Ne feledkezz meg a Babaváróról, ha már úton a baba!

Ne feledkezz meg a Babaváróról, ha már úton a baba!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-18
 

A terhesség, gyermekvállalás időszaka nem egyszerű, mindig rengeteg a tennivaló. Ez igaz a pénzügyekre is, hiszen nagyon sok extra kiadással kell számolni. A sok dolog közepette azonban nem szabad megfeledkezni a Babaváró hitel igényléséről. Ráadásul ebben a helyzetben az sem mindegy, hogy mikor vennéd fel a kölcsönt.

A terhesség időszaka, a gyermekvárás a pár mindkét tagja számára eseménydús időszak. (Természetesen a kismamára ez a megállapítás fokozottan igaz.) A baba érkezéséig ugyanis rengeteg vizsgálat, teendő vár a családra.

A terhesség nehézségei mellé még érkezik a babaszoba kialakítása, a szükséges bútorok, eszközök beszerzése – babaágy, babakocsi, légzésfigyelő… – mind időigényes feladat lehet. Az ezekhez szükséges pénz jó esetben megvan a családi kasszában. Ha nincs elegendő fedezet az extra kiadásokhoz, akkor még a kiadások fedezetének előteremtése is komoly fejtörést okozhat.

Ugyanakkor céltól és anyagi helyzettől függetlenül érdemes lehet ebben a helyzetben igénybe venni a Babaváró hitelt.

Hirdetés

Hirdetés

Miért igényeljünk Babavárót, ha jön a gyerek?

A Babaváró alapvetően egy támogatott hitelforma, melynél a kedvezmények a futamidő alatt születendő gyerekeke után járnak:

  • A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes. Ha ezen időszak alatt születne a párnak egy gyereke, akkor ez a kedvezmény a kölcsön lejáratáig megmarad.
  • Ha a futamidő alatt megszületik a második gyerek, akkor a fennálló tartozás 30%-át elengedik.
  • A harmadik baba érkezésekor pedig megszűnik a kölcsön, a tartozást az állam kifizeti.
  • Emellett az első és második baba érkezésekor a pár kérheti a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetését is.

Ha nem születne egy gyermek sem a futamidő első 5 évében, akkor pedig a kamatmentesség megszűnik, az addig kapott támogatást büntetőkamattal növelten kell visszafizetni.

De miért is érdemes a párnak a terhesség alatt igénybe vennie a támogatást? Ha a Babavárót a baba érkezése előtt veszik fel, akkor már a pocakban lévő gyerek is számítani fog a kedvezmények szempontjából. Vagyis a kamatmentesség egyből fixálódik. Ráadásul minden később született gyerekkel a kedvezmény egy magasabb fokára lehet eljutni.

Jó tudni
Ráadásul a magzat a terhesség 12. hetét követően a támogatás szempontjából már megszületett gyereknek számít. Vagyis ezt követően már beállítja a bank az adósnak a végleges kamatmentességet, illetve – az adós kérelme alapján – a törlesztés 3 éves szüneteltetését is.

Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy a terhesség alatt a bankok jellemzően szigorúbban számolnak a kismama jövedelmével. Éppen ezért az igénylés előtt alaposan körül kell nézni: melyik bank fogadja el a legjobb feltételekkel a jövedelmeket.

Mennyit nyerhet a pár ezzel a lépéssel?

Elég komoly a pénzügyi előnye az „előrehozott” igénylésnek. A pontos összeg természetesen attól függ, hogy később hány gyereke születne a párnak. (Természetesen az is befolyásolja a helyzetet, hogy milyen időközönként érkeznek a babák.)

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták az összes helyzetet. A kalkuláció során azzal a feltételezéssel éltek, hogy a futamidő alatt a gyermekek 3 évente érkeznek, a pár pedig 2023. márciusában igényli meg a 10 millió forint támogatott hitelt 20 évre. Az első két baba érkezésekor a pár kéri a törlesztés 3 éves szüneteltetését.

  • Nem születik a párnak újabb gyermeke: Ebben a helyzetben az előrehozott igénylés pénzügyi előnye óriási. Ha a család a terhesség alatt venné fel a Babavárót, akkor nagyságrendileg 10,5 millió forintot kellene visszafizetnie. Ha a baba érkezése után vennék fel a kölcsönt, akkor 20 év alatt bizony 27,9 millió forintot kell az állam felé rendezni.
  • Egy újabb gyereke születne még a párnak: Ha a terhesség alatt igényli a pár a Babavárót, akkor az újabb gyermek miatt már a tartozás 30 százalékát is elengednék. A teljes visszafizetés csupán 7,3 millió forint lenne. Ha a pár kivár a hiteligényléssel, akkor viszont 10,5 millió forintot kellene visszafizetni a két évtized alatt.
  • Két újabb gyereke születne még a párnak: Ha a pár a terhesség alatt felveszi a Babavárót, akkor ebben a helyzetben gyakorlatilag már három gyermekük születne a futamidő alatt, így a kölcsönre egyetlen forintot se kellene visszafizetni. Ha az igénylést elhalasztották, akkor viszont csak két gyerek számítana a Babaváró támogatásakor, emiatt a visszafizetendő összeg még mindig 7,8 millió forintra rúgna.
  • Három újabb gyereke születne még a párnak: A terhesség ideje alatt felvett Babaváró után továbbra sem kellene fizetni semmit. Ha a baba érkezése után vennénk fel a kölcsönt, akkor is megérkezne már a támogatás kimaxolásához szükséges három gyerek. Viszont az időbeli elcsúszás miatt a kölcsönre 1,6 millió forintot még mindig vissza kellene fizetni.

Mennyit nyerhet a pár, ha a terhesség alatt igényli a Babaváró hitelt?

Fontos
Vagyis a később született gyerekek számától függően az előrehozott igénylés 1,6 millió – 17,4 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet a párnak.

Akkor is igényeljenek Babavárót, ha nincs konkrét cél?

Igen, ez így nagyon érdekes helyzet. Ideális esetben a párnak van valamilyen célja – lakásvásárlás, felújítás, hitelkiváltás -, amelyre a Babavárót felhasználhatja. Egy baba érkezésekor a kiadások hirtelen megszaporodhatnak, arra is felhasználható a konstrukció.

De természetesen nincs minden esetben egy olyan cél, amire kölcsönt szeretne felvenni a fiatal pár. Ebben a helyzetben is megérheti egy kamatmentes hitelt igényelni, hiszen számos alacsony kockázatú befektetés tud érdemi hozamot termelni. Így a pénzt addig lehet fialtatni, amíg meg nem találja a család az ideális felhasználását.

Viszont a pénzt nem szabad elverni, elkölteni felesleges dolgokra. A kamatmentesség nagy előny, de attól még a kölcsönt – további gyermek születése nélkül – teljes egészében vissza kell fizetni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés