Ne elégedj meg a bank javaslatával, inkább menj biztosra a lakásbiztosítással!

Ne elégedj meg a bank javaslatával, inkább menj biztosra a lakásbiztosítással!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-29
 

Ha jelzáloghitelt veszel fel, a bankod valószínűleg feltételül szabja, hogy lakásbiztosítást köss az ingatlanra. Talán azt gondolnád, hogy ez egy újabb akadály, amit át kell valahogy ugrani – de érdemes ezt egy kicsit komolyabban venni, mégpedig a saját érdekedben.

Cikkünkből megtudhatod, mi a leggyakoribb hiba, amelyet elkövethetsz, ha vakon bízol a bank javaslatában a lakásbiztosításod kialakításakor.

Pontosan mikor kell megkötni a lakásbiztosítást?

A hitel mellé kötött lakásbiztosítási szerződést a hitelszerződés aláírásakor, a folyósítást megelőzően kell megkötni. Ez egy teljesen megszokott lakásbiztosítási szerződés lesz, de a kedvezményezett, vagyis jelzálogjogosult, akinek kifizetik a lakásban keletkezett kár összegét, az a bank. A szerződésben lesz egy limit, ami felett a bank kapja a kártérítési összeget, míg a kisebb, limit alatti, úgynevezett bagatell károk esetében te kapod a pénzt. A limit általában 3-400 ezer forint körül mozog. A bank adatait, valamint a hitelszerződésre vonatkozó legfontosabb adatokat (hitelösszeg, hitelszerződés kezdete stb.) is rögzíteni kell a biztosítási szerződésben.

Hirdetés

Hirdetés

Na és mekkora legyen a biztosítási összeg?

Ezen kívül van még egy fontos dolog, amiben különbözik a hitelhez kötött lakásbiztosítási szerződés a hagyományostól: a bank előírja, hogy a lakásbiztosításnak minimum a hitel összegét fedeznie kell. Ez teljesen normális, hiszen így tudja a szerződés a kellő biztosítékot nyújtani a bank számára. Ha leég a házad, a bank megkapja a biztosítótól az aktuális hiteltartozásoddal egyenlő összeget, így a tartozásod kiegyenlítésre kerül. Viszont te azon felül, hogy a banknak már nem kell fizetned, nem kaptál semmit. Ezért érdemes a hitelhez kötött lakásbiztosítási szerződésedet is úgy kialakítani, hogy te se járj rosszul.

Biztosítási összeg = újjáépítési költség!

Egyrészt a biztosítás értéke lehet magasabb a hitelösszegnél, de maximálisan az újjáépítési költséggel egyenlő. Így „totálkár” esetén a hiteltartozás összege feletti részt te fogod megkapni. Másrészt így a kisebb károk esetén is a magasabb biztosítási összeg arányában fog téríteni a biztosításod.

Az alábbi ábrán láthatod, hogy ha a lakásbiztosításodat csak a bank által minimálisan előírt biztosítási összegre állítod be, akkor az alulbiztosítottság arányosan a kisebb károkra is vonatkozik. Így kellemetlen meglepetések érhetnek!

PÉLDA - Alulbiztosítottság hitelhez kötött lakásbiztosítás esetén

 

Ha a felvett hitelösszeg 20 millió forint, akkor a bank előírja, hogy a lakásbiztosításod értéke is legyen legalább 20 millió forint. De ha a lakásod újjáépítési költsége egyébként 40 millió forint, akkor érdemes a biztosítási összeget 40 millió forintban meghatároznod. Így az ingatlan nem lesz alulbiztosítva, és a kisebb károk esetén is a 40 millió forint lesz az arányosítás alapja.

Jó tudni
A lakásbiztosításodat a vagyontárgyaidra vonatkozó, és más egyéb hasznos fedezetekkel is kiegészítheted, így egy lakáshitel mellé kötött lakásbiztosításból is kialakíthatsz egy olyan biztosítást, amely igazi védelmet jelent neked és a családod számára.

Bízd a Bankmonitorra, ebben is otthon vagyunk!

A Bankmonitor a piac vezető biztosítótársaságainak lakásbiztosítási termékeit forgalmazza. Tanácsadónk bemutatják neked a különféle szolgáltatások legfontosabb tulajdonságait, és ha szükséges, az alulbiztosítottság problémájának megoldásában is segítenek. Regisztrálj az oldalunkon, és teremts kapcsolatot tanácsadóinkkal, így közösen megtalálhatjuk a legjobb megoldást a biztosítási kérdésekben is!

Lakásbiztosítás Bankmonitor Kedvezmény | Bankmonitor

Hirdetés
Hirdetés