrendelt összegért. Ilyenkor sajnos nincs mese, a bejelentett készpénzfelvétel elmulasztásáért büntető díjat terhelnek a vizsgált bankok kivétel nélkül. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezt a költséget ne lehetne megúszni. Egyszerűen időben jeleznünk kell a pénzintézet felé, hogy a készpénzfelvételre nem fog sor kerülni.

Nézzük, akkor a legfontosabb tudnivalókat, amihez a nyolc nagybank gyakorlatát hívtuk segítségül!

Nagy összegű készpénz felvételnél ezt tartsd szem előtt.

Ahogy látjuk a K&H Bank az egyik a nagybankok közül, ahol bankfiókonként változó az értékhatár, ami már előzetes bejelentést igényel. A többi szereplőnél található értékeket elnézve azt gondolhatnánk, hogy 1 millió Ft-nál alacsonyabb igényeket itt sem szükséges előre bejelenteni, de ez sajnos tévedés. Találtunk ugyanis olyan bankfiókot, ahol ez az értékhatár csupán 500 ezer Ft. A dolog egyébként könnyen kideríthető, hiszen a bank honlapján, vagy a telefonos ügyfélszolgálatán pillanatok alatt tájékozódhatunk erről. A bejelentés határidejére viszont pontos időpontot nem találtunk, kizárólag az ügyfélszolgálat információjára támaszkodhatunk, miszerint bankfióktól és összegtől függően egy, vagy két munkanappal korábban, legkésőbb 10 óráig érdemes a bankkal egyeztetni.

Említést érdemel a fentiek közül a CIB, valamint az Erste Bank is. Náluk is kifejezetten fontos, hogy mekkora összeget szeretnénk felvenni, mert ettől függ, hogy egy, két, vagy három nappal korábban szükséges a bejelentést megejteni. Míg előbbinél 10 millió Ft-tól már két munkanappal kell számolni, addig az utóbbinál 50 m Ft-ig legkorábban egy munkanappal később, e felett legkorábban három munkanappal később vállalja a bank a teljesítést.

Nagy összegű készpénz felvételnél ezt is érdemes szem előtt tartanod.

A CIB, valamint az Erste Bank táborát gyarapítja az MKB Bank is. A CIB-hez hasonlóan itt is 10 millió Ft a bűvös limit, amely értékhatártól már két munkanappal előbb gondoskodnunk kell a bejelentésről. A K&H Bankhoz hasonlóan az OTP Banknál is bankfióktól és összegtől függően módosulnak a „szabályok”, azzal a nehezítéssel, hogy itt nem találtunk lehetőséget arra, hogy a honlapon tájékozódjunk az értékhatárokról (leszámítva az ügyintézőkkel folytatott chatelést).

Tehát, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetésekkel szembesülni a bankfiókban, akkor mindig alaposan járjuk körbe, hogy milyen előzetes intézkedéseket igényel, ha nagyobb összegű készpénzt szeretnék a pénztárból felvenni. Bár leleményességünk világhírű, ha nem szükséges, akkor nem érdemes felesleges köröket futni. Főként, hogy nagy összegű készpénzfelvételi igényünk akár telefonon keresztül az ügyfélszolgálaton, de valahol még a netbank segítségével is bejelenthetjük.

Egy nagyobb összeg felvételénél természetesen a készpénzfelvételt terhelő költségek sem elhanyagolhatóak. Magasnak tartod jelenlegi számlacsomagod díjait? Keress egy jobbat bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés