Nagy változás készül a Postákon, évi 50 ezer forintot is nyerhetünk ezzel!

Nagy változás készül a Postákon, évi 50 ezer forintot is nyerhetünk ezzel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-05
 

A Nemzetgazdasági Minisztérium indítványa alapján hamarosan a Postákon is érkezhet az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség.

A Postákra is kiterjedhet az ingyenes készpénzfelvétel

Már több mint 10 éves az a gyakorlat, miszerint a lakossági ügyfelek havonta 2 alkalommal összesen maximum 150 ezer forintig ingyenesen vehetnek fel készpénzt a bankautomatákból. A szabályozás az ügyfelek szempontjából felettébb kedvező, hiszen a magyarok minden hónapban több tízmilliárd forintnyi készpénzt vesznek fel, ami az ingyenesség hiányában tetemes költségterheléssel járna együtt.

Jó hír, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtott indítványa alapján hamarosan a Postákra is kiterjedhet a díjmentes készpénzfelvétel lehetősége. Az NGM közleménye szerint a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz olyan módosító indítványt nyújtottak be, melynek értelmében a postai ügyfélkiszolgálási pontokon is igénybe lehet majd venni az ingyenes készpénzfelvételt, havonta 2 alkalommal, együttesen maximum 150 ezer forintnyi összeghatárig.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi pénzt nyerhetnek ezzel az ügyfelek?

A hír apropóján megvizsgáltuk, hogy alapesetben mennyit kell fizetni a postai készpénzfelvételért, ugyanis ez az a költségtétel, amelyet a javaslat értelmében megspórolhatnak majd az ügyfelek. A Bankmonitor bankszámla kalkulátorában megkerestük, hogy átlagos számlahasználati szokásokkal és havonta nettó 350 ezer forintos munkabér érkeztetésével melyik banknál melyik számlacsomag lenne a legkedvezőbb.

Ezt követően a legolcsóbbnak bizonyuló bankszámlákra nézve egyenként kiszámoltuk, hogy ingyenes készpénzfelvételi lehetőség hiányában mennyibe kerül most a postai készpénzfelvétel. Feltételeztük, hogy az ügyfél egy összegben szeretne felvenni 150 ezer forintot. Az eredményeket az alábbi táblázat tartalmazza.

150 ezer Ft postai készpénzfelvétel díja azegyes bankok legkedvezőbb csomagjainál*

Látható, hogy a legkedvezőbb esetben is havi 2 ezer forint fölött lenne a postai készpénzfelvétel díja, míg a drágább díjazás 4 ezer forint fölötti havi költséget is eredményez. Ha pedig egy éves időtávot vizsgálunk, akkor 25 ezer forinttól 51 ezer forintig terjed az intervallum. Ráadásul a valóságban ennél még magasabb díjak is előfordulhatnak, hiszen nem mindenki akarja egy összegben felvenni a 150 ezer forintot, hanem például két részletben oldaná meg ugyanezt. Ilyenkor viszont a fix díjakat duplán kell kifizetnie, ami extrém esetben évi 10 ezer forinttal is megdobhatja az eredeti, 25-51 ezer forintos költségterhelést.

Az ügyfelek tehát jól járnak az ingyenes készpénzfelvétel postai kiterjesztésével, és a törvény hatályba lépése esetén évente akár 50 ezer forintot meghaladó nyereséget is bezsebelhetnek a lehetőség kihasználása révén.

Ötlet
Érdemes 2-3 évente felülvizsgálnod, hogy találsz-e kedvezőbb ajánlatot a meglévő számlacsomagodnál!

Hirdetés
Hirdetés