Ne maradj le az ingyen pénzesőről – 1,5 milliót is kaphatsz a lakástakarékkal

Ne maradj le az ingyen pénzesőről – 1,5 milliót is kaphatsz a lakástakarékkal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-26 Frissítve: 2021-07-01
 

„Nagyon úgy néz ki, hogy akár 3-5 darab lakástakarék szerződést is tudnék kötni a családomra. Elsősorban a magas hozam érdekel, ezért 4 éves szerződések között keresek. Meg tudnák mondani, hogy a futamidő végén mekkora összegre számíthatok?” Egy érdeklődő a fenti kérdéssel fordult hozzánk, amire egy szakértőnk meg is adja a választ.

Jelenleg valóban a legmagasabb hozamot a legrövidebb megtakarítási idejű lakástakarékok tudják biztosítani. A betéti hozam a 4 éves időszak alatt a lakástakarék kalkulátorunk szerint 10,28% és 11,28% között mozog, ami egészen kivételes érték. Igaz, hogy lakáscélra lehet felhasználni az összegyűjtött pénzt, de kockázatmentesen most ennek a töredékét sem tudnánk megkeresni.

Lépjünk is tovább, mert a kérdező afelől érdeklődött, hogy mekkora összeget költhet majd el a lakáscéljára. Azt elfogadottnak tekintjük, hogy csak közeli hozzátartozói lesznek a kedvezményezettek, így az állami támogatást is többszörözni tudja. Alapesetben egy szerződéshez maximum éves szinten 72 ezer forintot kaphat az ügyfél, de több szerződéssel ezt a triplájára vagy az ötszörösére növelheti.

Nézzük azt az esetet, amikor 3 LTP szerződést köt, 4 évre és szerződésenként havi 20 ezer forintot fizet be (ezzel érheti el az állami támogatás maximumát). Mindez azt jelenti, hogy 4 év múlva 3,6-3,9 millió forintja lesz, ami a 2,8-2,9 milliós befizetésből, a 0,8-0,9 milliós állami támogatásból és a 0-0,1 milliós kamatból áll össze. Ehhez vehet még fel 3,8-5,8 millió forint lakáshitelt.

Szeretnél első kézből értesülni a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról? Csatlakozz te is a több, mint 140 000 feliratkozott olvasónkhoz!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Logikusan, minél több szerződést köt, annál több lesz a felhasználható összeg is. De azért nem árt arra figyelni, hogy a vállalást, vagyis a befizetést teljesítse. Márpedig 3 szerződésnél az állami támogatás maximumát havi 60 ezer forint befizetése mellett éri el. Értelemszerűen 5 szerződésnél ez az összeg már havi 100 ezer forintra nő. Nem lehetetlen vállalkozás, ezért nem is firtatjuk a kérdező mögöttes pénzügyi helyzetét. Már csak azért sem, mert a pénzügyi terhek is megoszthatók családon belül.

Gondolhatjuk, hogy 5 szerződésnél már jóval nagyobb összegből gazdálkodhat az érdeklődő. A megtakarítási rész 4 év után 6-6,6 millió forint lehet. Ebből 4,6-4,9 millió forint a befizetés, 1,4-1,5 millió forint az állami támogatás, míg a maradék 0-0,2 millió forint a kamat. Ha ez nem lenne elegendő, akkor lehetőség nyílik lakáshitelt is felvenni, ami 6,3 és 9,5 millió forint közötti összeggel növeli meg a keretet. Öt szerződésnél a 4 év alatt a teljes szerződéses összeg elérheti a 16 millió forintot is.

Mint láthattuk, nem szükséges 8-10 éves lakástakarékot kötni, ha nagyobb összeget gyűjtenénk össze lakáscélra. Megtehetjük azt is, hogy lehetőségeinkhez mérten több lakástakarék szerződést kötünk, mert akkor gyorsabban összegyűlhet a kívánt összeg. Ez önmagában nem feltétlenül lesz elegendő, hogy álmaink lakását megvásároljuk, viszont önerőként kiválóan használható. A példa szerint az akár 1,5 millió forintos állami támogatásnak hála, pedig sokkal olcsóbban vásárolhatunk.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés