Ne maradj le a lakásáfa visszaigényléséről: 5+1 pontban a legfontosabb tudnivalók

Ne maradj le a lakásáfa visszaigényléséről: 5+1 pontban a legfontosabb tudnivalók
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-13 Frissítve: 2022-12-15
 

Új ingatlan vásárlás és építkezés esetén az általános forgalmi adót vissza lehet igényelni. Sok téves híreszteléssel ellentétben azonban, erre már csak az idén december 31.-éig van lehetőség. Mit kell tenni, ha nem szeretnénk lemaradni a lehetőségről? A legfontosabb tudnivalókat Hiteles András, a Pénzügyi Mentorok csoport tagja foglalta össze.

A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, amely szerint 2028.12.31-ig marad az 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) új ingatlan vásárlása, illetve generálkivitelezővel történő építtetése esetén. Sokan ebből azt a következtetést vonták le, hogy ez azt is jelenti, hogy az áfa-visszaigénylésének a lehetősége is megmarad. Ez azonban nincs így, a rendelet ezen lehetőség meghosszabbítását nem tartalmazza.

Így tehát, aki élni kíván az állam adta adókedvezménnyel, annak gyorsan kell cselekednie. Kapkodni azonban nem szabad, mert az soha nem vezet semmi jóra. Azoknak, akik alapos mérlegelés után úgy döntenek, hogy belevágnak az áfa-visszaigénylésébe a Bankmonitor szakértői összeszedték azt 5+1 kérdés, ami a legtöbb fejtörést szokta okozni, így ezekre mindenképp jó, ha tudod választ!

Hirdetés

Hirdetés

1. A kérelmet kell még az idén beadni

Az idén év végig elég csak a kérelmet kell beadni. Nem baj, ha a szerződéskötés, a használatba vételi engedély, vagy akár a számlázás átcsúszik jövőre. A kérelem beadásához azonban elengedhetetlen az adásvételi szerződés, építkezés esetén pedig a dokumentumokat fel kell tölteni az ÉTDR-be (az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerébe).

2. Ügyintézés a bankfiókban

Jó tudni, hogy abban az esetben is a bankban tudjuk intézni a kedvezmény visszaigénylését, ha nem igénylünk hitelt. Természetesen hitelt nem kötelező igényelni, amennyiben rendelkezésre áll a teljes összeg az új otthonunk előteremtésére.

3. Ne várd meg az építkezés befejezését!

Gyakran az építkezés legvégén keressük fel a bankot, amikor már kész a ház, és kifizettük az építkezés teljes költségét. Sajnos azonban így nem lesz működőképes az áfa-visszaigénylés. Építkezés esetén – a bank szerint – a kérelmet úgy kell benyújtani, hogy a még el nem végzett munka legalább megegyezzen azzal vagy több legyen annál mint amennyi támogatást kérünk. Vásárlás esetén pedig arra kell figyelni, hogy a ki nem fizetett vételár legalább az áfa összegét elérje (a bank ugyanis az áfát közvetlenül az eladónak utalja majd).

4. Építkezésnél csok nélkül is visszaigényelhető az áfa

Új lakás vásárlása esetén az 5 százalék áfa kizárólag a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a csokkal együtt tudjuk igénybe venni. Saját építkezés esetén viszont a maximum 5 millió forint áfát csok nélkül is vissza tudjuk igényelni.

5. Hol érvényes felső korlát az áfa-visszaigénylésnél?

Az utóbbi évek jelentős lakásár-emelkedéséből eredően ez a kérdés egyre gyakrabban releváns. A jó hír az, hogy az 5 százalékos áfa-visszaigénylésnek nincs felső korlátja. Tehát a vásárlás során felmerült teljes 5 százalékos áfa visszaigényelhető. Az 5 millió forintos határ csak arra az esetre érvényes, ha 27 százalékos áfával kiállított számla áfatartalmát szeretnéd visszaigényelni, itt a felső határ az 5 millió forint.

+1. Bentlakási kötelezettség vállalása kötelező

Akár az 5 milliót, akár az 5 százalékot igényeljük vissza, 10 év bennlakási kötelezettséget vállalunk az új otthonunkban! Ezt tehát terveink során fontos szem előtt tartani.

Természetesen az 5+1 legfontosabb pont mellett a további feltételeknek is meg kell felelni ahhoz, hogy működőképes legyen az áfa-visszaigénylés. Így, ha további kérés, kérdés merül fel, illetve szeretnél megbizonyosodni arról, hogy jogosult vagy-e az áfa visszaigénylésére, akkor ezen a linken tudsz díjmentes konzultációra jelentkezni.

 

Hirdetés
Hirdetés