Több millió forintot lehet most nyerni egy okos hitelkiváltással!

Több millió forintot lehet most nyerni egy okos hitelkiváltással!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-27
 

Rekord alacsonyak jelenleg a lakáshitel kamatok, a jelek pedig afelé mutatnak, hogy innen már felfelé vezet az út. Ez egyfelől remek hír azoknak, akik éppen most vennének fel lakáshitelt, de azoknak is érdemes lehet lépniük, akiknek van már drágább hitelük, ugyanis akár le is cserélhetik azt kedvezőbbre.

Sokszor írtunk már arról, hogy nagyon olcsók most a lakáshitelek, ami remek lehetőség azoknak, akik kölcsön segítségével tudják csak megvásárolni a kiválasztott ingatlant. Hogy milyen különleges helyzet állt most elő, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy olcsóbban juthatunk jelenleg hitelhez, mint a magyar állam. Persze a mezei lakáshitelest ennél jobban izgatja, hogy adott hitelösszeg után vajon mennyit kell havonta visszafizetnie, hiszen a családi kasszát ez érinti közvetlenül.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai alapján látható, hogy egy 20 milliós hitel esetében 1 éves kamatperiódusnál 113 ezer Ft lenne a legalacsonyabb törlesztő, míg 5 és 10 éves kamatperiódus választásakor 105 ezer Ft-ot illetve 111 ezer Ft-ot kellene fizetnie az adósnak. A kamatkockázat szempontjából legbiztonságosabb, végig fix kamatú kölcsönnél 124 ezer Ft volna ugyanez, vagyis a biztonságért „kamatfelárat” kell fizetnünk.

Hirdetés

Hirdetés

Ennyivel lettek olcsóbban a lakáshitelek pár év alatt

Érdekes összevetni ezeket a törlesztőket a 2018-asokkal is. Azonnal kiderül, hogy egyedül a változó kamatú – így hívjuk az évente vagy ennél rövidebb időközönként változó kamatú hiteleket – konstrukciónál történt drágulás, míg az összes többi esetében havi 10 ezer forint körüli árcsökkenést tapasztalhatunk. Ez pedig két évtized alatt pedig bizony 2,5-3,4 millió Ft megtakarítást jelenthet összességében!

Nagyobb méretért kattints a táblázatra!

A legkedvezőbb 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejú lakáshitel havi törlesztője és teljes visszafizetése 2018-ban, illetve 2021-ben

Mielőtt rohannál a bankodba a táblázatban szereplő kamatot követelve, tudnod kell, hogy a pénzintézetek bizony nagyon különböző árakon kínálják a hiteleiket, mi pedig a hitelkalkulátor szerint legkedvezőbb ajánlatot mutatjuk, vagyis azt, amit minden potenciális hitelfelvevőnek érdemes megcéloznia.

Az, hogy éppen melyik bank lesz a legolcsóbb számodra, egyáltalán nem egyértelmű, hiszen vannak bankok, amelyek a magasabb jövedelműeknek komoly kedvezményeket adnak, de számít a felvenni kívánt hitelösszeg nagysága és a fedezetként bevont ingatlan értéke is. (Éppen ezért kell több adatot is megadni a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában, hogy valóban olyan havi törlesztőt mutathasson a program, amit nagy valószínűséggel meg is kaphatsz majd.)

Mit tehetnek azok, akiknek már van lakáshitelük?

Az, hogy a kamatok, ezzel együtt pedig a havi törlesztők jelentősen csökkentek az elmúlt pár évben jó hír azoknak, akik most vennének fel lakáshitelt, de vajon mit tehetnek azok, akik már benne vannak egy drágább kölcsönben, most pedig azt látják, hogy annál olcsóbb hitel is van a piacon?

Számukra tudunk jobb megoldást a bosszankodásnál, ám előtte érdemes kicsit számolgatniuk. A meglévő hitel ugyanis lecserélhető, aminek több fontos előnye is lehet, ezek ráadásul még kombinálhatók is jelenleg:

  • Vagy kevesebbet fizetünk havi szinten ugyanazért a hitelért, mint most (tehát marad a kamatperiódus).
  • De akár válthatunk egy kamatkockázat szempontjából kiszámíthatóbb hitelre is (hosszabb kamatperiódussal), miközben még a fizetnivalónk is csökkenhet némileg.

Dönthetünk például úgy, hogy a meglévő 5 éves kamatperiódusú kölcsönünket egy 10 évesre cseréljük. A fenti táblázat alapján már ezzel is spórolhatunk valamennyit, miközben a kamatkockázatot is csökkenjük, hiszen az új hitel felvételét követően 10 évig már biztosan nem emelkedhet a kamat és a havi törlesztő.

Nagyobb méretért kattints a táblázatra.

Annak pénzügyi hatása, ha egy 2018-ban felvett, akkor legkedvezőbbnek számító, 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt 2021-ben kiváltunk a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerinti legkedvezőbb jelzáloghitelre

A meglévő hitel lecserélését nevezik egyébként „hitelkiváltásnak”. A hitelkiváltásnak vannak azonban költségei, ezek két nagyobb tételből állhatnak. Az egyik a meglévő kölcsön idő előtti visszafizetésének plusz költsége, ami a fennálló tartozás 1-2%-a lehet, vagyis 10 millió Ft-nál 100-200 ezer Ft-ról beszélhetünk. Ezen túl az új hitel felvétele is kiadással jár, hiszen ismét lesz értékbecslés, földhivatali ügyintézés és közjegyzői munka, ezek pedig egy 10 millió Ft-os hitelnél 150-200 ezer Ft-ba is kerülhetnek. Jó hír ugyanakkor, hogy a bankok akció keretében előszeretettel visszatérítik az induló költségek egy részét, ami jelentős megtakarítást jelenthet.

Amikor azt vizsgáljuk, hogy mennyire éri meg egy hitelkiváltás, akkor természetesen óriási jelentősége van a meglévő hitel kamatszinjének is. Mi a táblázatunkban a 2018-ban elérhető legolcsóbb hitel lecseréléséből indultunk ki, ám ha drágább kölcsönöd van, akkor az elérhető pénzügyi előny ennél csak nagyobb lehet! 

A fenti táblázatban úgy kalkuláltunk, hogy az adós 2018. májusban a lehető legkedvezőbb lakáshitelt vette fel, amit 3 évig rendben törlesztett, majd a jelenleg fennálló tőketartozás erejéig vesz fel most újabb hitelt, mégpedig a lehető legkedvezőbbet.  Mivel tudjuk, hogy senki nem szereti a szükségesnél tovább húzni az adósságát, az új hitelnél a futamidőből lecsíptünk 3 évet, így az új kölcsön az eredetivel azonos időpontban jár le.

Látható, hogy az általunk vizsgált esetekben a havi törlesztő minden esetben csökken, a teljes visszafizetés pedig alacsonyabb lesz, amibe természetesen a korábbi hitelre már kifizetett törlesztők összegét is beleszámítottuk. Így összegében elmondható, hogy az általunk példaként vett kiváltással a teljes visszafizetés 1,9-2,6 millió forinttal faragható le, ami a hitelkiváltás költségeivel együtt is előnyös lehet. Ha pedig a meglévő hiteled kamata magasabb, akkor az előny még nagyobb lehet.

Bankmonitor tipp: 

  • Ha tudni szeretnéd, hogy a meglévő hiteled kiváltása mennyire érné meg neked, akkor a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátorral ezt gyorsan kiszámolhatod: — Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátor
  • Ha pedig a számodra elérhető aktuális lakáshitel kamatokra vagy kíváncsi, akkor a Bankmonitor hitelkalkulátor lesz a tökéletes célszerszám: — Bankmonitor lakáshitel kalkulátor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés