Nem akarsz fizetni a bankszámládért? Már több ingyenes lehetőség is van a piacon!

Nem akarsz fizetni a bankszámládért? Már több ingyenes lehetőség is van a piacon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-10 Frissítve: 2022-06-29
 

Te tudod, mennyi pénzt fizetsz a bankodnak a bankszámlád miatt? Ha nem, akkor nem vagy egyedül, Magyarországon a legtöbben ugyanígy vannak ezzel. Rengetegen ülnek drága bankszámlákban, és minden évben egy kisebb vagyont veszítenek el emiatt. Pedig akár teljesen ingyenes ajánlatok is vannak a piacon, ha valaki tudja, hol keressen.

A magyar bankszámlák világszintű összehasonlításban igen drágának számítanak. Ennek legfőbb oka a bankokat terhelő tranzakciós adó, de igazság szerint az ügyfelek sem fektetnek különösebben sok energiát abba, hogy megtalálják a legkedvezőbb lehetőségeket. Inkább megszokás alapján cselekszünk, így tízből kilenc ember biztosan nem tudná megmondani, hogy mennyi pénzt költ bankolásra. Tovább tetézheti a bajt az a tévhit, miszerint a legjobb ajánlatokat csak azok érhetik el, akik zsíros fizetést tudnak felmutatni.

Valójában ennek a világnak már régóta vége van, és az átlagemberek számára is léteznek teljesen ingyenes bankszámlák. Tehát miért dobnál ki az ablakon akár százezer forintot minden évben, ha ugyanezt a pénzt meg is spórolhatod? Derítsd ki, létezik-e ingyenes bankszámla számodra is! De előtte lássuk azt az 5 leggyakoribb hibát, amit elkövetve, biztosan sokat kell fizetnünk.

Hirdetés

Hirdetés

1. hiba: Nem követed nyomon a költségeidet

Ha te is sok éve használod ugyanazt a bankszámlát, akkor lehetséges, hogy a különböző díjak már nagyon megdrágultak. Erről sok esetben csak a netbankon belül érkezik értesítés, az pedig jó eséllyel elkerüli a figyelmedet. A legbölcsebb stratégia, amit követhetsz, hogy legalább 2 évente egyszer átnézed a saját bankszámlád költségkimutatását, és összehasonlítod a piacon elérhető többi ajánlattal. Egy átlagos bankszámla havi 1 500- 2 000 forintba is kerülhet, ami 2 év alatt 36 000 -48 000 forint veszteséget okozhat!

2. hiba: Mindenről SMS-értesítést kérsz

Az egyik legdrágább szokás az, ha minden egyes tranzakcióról és számlamozgásról SMS-ben kéred az értesítést. A 21. században már ennél sokkal fejlettebb technológiák is léteznek: számos bank kínálja teljesen ingyenesen ugyanezeket az értesítéseket a mobilra letölthető applikáción keresztül. Ezt a váltást csak egyszer kell elintézni, és máris komoly összegek maradhatnak a zsebedben. Például havi 30 db SMS (darabonként 25 forintos díj esetén) két év alatt 18 000 forintba kerülne.

3. hiba: Túl sokszor veszel fel készpénzt automatából

Szintén a saját pénztárcád ellenében cselekszel, amikor már sokadszor veszel fel készpénzt valamelyik sarki automatából. Ha kéred, akkor az első két ilyen eset minden hónapban ingyenes (150 000 forint összeghatárig), de utána biztosan borsos díjakat fizetsz érte. Ha csak 100 forintos alapdíjjal és 1%-os plusz költséggel számolunk, akkor a limit felett havi 100 000 forint felvétele már 26 400 forintba kerül két év alatt! Jobban megéri, ha csak ritkán használod az ATM-et, és a lehető legtöbbször a bankkártyás fizetést választod.

4. hiba: Rosszul használod a hitelkeretedet

A folyószámlák mellé gyakran hitelkeret is elérhető, ez pedig sokak számára csábító lehet. Viszont nem árt tudni, hogy késedelmes fizetés esetén borzasztó magas kamatokat kell fizetned a bank felé! A folyószámlahitelek kamata a 20%-ot is meghaladhatja, szemben a személyi kölcsönök 11-12%-os kamatával! Éppen ezért a hitelkeret kihasználása után mindig nagyon pontosan kell törleszteni, különben a bank kíméletlenül benyújtja a számlát.

5. hiba: Bankfiókon keresztül intézed az ügyeidet

Általános jelenség, hogy a netbankon vagy mobilapplikáción keresztül sokkal olcsóbb az ügyintézés, mintha személyesen a bankfiókban akarnánk ugyanazt lebonyolítani. Például 100 ezer forint elutalásáért akár 1 500 forintot is felszámíthat a bankfiók: ebből havi egy alkalom két éven keresztül már 36 000 forintra rúghat! Ha teheted, inkább használd ki az internet által nyújtott lehetőségeket, intézd online az utalásokat és egyéb megbízásokat, és kíméld meg magadat a fölösleges ügyintézési költségektől.

Ezek a nyerő bankszámlák 2021-ben!

Ha a fenti pontok alapján magadra ismertél, akkor most jönnek számodra a leghasznosabb információk! A Bankmonitor bankszámla kalkulátor megmutatja, hogy átlagos használat mellett melyek a legdrágább és legkedvezőbb bankszámlák ma Magyarországon.

Az 5 legkedvezőbb és legdrágább bankszámla az első két év összes költsége alapján

Amint látható, jelenleg két olyan ajánlat is van a piacon, amelyek legalább 2 éven keresztül teljesen ingyenesek az átlagember számára! A CIB ECO bankszámla és az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagja esetében semmilyen díjat nem kell fizetni a számlavezetésért, az utalásokért, a csoportos beszedési megbízásokért és a bankkártyáért. Fontos hozzátenni, hogy ez csak akkor van így, ha mellőzöd a banki ügyintézést, SMS-üzenetek helyett mobilapplikációs értesítéseket kérsz, és ha a Bankmonitoron keresztül érkezik be az igénylésed!

Ezekkel szemben a legdrágább bankszámlák díjai az első két évben elérik a százezer forintot! (Igaz, hogy ezeknek a bankoknak is vannak lényegesen kedvezőbb bankszámlái.)

Kinek lehet ingyenes bankszámlája?

Ha te is úgy használod a bankszámládat, ahogyan a legtöbb ember, akkor valószínűleg rengeteg pénzt fizetsz ki fölöslegesen. Természetesen lehetséges, hogy a te használati szokásaiddal a fentiektől különböző eredmények fognak kijönni. Ráadásul az évek múlásával változhat az élethelyzeted, és a piac is fejlődik.

Némi tudatossággal azonban jó eséllyel teljesen ingyenes bankszámlát is találhatnál, és ehhez nincs is szükség magas jövedelemre: a CIB ECO már a minimálbéresek számára is elérhető, az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagja pedig havi 75 000 forintos jövedelemtől válik díjmentessé! Az viszont elengedhetetlen, hogy kézbe vedd az irányítást, és valamennyit foglalkozz a banki ügyekkel. Ha szeretnéd megtalálni a számodra legjobb ajánlatot, használd a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorát.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés