Nem enyhül az infláció, a drágulás mindent felzabál!

Nem enyhül az infláció, a drágulás mindent felzabál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-11
 

Idén januárban 7,9% volt az éves áremelkedés mértéke:  az infláció ezzel tovább emelkedett a decemberi 7,4 százalékhoz képest. A drágulás mértéke már komoly hatást gyakorol a pénzügyeinkre is: az áremelkedés elértékteleníti a pénzt, ez azonban meglepő módon bizonyos esetekben még előnyös is lehet.

Óriási meglepésre érdemben emelkedett az infláció 2022. januárjában: az éves áremelkedés mértéke 7,9% volt az előző hónapban a KSH adatai alapján. A decemberi 7,4 százalékos áremelkedéshez képest a januári drágulás még 0,5 százalékponttal magasabb is volt, pedig az elemzők stagnálást vártak.

Az infláció értelemszerűen hatással van mindenkire, aki bármilyen boltba jár, hiszen többet kell fizetni a megvásárolt áruért, mint korábban. De hatása lehet a drágulásnak a pénzügyeinkre is: megtakarításaink, hiteleink árát, értékét is jelentősen befolyásolja a fogyasztói árindex alakulása.

Hirdetés

Hirdetés

 A befektetések hozama elértéktelenedik

A jelenleg elérhető, biztosnak tekinthető befektetések jó részének a kamata nem éri el az infláció mértékét. A korábbi szupersztár, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) éves átlagos hozama 4,95%. Ez jóval kisebb a 7,9 százalékos inflációnál, sőt a 2021-es teljes évre érvényes 5,1 százalékos áremelkedéstől is elmarad. Vagyis negatív a reálhozam, ami azt jelenti, hogy a befektetés során a megtakarításunk vásárlóereje csökken, hiszen a kapott kamatoknál nagyobb mértékben emelkedik az áruk ára.

Az infláció összehasonlítása más hozamokkal pénzügyi mutatókkal

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata az előző éves infláció mértékéhez van kötve: az infláció értékére még egy 1,5 százalékos kamatprémium is rákerül. Ezáltal a tavalyi éves áremelkedést a befektetés első évében elérhető nyereség 1,5 százalékponttal meghaladja. A jelenlegi, 7,9 százalékos áremelkedéstől azonban még ennek a befektetésnek az első éves nyeresége is elmarad.

Ha a jelenlegi inflációt meghaladó nyereséget szeretnénk elérni, akkor mindenképpen valamilyen kockázatosabb befektetést kell választanunk. Ez azonban természetesen azt is jelenti, hogy a nyereség még kevésbé biztos, sőt akár a befektetett pénzünket részben el is veszíthetjük.

A hitelköltség sem éri el az infláció mértékét

Az előzőknél sokkal jobb hír, hogy a hitelek éves átlagos költsége, azaz a THM értéke sem éri el a jelenlegi infláció mértékét. Ez pedig az elmúlt időszakban tapasztalt banki hitelkamat emelések ellenére is igaz.

A legolcsóbb személyi hitel éves költsége 7,21%, ez az előző hónapban mért áremelkedésnél 0,69 százalékponttal kedvezőbb.

A legkedvezőbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel éves költsége pedig 5,08%. Ez az érték pedig a teljes, 2021-es inflációnál kedvezőbb. Vagyis az egy év alatt a kölcsönünkre kifizetett kamatok értéke kisebb, mint amennyivel az árak emelkednek.

A bérek még mindig az infláció fölött emelkednek

Az mindenképpen jó hír, hogy a KSH adatai alapján az átlagbér még mindig nagyobb mértékben emelkedik, mint a fogyasztói árindex (fontos kihangsúlyozni, hogy a legfrissebb átlagbér-adat (a KSH által közzétett) 2021. novemberi, az akkori inflációs érték 7,4% volt).

Tavaly novemberében ugyanis az éves nettó béremelkedés 10,1% volt. Ezen adatok alapján az átlagfizetéssel rendelkező magyarok még a magas infláció ellenére is kedvezőbb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban.

Fontos, hogy a vizsgálat során a már ismert inflációs adatok – 2022. január, 2021. teljes év – lettek összehasonlítva a jelenleg elérhető megtakarítások és hitelek kamatával, hozamával. Ez azt is jelenti, hogy a múltbeli áremelkedés a jövőben kifizetett költségekkel, hozamokkal lett összevetve, ezt mindenképpen figyelembe kell venni az eredmények értékelése során.

További hozamemelkedés várható

A vártnál jóval magasabb infláció miatt várhatóan a jegybank tovább fogja emelni az irányadó kamatokat. Ez a lépés pedig tovább fogja drágítani az új lakáshiteleket, személyi kölcsönöket. Éppen ezért a hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük, megelőzve a további költségnövekedést.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés