Tudtad? Ennyi mindenre használhatjuk az azonnali átutalást

Tudtad? Ennyi mindenre használhatjuk az azonnali átutalást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-04
 

Az azonnali átutalás, vagy azonnali fizetési rendszer 2020. márciusától elérhető hazánkban. Ezen időponttól az elektronikus csatornán megadott forint átutalások pár másodperc alatt megérkeznek a másik félhez. Sokan nem láttuk ennek a gyakorlati hasznát, de a mindennapokban számos helyzetben valós segítséget jelenthet ez a fizetési mód.

Az azonnali fizetés 2020. március 2-án indult, a rendszer lényege, hogy bizonyos átutalások pár másodpercen belül megérkezzenek a kedvezményezett számlájára. Jelenleg az elektronikus csatornán keresztül megadott – netbank, mobilapplikáció – forint átutalások teljesülnek azonnal 20 millió forintos összeghatárig. Fontos kihangsúlyozni, hogy a lehetőség az éjszaka, vagy épp hétvégén megadott megbízásokra is érvényes.

Az már elsőre is látszott, hogy összgazdasági szinten az átutalások felgyorsulása hasznos dolog. De elsőre nehéz volt elképzelni, hogy az egyén szintjén milyen előnyei lehetnek az azonnali átutalásnak. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy bizony nagyon is hasznos tud lenni az azonnali fizetés, erre mutatunk is három példát.

Hirdetés

Hirdetés

1. Lakásvásárlás: ha nem akarsz nagyobb összeget magaddal vinni

Egy lakásvásárlás során több millió, adott esetben több tízmillió forint cserél gazdát. Ráadásul ezen összeg egy részét már a szerződéskötéskor, előszerződés aláírásakor meg kell fizetnünk. Ennek az összeg megfizetését/átvételét az eladó jellemzően elismeri a kérdéses dokumentum, szerződés aláírásával.

Igen ám, de ez azt is jelenti, hogy a vevő több millió forinttal utazik a szerződéskötés helyszínére, míg a az eladó hasonló összeggel távozik onnan. Az azonnali átutalás megjelenésével nem szükséges ekkora összeget fizikailag mozgatni. A szerződés megkötésekor a vevő elutalja az összeget, ami pár másodperc alatt megérkezik az eladóhoz, aki az ügyvéd előtt aláírásával el is ismeri az összeg „átvételét”.

A Bankmonitor szakértői már többször találkoztak azzal, hogy a vevő ilyen módon fizette meg az önrészt, foglalót. Ezzel gyakorlatilag a készpénzt helyettesíti az azonnali átutalás. Megspórolható vele több millió forint felvételének a költsége – ilyen összeg felvételére a bankok jellemzően nem biztosítanak ingyenességet -, ráadásul a nagyobb összeg ellopásának a kockázata is kivédhető. Azt meg kell említeni, hogy az utalásnak díja van, ugyanakkor vannak olyan bankok, számlacsomagok, ahol az elektronikus csatornán megadott átutalási megbízások ingyenesek.

2. Azonnali átutalással fizetni a szerelőnek

Az azonnali fizetés bevezetésekor kevesen gondoltunk arra, hogy a mindennapi termékek, szolgáltatások megfizetésénél ilyen gyorsan teret nyerhet ez a fizetési mód. Szerencsére az élet ránk cáfolt.

Példaként nézzük meg mi történt az egyik kollégánkkal. Elromlott a mosógépe, melyhez szerelőt hívtak. A javítást a helyszínen el tudta végezni a szekértő, így a díjat is egyből rendezni kellett. A javítás már a vége felé járt, amikor kollégánk megkérdezte, hogy mennyi lesz a teljes költség, ugyanis elképzelhető, hogy el kell mennie készpénzt felvenni.  A válasz eléggé meglepő volt: fizethetnek azonnali átutalással is, a mester pedig a mobilján meg tudja nézni, hogy megérkezett-e az összeg.

Ezt a megoldást választotta a kollégánk, így megspórolta a készpénzfelvétel költségét – és egyben az ahhoz szükséges utazást és időt is -, a pénz rendben megérkezett, majd a mesterember kiállította a számlát a munkálatokról.

Jelen esetben is a készpénzt váltotta ki az azonnali fizetési rendszer. Így megspórolható a készpénzhasználat költsége: az idő és a bankautomata használatának a díja is. Az átutalásért meg kellett fizetni a standard díjat, de van olyan csomag, amelynél ez teljesen ingyenes.

3. Nem működik a terminál? Megoldás lehet az azonnali átutalás

Egy másik kollégánk az azonnali fizetés lehetőségét egy étteremben használta ki. Az étkezés végén derült ki, hogy az étterem terminálja nem működik, viszont nem volt elegendő készpénz a vacsora megfizetésére.

Az étterem felajánlotta az azonnali átutalást megoldásként. Gyakorlatilag ezzel a megoldással ki tudták fizetni a számlát. Jelen helyzetben elsődlegesen a bankkártyás fizetést, másodsorban a készpénzt helyettesítette az azonnali átutalás. Költség tekintetében itt potenciálisan minimális drágulásról beszélhetünk: a bankkártyás vásárlás önmagában ingyenes, míg az átutalásnak lehet költsége. De újfent ki kell hangsúlyoznunk, hogy több olyan bankszámla is van hazánkban, amelyeknél a netbankon, mobilapplikáción keresztül megadott megbízások ingyenesek.

+1. A csoportos beszedési megbízásokat is kiválthatja az azonnali fizetési rendszer

2024. április elsejétől minden hazai banknak tudnia kell kezelni a számlára beérkező fizetési kérelmeket. Mit jelent a fizetési kérelem?

A fizetési kérelem egy olyan szabványosított üzenet, amelyet a fizetés kedvezményezettje (pl. egy energiaszolgáltató, a sarki zöldséges, vagy akár egy magánszemély) küld a fizető félnek, aki a villanyszámláját vagy éppen a megvásárolt zöldséget szeretné kifizetni, vagy szeretné megosztani egy vacsora költségeit.

Gyakorlatilag ez a jelenleg igen elterjedt csoportos beszedési megbízásokat válthatja ki. Ráadásul a fizetési kérelmek elfogadásával indított azonnali átutalások után banki díjat és tranzakciós illetéket sem lehet felszámítani. Ez valamekkora megtakarítást eredményezhet, hiszen a csoportos beszedések díját megspórolhatjuk. (Bár jelenleg is vannak olyan bankok, amelyeknél a csoportos beszedések ingyenesek.)

Ezzel a szolgáltatással kapcsolatban közvetlen tapasztalata nincs a Bankmonitor szakértőinek, de az azonnali fizetési rendszer ezen része is igen érdekesnek tűnik, komoly potenciál rejlik benne. Jelen pillanatban azonban mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet az esetleges visszaélések, csalások lehetőségére is. Fokozottan figyelnünk kell, hogy kinek a kérelmét fogadjuk el, nehogy megtévesztés áldozatává váljunk és tévesen utaljon a kérelem alapján egy vállalkozásnak, magánszemélynek.

 Összegzés

Az azonnali fizetés a mindennapi életünk részévé kezd válni, sőt annak kézzelfogható előnyeit is kezdjük élvezni. Ráadásul ezen eszköz használatának nincs plusz költsége. Az átutalás standard díját a legtöbb esetben ugyanakkor meg kell fizetni, de ahol ingyen tudunk utalni, ott az azonnali átutalás is díjmentes. (Azt azonban be kell ismernünk, hogy az azonnali átutalás még nem használható minden esetben. A mesteremberek, éttermek nem fogják ezt a megoldást felajánlani nekünk, ha más fizetési mód problémába ütközik.)

Megfelelő számlacsomag választásával az azonnali fizetés nem csak kényelmes, hanem olcsó megoldás is lehet. Mindenkinek más az ideális számla, a számunkra legjobb csomag kiválasztásában segítségünkre lehet a Bankmonitor bankszámla kalkulátora, amely összehasonlítja az egyes banki ajánlatokat.

Hirdetés
Hirdetés