Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-20 Frissítve: 2021-08-06
 

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól függően 6-12 év teljes keresetét is a vásárlásra fordítani. Igen ám, de a múlt alapján ez még korántsem jelent rekordot, ráadásul több olyan tényező is van, ami a további áremelkedést támogatja.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az elmúlt években minden adott volt, ahhoz hogy az ingatlanpiac jól teljesítsen. Először is a megtakarítások alacsony kamatai mellett az ingatlan felértékelődött, mint befektetési forma. Ráadásul a bérek is kétszámjegyű növekedést mutatni, és emellett a lakáshitel kamatok is alacsony szintre süllyedtek, ráadásul több támogatási forma is a vásárlást ösztönözte. Ugyanakkor mára odáig jutottunk, hogy sokak számára nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is egyre nehezebb lakást vásárolni.

A Duna House legújabb adatai szerint Budapesten az átlagos négyzetméter árak 466-695 forint között szóródtak, azt lehet mondani, hogy nagyjából 550 ezer forint körül mozog átlagosan. Ezzel szemben országosan 221-278 ezer forintos árakat látni, ami szinte teljesen más dimenziót jelent a fővároshoz képest. További adalék, hogy a legfrissebb statisztikák szerint a nettó átlagfizetés 203 ezer forint körül alakult. Ez alapján azt kapjuk, hogy a fővárosban nagyjából 12 évig, míg országosan 6 évig kell dolgozni a hőn áhított lakás megvásárlásáért.

Érdekes ábrát kapunk, ha az elmúlt évekre visszamenőleg is megnézzük, hogy a keresetekhez képest hol áll a lakások vételára. Azt lehet látni, hogy az ingatlanár emelkedés ellenére némileg csökkent a lakás megszerzéséhez szükséges idő, ráadásul a 2007-2008-as csúcspontot még meg sem közelítettük. 2007-ben országos szinten 9 évet is dolgozni kellett egy lakásért, míg egy budapesti tégla lakásért több mint 16 évet.

Mi jön ezután az ingatlanpiacon?

Az áremelkedés nagy valószínűséggel folytatódni fog még az elkövetkező években is, a jegybank már az idei évre is további 14%-os emelkedést jósol. A bérek esetében is fennmaradhat a mostani növekedési dinamika, ráadásul a lakáshitelezés terén is további fellendülés várható, ha a jegybank várakozásai bejönnek. Tehát komolyan megéri elgondolkodni azon, hogy elhalasszuk-e a lakásvásárlást, hiszen, ha bejönnek a jóslatok a következő időszakban még többet kell kiadni a hőn áhított ingatlanért.

Kalkulátorunkkal utána nézhetsz, hogy milyen feltételekkel éred el a lakáshiteleket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés